120 de ani de la nașterea lui B. Fundoianu / Benjamin Fondane

0
695

Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România (AMOPA-Roumanie), în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Oltenia și cu Biblioteca franceză OMNIA, au organizat ieri, la sediul instituției menționate, un eveniment dedicat lui B.Fundoianu (pseudonim al lui Benjamin Wechsler), cunoscut îndeosebi ca poet și eseist.

Născut la Iași, în data de 14 noiembrie 1898, acesta studiază în România, la Iași, unde îi apar și primele scrieri, apoi se mută în 1919 la București, participând la viața literară a capitalei. În 1923 emigrează în Franța și începe să publice în limba țării gazdă sub numele Benjamin Fondane, fără a rupe însă legătura cu România. Naturalizat francez în 1939, mobilizat în 1940, cade prizonier, apoi  evadează și revine clandestin la Paris. Nedeclarându-se autorităților ca evreu, este arestat de Gestapo în 1944 și internat în lagărul de la Drancy, apoi deportat la Auschwitz, unde va fi ucis prin gazare.

Programul evenimentului a debutat cu prezentarea a două comunicări: „B. Fundoianu (Benjamin Fondane), un écrivain entre deux littératures-roumaine et française” (conf. univ. dr. Ioan Lascu, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România) și «„Le gouffre” chez Baudelaire, Fondane et Cioran» (prof. dr. Maria Tronea, vicepreședinte AMOPA-Roumanie). A urmat un atelier de lectură bilingvă (în română și franceză), având ca suport opera poetică a autorului, la care au participat studenți de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova (coordonatori: prof. dr. Maria Tronea și prof. Constantina Constantin). Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea expoziției de carte B. Fundoianu (Benjamin Fondane) în română și franceză” de către prof. Constantina Constantin și prof. Doina Ghiță, coordonatorul Bibliotecii OMNIA.

Prof. dr. Maria Tronea, coordonatorul evenimentului, a subliniat importanța popularizării scriitorilor și artiștilor de origine română, care s-au afirmat și în peisajul cultural francez, „aceștia având meritul de a fi creat veritabile punți spirituale între România și Franța, fapt care va fi, fără îndoială, valorizat de Sezonul cultural România-Franța, 2018-2019”.