„Otello” revine pe scena Operei Române Craiova

0
571

După succesul extraordinar reputat de premiera din stagiunea trecută, „Otello”, de Giuseppe Verdi, revine pe scena Operei Române Craiova în regia artistică a lui Rareș Zaharia. Reprezentația are loc astă-seară, de la ora 19.00, sub conducerea muzicală a maestrului Gheorghe Stanciu.

Spectacolul îi va avea în distribuție pe Efe Kislali – Turcia (Otello), Ștefan Ignat – București (Jago), Florin Ormenișan (Cassio), Bogdan Olaru (Roderigo), Renata Vari (Desdemona), Antoaneta Bucur – București (Emilia), Sorin Drăniceanu (Lodovico), Dragoș Drăniceanu (Montano) și Adrian Grădinaru (Un sol). Își vor da concursul Orchestra și Corul Operei Române Craiova.

„Otello” este operă în patru acte pe un libret italian de Arrigo Boito. Având la bază piesa omonimă a lui William Shakespeare, penultima dintre lucrările lui Verdi a avut premiera pe 5 februarie 1887, la Teatrul Scalla din Milano. Inițial, Verdi alesese pentru operă numele de „Iago”, deoarece planul malefic al acestuia determină întreaga acțiune, dar și pentru că exista deja în operă un „Otello”, cel al lui Rossini. În final însă Giuseppe Verdi s-a răzgândit, spunând: „Prefer să se spună că am luptat cu gigantul și am fost înfrânt, decât să mă ascund în spatele altui titlu.”

Pregătirile pentru debutul operei s-au desfășurat în mare secret, iar Verdi era atât de îngrijorat încât și-a rezervat dreptul de a anula punerea în scenă până în ultima clipă. Grijile sale nu și-au avut însă rostul întrucât premiera a avut un succes extraordinar, publicul entuziasmat rechemându-l pe scenă de 20 de ori la sfârșitul spectacolului.

Opera „Otello” își are acțiunea la sfârșitul anilor 1400, într-un orășel de pe coasta insulei Cipru, și evocă drama iubirii dintre maurul Otello și frumoasa Desdemona. Încercarea perfidă a lui Iago de a-i despărți pe cei doi și de a-l îndepărta de la conducere pe Otello, guvernatorul Ciprului, pentru a-i lua locul, se sfârșește într-o tragedie ce a dus la crearea uneia dintre cele mai frumoase și renumite opere, o adevărată capodoperă a compozitorului Giuseppe Verdi.