Magyar Nemzet: Je suis român!

0
489

Cosmin Guşă ne atrage atenţia asupra unui titlu apărut în cotidianul Magyar Nemzet, de la Budapesta: „Je suis român”. Un gest de solidaritate şi corectitudine din parte presei din ţara vecină, ca urmare a exceselor ilogice împotriva arbitrului craiovean Sebastian Colţescu devenit eroul unui nefericit incident lingvistic. Se dă astfel o lecţie usturătoare atât pupincuriştilor din presa română, cât şi autorităţilor române, în frunte cu bizarul ministru al Sportului, Ionuţ Stroe, care s-a grăbit să-şi arate detenta „progresistă” cerându-şi scuze pentru ceva, pentru care nu eram vinovaţi noi românii. „Negru. Asta înseamnă negru în română. Nici mai mult nici mai puţin”. Când Sebastian Colţescu a rostit cuvântul acesta nici nu se gândea că o să pună capăt carierei. Şi că preşedintele Turciei o să vorbească de asta. Mircea Badea, unul dintre jurnaliştii care stăpânesc limba română a prezentat în emisiunea sa de la Antena 3 o colecţie de titluri din presa europeană şi americană care includeau cuvântul negru cu trimitere la persoanele de culoare, afro-americane. Un titlu sugestiv din „Le Soir”, pe care l-am găsit şi noi, arată astfel: „Joe Biden choisit Lloyd Austin, un ex-général noir, pour diriger le Pentagone”.

Je suis román

Negru. Románul ez feketét jelent. Sem többet, sem kevesebbet. Amikor Sebastian Colțescu kimondta ezt a szót, nem gondolta volna, hogy véget ért a karrierje.

Nem gondolta volna, hogy botrány lesz belőle, hogy a török elnök is megszólal az ügyben, hogy a mimózamilliárdos futballisták sírós, érzékenykedő kislányokká vedlenek, és igazságért siránkoznak. Nem, mert csak annyit mondott: „a fekete”.

Ennyit mondott a PSG-İstanbul Başakşehir BL-meccsen, amikor a szintén román vezetőbíró megkérdezte tőle, hogy ki szólt be kinek a pályán, kinek mutassa fel a piros lapot, mire Sebastian Colțescu azt mondta, hogy „a fekete”. Nem azt mondta, hogy az a rohadék, aljadék, szemétláda fekete.

De Pierre Webo a „negru” szó hallatán dühbe gurult és mindenki más is hisztizett annak libsi rendje és módja szerint. A török játékosok nem akarták folytatni a meccset, a PSG színesbőrű játékosai is reklamáltak, mintha nem több millió eurót kereső futballisták, hanem óvodás kislányok lennének. Csodálom, hogy nem térden állva vonultak le a pályáról – a Black Lives Matter iránti szolidaritásból.

Így ér véget egy karrier. Sebastian Colțescu-nak alighanem vége van. Lehet, nem jutott eszébe a játékos neve, és a bőrszíne alapján nevezte meg. Degradálta ezzel? Vérig sértette? Belegázolt a becsületébe? Ugyan már, miről beszélünk: nem Black Lives Matternak nevezik a legújabb amerikai fosztogatómozgalmat is? Akkor az a fekete rendben van, ez a fekete meg nincs rendben, mert román mondta? Azzal nem a bőrszínére redukálnak egy embert? Szörnyű, hogy ilyeneket egyáltalán magyarázni kell.

És közben a csapból is azt folyt, hogy a román játékvezető, a román gazember, a román érzéketlen. A román. Az a kelet-európai felvilágosulatlan barom. Mert azt nyilván lehet, hisz ő fehér. És aki fehér, az vessen magára, az megérdemelné, hogy naponta véresre önostorozza a hátát. Ha ráadásul román, akkor szöges ostorral tegye ezt.

És nemcsak a nemzetközi liberált honlapok, hanem egyes magyar hírportálok is elkezdtek a román játékvezető múltjában turkálni. Nem viccelek, tényleg ezt tették: azt sejtették, hogy voltak erre utaló jelek, mármint arra, hogy előbb utóbb „feketézni” fog. Veszélyes fickó, több ügye volt, azt ugyan le nem írták, hogy pontosan milyen ügyei voltak. De voltak! És akinek „ügyei” voltak, az csakis egy rasszista román szemétláda lehet. Sőt, még a török elnök is beszállt a nyugati libsik kedvenc meccsébe és olajat öntött a tűzre a Twitter oldalán.

Szóval ma „je suis” román. Mert mind románok leszünk, ha hagyjuk a gondolat- és rasszizmusrendőrség garázdálkodását.

Le Soir: Joe Biden choisit Lloyd Austin, un ex-général noir, pour diriger le Pentagone

 S’il était approuvé par le Sénat, l’ex-général serait le premier Afro-Américain à diriger la première armée du monde, au sein de laquelle la communauté noire est très représentée.