Consilierii municipali au aprobat, ieri, cu majoritate de voturi, actul adiţional la convenţia de cofinanţare a lucrărilor de reconstrucţie a stadionului „Ion Oblemenco”. Consilierii opoziţiei au dorit să vadă nota de fundamentare care stă la baza modificării primului document, dar li s-a răspuns că este vorba de o notă internă a CNI, ce nu poate fi transmisă. Primarul Olguţa Vasilescu i-a asigurat, în schimb, pe consilieri că suma de la bugetul local rămâne aceeaşi şi că noua stare de fapt avantajează chiar mai mult municipalitatea.
Consilierul PNL, Marian Vasile, a cerut, mai întâi, municipalităţii să arate de ce actul adiţional are un caracter urgent astfel încât să fie convocată o şedinţă extraordinară pentru votarea lui. „Ca să avem stadion”, i-a răspuns pe loc primarul Lia Olguţa Vasilescu.
Tot Vasile a interpelat apoi autorităţile cu privire la fundamentul pe care se bazează acest proiect.
„Tot timpul am fost pentru stadion, sunt în continuare, însă vreau să vă atrag atenţia că instituţia CLM este o instituţie destul de serioasă, este instituţia care ia decizii în acest oraş pe care executivul trebuie să le ducă la bun sfârşit. De fiecare dată când votăm ceva trebuie să votăm în cunoştinţă de cauză. Dacă ne uităm pe acest act adiţional pe care îl votă, azi, ca tot proiectul de hotărâre, se construieşte având la bază notă serviciului de pontare servicii de lucrări”.
Consilierul PNL a spus că a solicitat, în mai multe rânduri, să vadă respectiva notă de fundamentare, dar nu i-a parvenit.
„ Această notă o cer de o săptămână pe la toate comisiile, de câte ori am ocazia. Este la fel ca Greuceanu, vorbesc toţi despre ea, dar nu a văzut-o nimeni. Chiar nu poate nimeni să ne arate această notă în Primăria Craiova?”, a întrebat acesta.
Nota de fundamentare are caracter secret
Nota aparţine CNI şi are caracter intern, prin urmare nu poate fi făcută publică, au motivat autorităţile locale. Ionuţ Gâlea, directorul Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei Craiova, a explicat că s-a luat legătura cu reprezentanţii companiei şi că documentul respectiv nu poate fi pus decât la dispoziţia organelor abilitate.
„Nota la care se face referire în actul adiţional este o notă internă a CNI în baza căreia comisia economică din cadrul acestei instituţii a motivat modificarea convenţiei de cofinanţare. Nu poate fi eliberată decât organelor reabilitate. Am luat legătura cu cei de la CNI şi ne-au spus că este vorba de o notă internă”.
Gâlea a menţionat, în schimb, că modificarea constă doar în aceea că suma totală cu care municipiul Craiova cofinanţează proiectul nu va mai fi defalcată, aşa cum era prevăzut iniţial.
„Va fi prevăzută doar suma integrală astfel încât să poată fi decontată chiar la finalizarea investiţiei stadionului pentru a nu fi nevoiţi să factureze după fiecare plată pe care dumnealor o fac către antreprenor”.
Un act adiţional mai avantajos pentru municipalitate
După ce l-a îndemnat pe consilierul liberal să facă demersuri în nume propriu la CNI, în ideea că poate este mai norocos şi obţine un răspuns pozitiv, primarul Olguţa Vasilescu i-a asigurat pe consilierii municipali că actul adiţional nu schimbă esenţialul convenţiei de cofinanţare, anume suma cu care Primăria Craiova trebuie să participe la stadion.
„Dumneavoastră nu aveţi de aprobat altceva decât am aprobat până acum. Știam de la început că vom avea o cotă de cofinanţare de 10%, care nu se modifică. Singura chestiune care se modifică este că, în loc să stăm în fiecare săptămână când se decontează facturile de la antreprenor de către CNI să facem şi noi muncă economică şi să ne punem partea de 10%, la sfârşitul acestui proiect venim şi noi cu cota nostră”.
Potrivit primarului, această modalitate de facturare este chiar mai avantajoasă pentru autoritatea locală întrucât Primăria Craiova poate să vină cu partea sa de bani ultima, adică abia după ce CNI va fi finanţat deja 90% din lucrări.
„E cea mai bună variantă pentru municipalitate, nu pentru că muncim mai mult, ci pentru că avem garanţia că se va face stadionul în integralitatea sa de către CNI şi ultimii care punem banii suntem noi. Asta este singura chestiune”.
„Jucăm puţin fără plasă”
Consilierul liberal, Emilian Ștefârţă, s-a îndoit că CNI ar accepta ca Primăria Craiova să vină ultima cu banii pentru stadion şi a cerut să se prevadă expres acest detaliu în actul adiţional.
„Mie îmi e teamă că guvernul acesta tehnocrat să nu ne ceară prima plată. Era bine dacă era trecut undeva acolo să fie ultima plată, ar fi fost super. Eu mă aştept la tot felul de surprize care să ne pună într-o situaţie la care să facem faţă cu greu. Noi jucăm puţin fără plasă ca la săriturile de circ. Ne aruncăm în salt şi jos nu avem plasă”.
Directorul Direcţiei de Patrimoniu a explicat că reprezentanţii CNI nu vor putea face niciodată acest lucru deoarece există alte clauze în convenţie care îi interzic acest lucru.
„Nu au cum să ne ceară în avans cota de cofinanţare, având în vedere şi prevederile celorlalte articole din convenţie. Se menţionează foarte clar că sumele se virează doar pe baza unei note de fundamentare, cu situaţiile de lucrări aferente. Deci nu poate fi solicitată cota noastră în avans”, a spus Ionuţ Gâlea.
În ciuda discuţiilor, proiectul de hotărâre privind modificarea convenţiei de cofinanţare, printr-un act adiţional, a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Finanţarea pe care o asigură Primăria Craiova la reconstrucţia stadionului „Ion Oblemenco” este de 21,6 milioane de lei (echivalentul a 5 milioane de euro).