O nouă abordare a screeningului pentru depistarea cancerului

0
215

  În urma propunerii Comisiei de a consolida prevenirea cancerului prin depistare timpurie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă abordare a screeningului pentru depistarea cancerului.

Ea reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea depistării timpurii a cancerului în întreaga UE, un obiectiv important al Planului european de combatere a cancerului.

Astfel cum s-a anunțat în septembrie această nouă abordare a UE, bazată pe cele mai recente evoluții și dovezi științifice disponibile, va ajuta laîndeplinirea obiectivului ca 90 % din populația UE care se califică pentru screening vizând depistarea cancerului de sân, de col uterin și colorectal să beneficieze efectiv de un astfel de screening până în 2025. Noua abordare îndeamnă în plus la extinderea programelor de screening la cancerul de prostată, la cel pulmonar și, în anumite circumstanțe, la cancerul gastric, într-o manieră etapizată. Recomandarea face parte dintr-un nou program al UE de screening pentru depistarea cancerului, prezentat ca inițiativă emblematică a Planului european de combatere a cancerului.

Citiți mai departe pe : https://romania.representation.ec.europa.eu/news/uniunea-europeana-sanatatii-comisia-saluta-adoptarea-unor-noi-recomandari-ale-ue-vizand-screeningul-2022-12-09_ro