Un nou incendiu într-un spital din România

0
447

Astăzi dimineaţă,  la spitalul suport-Covid Movila din Ploiești a avut loc un incendiu. Doi pacienți au murit,  conform ISU Prahova. Incendiul s-a produs într-un salon de la parterul spitalului, fiind stins de angajaţii unităţii medicale.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a informat că spitalul nu avea autorizație pentru securitate la incendiu, în februarie fiind efectuat un control de către ISU Prahova.  Se pare că, atunci, au fost fost găsite multe nereguli, iar conducerea spitalului a fost sancționată primind  o amendă de 10.000 de lei. Din februarie și până acum, spun reprezentanți ai ISU că acele probleme nu au fost remediat, deși au trecut mai bine de 9 luni de la ultimul control, conform Digi24.

„S-a activat planul roșu de intervenție, a fost o intervenție cu foarte multe ambulanțe“

„Informațiile sunt legate de acest eveniment nedorit care a avut loc după ora 4, s-a activat planul roșu de intervenție, a fost o intervenție cu foarte multe ambulanțe, inclusiv trimise din București. Focul a fost stins într-o perioadă scurtă dar, din păcate, două persoane care se aflau în această parte a clădirii, a secției exterioare a spitalului de boli infecțioase au decedat. Urmează, evident, o anchetă care, probabil, va fi și de altă natură, să stabilească exact motivul și cauzele care au dus la acest eveniment nedorit. 15 pacienți care se aflau în secția exterioară au fost transferați, fiind duși la secţia UPU a Spitalului Județean Ploiești pentru a fi evaluați. Se pare că nu sunt între ei persoane care s-ar afla într-o stare gravă, nu au suferit arsuri. În schimb, infirmiera care era în salonul respectiv a fost transferată la Spitalul Floreasca, având  arsuri, vedem după evaluare în ce stadiu este și va fi internată și tratată la București”, a spus ministrul sănătății, Attila Cseke, la Digi24.

Cei doi pacienți care și-au pierdut viața erau bărbați

Cei doi pacienți care și-au pierdut viața erau bărbați, în vârste de 74 de ani și, respectiv, 75 de ani. Erau singurii pacienți care se aflau în salon. Alți 20 de pacienți aflați în alte saloane au fost evacuați. Ulterior, a fost activat Planul Roșu de Intervenție pentru gestionarea siuației. O infirmieră a fost rănită în urma incendiului. La locul evenimentului au fost mobilizate 6 autospeciale de stingere, 1 descarcerare și 20 ambulanțe SMURD, SAJ și autospeciale pentru transport victime multiple.

Infirmiera din salon, arsuri de 40% din suprafaţa corpului

Prezent joi dimineaţă la Ploieşti, Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că infirmiera rănită are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.

„Era o infirmieră în salon când a început incendiul. Din păcate, femeia respectivă este cu arsuri de 40%. Urmează să fie mutată la Bucureşti, la spitalul Floreasca”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai declarat că infirmiera ar fi încercat să mute un pat din salon pentru a băga un aparat în priză

Conform acestuia, echipele de intervenţie au ajuns la spital în 10 minute, iar în trei minute incendiul a fost lichidat.
Acesta a menţionat că a observat că extinctoarele din zona afectată au fost folosite, fapt care arată că infirmiera ar fi putut să încerce să le folosească.

Au fost trimise la Ploieşti şapte ambulanţe pentru victime multiple de la Bucureşti

Au fost trimise la Ploieşti şapte ambulanţe pentru victime multiple de la Bucureşti, în ideea că întreg spaţiul ar fi trebuit evacuat.

Arafat a menţionat că s-a luat decizia ca celelalte pavilioane ale secţiei să nu fie evacuate, pentru că nu au fost afectate.

„Există o singură problemă, cu încălzirea, dar vor lucra acum instalatorii pentru a rezolva problema şi a reda drumul încălzirii”, a precizat Arafat.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti: „Instalaţia electrică era nouă şi verificată“

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, medicul Bogdan Nica, a declarat, joi, după incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase, că instalaţia electrică era nouă şi verificată, iar unitatea dispunea şi de detectoare de oxigen.

„Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă… Dumnezeu ştie. S-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen… Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii”, a spus Nica.

FOTO:agora.md