După Metro, urmează Ford – Cârcea, cu un pas înaintea Craiovei

0
860

După ce a reuşit să-şi adjudece terenurile de sub hipermarketul “Metro”, încasând la buget taxele şi impozitele din ultimii ani, edilul din Cârcea, Valerică Pupăză, s-a pregătit un an pentru cea de-a doua mişcare: să-şi întindă graniţele şi peste Ford. Planul e ca şi făcut, Primăria şi Consiliul Local Cârcea trecându-şi în noul PUG încă 900 de hectare, printre care şi cele de sub uzină.

Valerică Pupăză

“Consiliul Local şi Primăria Cârcea doresc să ridice comuna la rangul de oraş. Adică să avem aici confortul pe care îl găseşti la Craiova, dar să plătim taxe mai mici, ca de comună”, spune, tranşant, primarul localităţii, Valerică Pupăză. Demonstrativ, edilul desfăşoară o hartă a comunei Cârcea pe birou: “Aici, în această hartă, este cheia. Am muncit mult în anul 2011 să actualizăm Planul Urbanistic General (PUG) al comunei, dar am reuşit să ne ducem la îndeplinire proiectul. Avem şi o satisfacţie pentru că ne-am recuperat zonele pe care comuna noastră le avea, adică avem în plus încă 900 de hectare”. PUG-ul este o adevărată mină de aur pentru comuna Cârcea întrucât a prins între graniţele teritorial-administrative doi investitori mari, pe care îi revendică şi Primăria Craiova, respectiv “Metro” şi “Ford”.

Primăria Cârcea şi-a mai adjudecat 900 de hectare

Pe lângă intravilanul propriu-zis care a fost câştigat, principalul avantaj vine de la taxele şi impozitele pe care cei doi contribuabili le vor vărsa, şi în acest an, la bugetul comunei. Din acest motiv, câştigul este unul foarte mare pentru localitate, primarul fiind convins că nici un specialist nu va putea anula PUG-ul din 2011 al Primăriei Cârcea. «Documentul nostru nu poate fi contestat de nimeni, nici chiar de cei de la Primăria Craiova. Am stat de vorbă cu arhitecţii din municipiu, au fost chiar aici, la mine în birou, şi mi-au arătat toate documentele pe care se bazează ei. Am rămas surprins să aflu că singurul lor argument se referă la prezenţa numelui “Craiova” în vechea denumire, de Oltcit Craiova. În rest, nu au nimic concludent, drept dovadă că aceste terenuri ne-au revenit nouă, de drept», mai spune primarul Valerică Pupăză.

Noul PUG are avizul OCPI Dolj

Potrivit acestuia, noul plan cadastral al comunei Cârcea este fundamentat pe o bază documentară “solidă”, care presupune mai multe acte recuperate din arhivele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj. “Proiectul în sine nu a costat foarte mult, ca sumă, însă a necesitat destul efort. Dar când ştii care e miza acestui demers, nimic nu e prea obositor. Principalul nostru document, pe care l-am şi depus, este un proces-verbal de delimitare a limitei administrative datat la 10 septembrie 1974. Pe lângă acesta, mai avem şi planul cadastral 1/25.000, un plan cadastral 1/50.000 din arhivele OCPI Dolj – care stabileşte limita între municipiul Craiova şi comunele învecinate – şi planul cadastral 1/10.000 – care stabileşte limitele administrative după care s-a făcut sistematizarea comunei Coşoveni”, a mai spus primarul Valerică Pupăză, amintind că, în 2004, Cârcea se desprindea de comuna Coşoveni.

Şi Ford ar putea deconta la comună

Adjudecarea terenului de sub Ford ar fi a doua victorie a Primăriei Cârcea, după cea obţinută la Metro. În urma unui litigiu de durată, de aproape cinci ani, pe care l-a avut cu Primăria Craiova, primarul Valerică Pupăză a probat în instanţă că deţine acte care-i certifică proprietatea, în detrimentul caracterului “metropolitan” pe care l-a invocat municipalitatea din Bănie. “Şi cu Ford-ul va fi la fel, vor trebui să plătească, în scurt timp, taxele către noi, nu către Craiova”, este de părere primarul. Până la “fluidizarea” fondurilor europene – despre care edilul spune că merg foarte greoi, iar acesta este un fapt inexplicabil –, cei doi contribuabili ar fi cea de-a doua mare sursă de venituri pentru comună. “Nu puteam să stau cu mâinile în sân şi să nu fructific această mare oportunitate care zăcea în hârtiile noastre”, comentează acesta.

Taxele investitorilor, bugetul de rezervă

În aşteptarea celor 2,5 milioane de euro (care ar finanţa un proiect integrat de canalizare, apă, străzi şi after-school), primarul e dispus să înceapă, în acest an, cel puţin un şantier din bani proprii. Dintre toate necesităţile pe care le are comuna, Valerică Pupăză a ales pe cea mai importantă. “Oamenii vor să aibă canalizare. Apă potabilă este în comună, dar vor şi ei – şi aici le dau dreptate – să poată să îşi amenajeze băi în toată regula, să nu mai fie nevoiţi să recurgă la tot felul de improvizaţii pentru deversarea apelor. Şi am zis că dacă tot nu se ştie când ne vor veni banii europeni pentru această lucrare, vom începe noi”. Din primăvara acestui an, Primăria Cârcea va demara o lucrare de canalizare a apelor menajere şi pluviale pe o distanţă de 4 kilometri, începând din centrul localităţii, care va fi finanţată cu 45 miliarde de lei, de la bugetul local.

 

Cartierul de vile de la Ford, pe lista de investiţii

Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, a prevăzut, în schiţa de buget pe 2012, un plan de dezvoltare a cartierului de vile din spatele Ford, care acum aparţine administrativ de această comună. “Intenţionăm să facem un Studiu de Fezabilitate în care să prindem toate lucrările de infrastructură din această zonă, urmând ca, de îndată ce vom avea primii bani disponibili, chiar şi din taxe, să trecem la lucru”, a spus primarul. Potrivit acestuia, în zonă e nevoie de reţea de apă, canalizare şi străzi asfaltate.

 

Modul sanitar şi de urgenţă pentru locuitorii din Cârcea

În acest an, se va construi un complex sanitar, dotat cu toată aparatura medicală necesară, pentru locuitorii din comuna Cârcea care suferă de diverse afecţiuni. “E vorba de un modul mai mare, cu 6 sau 7 cabinete medicale, în care bolnavii pot să beneficieze de îngrijiri medicale de specialitate chiar. Vor fi şi un cabinet stomatologic, o farmacie, chiar şi un punct de acordarea primului ajutor în caz de nevoie”, a mai spus primarul Valerică Pupăză. Şi această investiţie se va face de la bugetul comunei.

 

La sala de lectură sau la cea de fitness

Până la sfârşitul acestui an va fi finalizat centrul cultural, cu bază sportivă, care a fost început, în 2011, în comuna Cârcea. Clădirea este proiectată pe mai multe etaje şi va servi, potrivit primarului, pentru mai multe activităţi recreative, începând cu ore de lectură într-o vastă bibliotecă şi terminând cu exerciţii de întreţinere fizică de la sala de fitness sau, de ce nu, cu o relaxare plăcută la o partidă de biliard sau de bowling. Pentru cele două echipe de fotbal ale comunei vor fi amenajate două terenuri de fotbal, unul cu gazon natural şi altul cu gazon sintetic, ambele dotate cu instalaţii de nocturnă, gradene şi vestiare pentru jucători. Întreg proiectul are o valoare de 1,5 milioane de euro.