S-a aprobat schema de ajutor de stat “Scale UP”

0
487

Guvernul a aprobat la finele anului trecut o hotărâre pentru instituirea schemei de ajutor de stat “Scale UP” având ca obiectiv stimularea investiţiilor întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare totală maximă de 900 milioane lei, respective echivalentul a aproximativ 200 milioane euro, pentru perioada 2017-2020.

lei 1Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar în cadrul acestei scheme nu poate depăşi 5 milioane lei. Astfel, numărul estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 200 beneficiari. Finanţarea va fi oferită sub formă de credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2017-2020 în valoare de 900 milioane lei sau sub formă de credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2017-2023 în valoare de 900 milioane lei.  România, alături de Polonia, Italia şi Bulgaria, se numără printre ţările cu cea mai mare nevoie de investiţii în rândul firmelor cu potenţial de creştere, potrivit Scale Up Index, studiu lansat foarte recent de Comisia Europeană. Acelaşi raport arată că principalele lucruri care ar trebui îmbunătăţite pentru firme se referă la accesul la finanţare şi personal calificat, la crearea de competenţe noi pentru angajaţi şi manageri.

60 milioane euro pentru cele trei zone pilot

euroSchema de ajutor de stat va conduce la creşterea numărului locurilor de muncă nou create, a încasărilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, precum şi la majorarea volumului de investi ii străine în România şi a volumului de investiţii în cadrul regiunilor defavorizate. Din bugetul maxim de 900 de milioane de lei, suma de 270 milioane lei, respective echivalentul a aproximativ 60 milioane euro, va fi alocată în mod egal şi distinct celor trei zone pilot pentru dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei socio-economice a locuitorilor, prevăzute în memorandumul cu tema ”Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional pentru îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenţie Valea Jiului, zona Roşia Montană – Munţii Apuseni şi comunităţile marginalizate din Moldova”, aprobat de Guvernul României în data de 28 septembrie 2016.”

            Finanţarea schemei de ajutor de stat se asigură din bugetul aprobat anual al Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.