Sfânta Muceniţă Tatiana, diaconiţa

0
322

În fiecare an, la 12 ianuarie, este pomenită Sf. Muceniţă Tatiana, diaconiţa. Tradiţia ne spune că era originară din Roma şi s-a născut pe vremea împăratului Alexandru Sever (223-235). Tatăl său a fost de trei ori guvernator şi se bucura de mare cinste în senatul roman, dar nimeni nu ştia că este creştin. Tatiana a crescut în casa părinţilor săi, care o învăţau tainele credinţei în Hristos. Ajungând la vârsta când trebuia să se mărite, Tatiana a refuzat, preferând să-şi petreacă viaţa în curăţie, slujindu-I lui Dumnezeu ziua şi noaptea, jertfindu-se pe sine şi făcând fapte bune. Fericită că şi părinţii ei binecuvântau această hotărâre, Tatiana cu şi mai mare râvnă slujea Domnului, încât s-a învrednicit de cinstea de a fi diaconiţă a bisericii din Roma. Pornind prigoana împotriva creştinilor, a fost prinsă şi Tatiana. Mărturisind că este creştină şi nevoind să se lepede de Hristos, a fost supusă la chinuri şi munci cumplite. În timp ce era chinuită, ea se ruga pentru chinuitorii ei. Şi iată că ochii lor s-au deschis şi au văzut patru îngeri care o înconjurau pe muceniţă. Văzând aceasta, opt dintre prigonitorii ei au crezut în Hristos. Ceilalţi au continuat tortura biciuind-o, tăindu-i părţi din corp şi sfâşiind-o cu gheare de fier. Transformată într-o masă sângerândă, Tatiana a fost aruncată în temniţă, urmând ca a doua zi să fie torturată din nou, în alte feluri. Dar Dumnezeu i-a trimis pe îngerii Săi care au vindecat-o complet şi au întărit-o, astfel încât Tatiana apărea în fiecare zi în faţa călăilor ei sănătoasă şi întreagă. Văzând ce se întâmplă, mai-marii cetăţii au poruncit să i se taie capul. Astfel, în anul 235, muceniţa lui Hristos a trecut la veşnica Împărăţie şi a primit cununa slavei cereşti.

 

Moaştele Sfintei au ajuns pentru prima dată în ţara noastră în 1204, când renumita familie a Asăneştilor îi aduce capul la Tîrnovo şi apoi la Bucovăţ, lângă Craiova. În anul 1393, capul este dus la Niceea şi apoi la Biserica “Sfinţii Apostoli” din Constantinopol. După cucerirea Constantinopolului de turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craioveşti aduc capul Sfintei Muceniţe Tatiana, împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, în perioada 1950-1955, capul sfintei a fost depus la Episcopia Râmnicului şi apoi adus la Catedrala Mitropolitană “Sfântul Dumitru” din Craiova, unde se găseşte şi astăzi.

 

Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa este sărbătorită în mod deosebit la Craiova, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru”. Momentele liturgice dedicate Sfintei Muceniţe au început aseară, când sfintele sale moaşte au fost purtate în procesiune în jurul catedralei. Procesiunea a fost precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia. Astăzi, în zi de praznic, Sfânta Liturghie este oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.