Comisia Europeană: 500 de milioane de euro pentru continuarea a 11 proiecte

0
333

corina_cretuComisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a aprobat continuarea a 11 proiecte din mai multe regiuni din România, cu o finanţare din partea UE de peste 500 de milioane de euro. Proiectele se înscriu într-o serie de domenii esenţiale, şi anume: transport, prevenirea dezastrelor naturale, alimentarea cu apă şi managementul integrat al deşeurilor. În Dolj va continua proiectul:Dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor”

Cele 6 proiecte de management al deşeurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deşeuri prin integrarea activităţilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare şi eliminare. De asemenea, se are în vedere închiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene. „Prin deciziile adoptate am facilitat continuarea acestor proiecte, începute în perioada 2007–2013, în actuala perioadă de programare. Sunt proiecte esenţiale pentru dezvoltarea României şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor”, a precizat Corina Creţu, comisar european pentru Politică Regională.

Doljul, pe harta managementului integrat al deşeurilor

prioteasaÎn noiembrie 2014, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a fost semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor“, în valoare totală de aproximativ 54 de milioane de euro, considerat cel mai mare proiect implementat de administraţia judeţeană. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a evidenţiat atunci faptul că investiţia este extrem de importantă nu doar prin prisma fondurilor alocate, ci şi a beneficiilor obţinute, implementarea proiectului conducând la rezolvarea problemelor privind gestionarea deşeurilor în toate localităţile din judeţ. Şeful administraţiei doljene a mai spus că, odată cu implementarea proiectului, comunităţile din Dolj vor vedea rezolvată problema gropilor neconforme de deşeuri, întrucât sistemul acesta de management integrat vizează toate localităţile din judeţ, respectiv 104 comune, patru oraşe şi trei municipii. „Din suma de aproape 54 de milioane de euro se va realiza nu doar închiderea gropilor neconforme, ci şi asigurarea tuturor dotărilor şi investiţiilor necesare pentru gestionarea deşeurilor. Localităţile vor fi dotate cu containere tip clopot, pentru colectarea selectivă, vor fi construite patru staţii de transfer, la Calafat, Dobreşti, Băileşti şi Filiaşi, două staţii de compostare, la Craiova şi Calafat, şi una de sortare, tot la Craiova, care va deservi întreg judeţul. De asemenea, vor fi achiziţionate containere îngropate pentru municipiul Craiova, precum şi utilajele necesare pentru golirea lor, dar şi compostoare individuale destinate gospodăriilor din mediul rural”, a mai spus Ion Prioteasa.

“Acest proiect ne va responsabiliza pe toţi”

        Preşedintele CJ Dolj a mai precizat cu aceeaşi ocazie că acest proiect major, care se referă la toate cele 111 localităţi ale judeţului, îi va ajuta mult pe doljeni, beneficiarii direcţi ai acestui masterplan, care vor avea la dispoziţie containere în care îşi vor strânge deşeurile menajere, containere care vor fi preluate de la poarta gospodăriei de autospeciale şi duse apoi la groapa de gunoi. „Masterplanul pentru deşeuri ne va responsabiliza pe toţi, pentru a avea un mediu mai curat, mai sănătos. Vorbim, aşadar, despre un proiect cu adevărat grandios, care aduce şi o însemnată provocare, aceea de a pune totul în operă până la sfârşitul anului viitor, sens în care ne vom mobiliza cu toată forţa…”, a spus Ion Prioteasa.

             Pe lângă judeţul Dolj, în domeniul managementului deşeurilor se vor mai continua proiectele şi în judeţele Cluj, Suceava, Alba, Bihor şi Vrancea.

Lugoj-Deva, parte a reţelei TEN-T

          Proiectele de transport cuprind construcţia autostrăzii Lugoj – Deva pe secţiunea Dumbrava – Deva, parte a reţelei TEN-T. Astfel, se va scurta durata de călătorie între aceste puncte şi se va reduce numărul de accidente rutiere. De asemenea, acestea includ şi reabilitarea liniei de cale ferată dintre  Coşlariu şi Simeria, pentru creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor la 160 km/h.

          Proiectele de apă şi apă uzată includ realizarea de infrastructură şi facilităţi de tratare a apei uzate. Captarea de apă va fi îmbunătăţită. Reţeaua şi instalaţiile de pompare sunt reabilitate şi extinse, iar staţiile de tratare a apei uzate sunt nou construite sau îmbunătăţite.  Această infrastructură contribuie la oferirea de servicii şi la un grad de acoperire în domeniul de apă curentă şi apă uzată în conformitate cu directivele europene, în mod special cele legate de calitatea apei şi tratarea apei uzate în mediul urban.  În judeţele Gorj şi Bacău vor continua investiţiile în cadrul programelor de “Extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată”

          Proiectul ce priveşte reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad vizează construirea de poldere, dragarea şi stabilizarea albiilor râurilor, cât şi cartografierea riscului de inundaţii. 16 mii de locuitori ai judeţului Iaşi vor beneficia în mod direct de o mai bună protecţie împotriva inundaţiilor.