Direcţia de Sănătate Publică (SDP) a anunţat, ieri, că alte opt cazuri de infectare cu virusul HIV au fost descoperite în Dolj, în urma testelor care s-au făcut în ultimele săptămâni în mai multe laboratoare din judeţ. În urmă cu trei săptămâni, zeci de tineri au dat fuga să-şi facă testul HIV după ce DSP a declanşat o anchetă epidemiologică la Segarcea. Atunci au apărut informaţii conform cărora un tânăr, purtător al virusului HIV, ar fi infectat mai multe persoane. Moartea celui infectat a creat panică în rândul localnicilor, după ce au aflat că era pozitiv cu virusul HIV.
Numărul celor depistaţi pe parcursul unei singure luni este destul de mare, având în vedere că de la începutul anului şi până octombrie fuseseră depistate în total 18 cazuri. Medicii spun însă că, pe de altă parte, temerile apărute au făcut să crească semnificativ şi numărul celor care s-au testat – în total 1.734 de persoane. În ceea ce priveşte categoriile de testare, două persoane au ieşit pozitiv la testul HIV, menţionând că au avut contact cu o persoană infectată cu acest virus. În alte două cazuri virusul a fost descoperit cu ocazia unor testări ocazionale, în scop diagnostic sau expuneri accidentale. De asemenea, „la cerere” s-au contabilizat 291 teste, din care patru pozitive.
Speriaţi de cazul de la Segarcea
În urmă cu câteva săptămâni zeci de tineri din Segarcea au mers la medic pentru a-şi face testul HIV/SIDA care să le confirme dacă sunt sau nu purtători ai virusului. Aceştia au intrat în panică după ce au apărut zvonuri conform cărora un tânăr din localitate, decedat între timp, infectat cu virusul HIV, ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai multe tinere, existând astfel riscul ca şi ele să fi contactat virusul. În plus, o altă temere este ca acestea să fi transmis mai departe boala.
Anul acesta au fost depistate în judeţul Dolj 18 cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA, dintre care opt cu virusul HIV şi zece cu SIDA. Cele mai multe s-au înregistrat la categoria de vârstă 25-29 de ani, mai ales la tineri din mediul urban. Din păcate, nouă bolnavi au murit din cauza acestei afecţiuni. De altfel, în ultimii 25 de ani, 419 doljeni au decedat din cauza SIDA, iar 288 de persoane se află sub tratament.
Potrivit medicilor, testarea se face în orice laborator, fie el privat sau de stat. Testul este însă gratuit doar pentru femeile însărcinate, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătăţii. În funcţie de tipul testului, rezultatul se poate da pe loc sau este nevoie de 3-5 testări pe o perioadă mai îndelungată. În România, conform Centrului Român HIV/SIDA, numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA a fost de 17.819, pacienţii rămaşi în viaţă fiind în număr de 11.189. În prezent, se află în evidenţe ca pacienţi cu HIV şi SIDA 9.475 de persoane.
Continuă cercetările în dosarul penal
Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj continuă cercetările în dosarul penal deschis în cazul infectării cu HIV de la Segarcea. Urmărirea penală a fost începută cu privire la faptă, iar procurorii și polițiștii încearcă să stabilească dacă într-adevăr tânărul din Segarcea, purtător HIV, a transmis virusul cu bună știință. Audierile sunt în curs de desfășurare, după cum au precizat anchetatorii.
Chiar dacă nu a fost înregistrată nici o plângere, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale s-au autosesizat cu privire la suspiciuni de infectare cu HIV în orașul Segarcea. Pentru că transmiterea cu intenție a virusului este o infracțiune, în acest caz a fost demarată o anchetă penală. Din primele date se pare că sunt cel puțin două tinere, în cazul cărora s-ar fi confirmat virusul HIV și care au recunoscut că au întreținut relații sexuale cu tânărul care a decedat. Chiar dacă suspiciunile se vor confirma, autorul faptei a decedat, iar părinții săi nu pot fi trași la răspundere pentru tăinuirea bolii, întrucât legislația exonerează de răspundere penală rudele apropiate.