Indonezia vrea să folosească AI pentru a înlocui funcționarii publici

0
236

Cu siguranță fiecare dintre voi are anumite sentimente când auziți termeni precum „funcționar public” sau „birocrație”. Este o reacție destul de comună, la nivel mondial, mai ales prin colțurile mai pestrițe ale mapamondului, ca pe la noi.

Așa că pentru a mai reduce din birocrație, Joko Widodo, președintele Indoneziei a venit cu o idee destul de creativă. Vrea să reducă birocrația prin înlocuirea unei părți din numărul funcționarilor publici cu o formă de Inteligență Artificială. Raționamentul este că un astfel de “funcţionar” va fi mai rapid, mai eficient și va reduce din problemele pe care le poate provoca adesea birocrația.

Președintele nu a oferit detalii despre cum va funcționa procedeul, în ce măsură va putea interacționa AI-ul cu publicul, și, în general, n-a oferit informații despre mai nimic. Măsura ar trebui oricum supusă unui vot în parlament pentru a putea fi adoptata.

În cazul în care chiar se va implementa ceva de acest gen, va fi interesant să vedem rezultatele. Nu de alta, dar ideea de a înlocui componente administrative cu un AI nu sună în nici un fel rău. Atât timp cât acel AI nu se apucă să îl emuleze pe SHODAN (motor de căutare care permite utilizatorului să găsească tipuri specifice de computere conectate la internet folosind o varietate de filtre).

sursa