Medicamentele compensate, prescrise de medicul specialist, nu de cel de familie

0
212
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate intenţionează să redefinească noţiunea de medic prescriptor, iar responsabilitatea reţetei cu medicamente compensate să revină medicului specialist. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice, în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente.

În acest moment, este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă.

Prevederi pentru debirocratizarea activităţii în cabinete

O altă modificare propusă de CNAS este legată de prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor din sistemul informatic, astfel, să nu mai fie imputate furnizorilor în cazul în care sistemul cardului electronic nu funcţionează.

Medicii de familie nu vor mai fi nevoiţi să introducă, în dosarul electronic de sănătate, datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că, din motive de conştiinţă sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate.

De asemenea, s-a luat în discuţie o serie de prevederi de debirocratizare a activităţii furnizorilor de servicii medicale şi de creştere a accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii paraclinice finanţate de CNAS. Astfel, se renunţă complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului. Se renunţă la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării.

O altă noutate va fi că în cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanţă pacienţii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv. Perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an.

Săptămâna trecută, medicii de familie au protestat

Propunerile aduse de CNAS vin după ce, săptămâna trecută, medicii de familie au protestat timp de câteva zile, prin refuzul de a mai elibera reţete compensate şi trimiteri.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au anunţat, ieri, că au luat la cunoştinţă despre propunerile de soluţionare a unora dintre probleme semnalate de Coaliţia Solidari pentru Sănătate, în numeroasele runde de întâlniri între reprezentanţii pacienţilor, ai medicilor de familie pe de o parte şi ai Ministerului Sănătăţii (MS) şi ai CNAS, de cealaltă parte. Însă medicii au anunţat că aşteaptă ca toate promisiunile să ia forma unui document legislativ.

SNMF şi FNPMF consideră că propunerile anunţate de CNAS se referă mai ales la ameliorarea accesului pacienţilor la servicii de sănătate şi răspund în mare măsură multiplelor solicitări legate de respectarea drepturilor pacienţilor, îndeosebi celor legate de trimiterea datelor medicale în dosarul electronic de sănătate (DES) fără acceptul pacienţilor.

„Considerăm însă că legislaţia referitoare la DES trebuie consistent ameliorată, trebuie să existe precizări clare care să permită completarea din partea pacientului a unui refuz standard, pe o anexă asumată de CNAS, în format electronic, care să respecte drepturile pacientului şi să protejeze atât pacientul, cât şi medicul de eventualele deficienţe, atât în siguranţa stocării datelor cât şi în ceea ce priveşte confidenţialitatea lor”, se arată într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).