Bucătărie de un milion de euro, inaugurată la Spitalul Judeţean

0
484

După ce, ani buni, nu a beneficiat de nicio reparaţie capitală, bucătăria Spitalului Judeţean din Craiova a fost, în sfârşit, renovată. Investiţia – ale cărei costuri estimative ajung la un milion de euro – a presupus reamenajarea în totalitate a clădirii, atât în interior, cât şi pe exterior, dar şi dotarea cu ustensile şi aparatură nouă a blocului alimentar.

Bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean din Craiova speră că vor beneficia de acum de meniuri mai bogate şi de o mâncare mai gustoasă, având în vedere că blocul alimentar al unităţii sanitare a căpătat o cu totul altă înfăţişare. Vechea veselă, aparatura şi ustensilele au fost schimbate cu unele noi, iar bucătăria beneficiază de o centrală nouă cu panouri solare, de un sistem de ventilaţie ultramodern şi de marmide cu generator de abur. Au fost amenajate camere speciale pentru patiserie, o încăpere pentru alimentele de o zi, cameră frigorifică pentru legume separată de cea pentru preparatele din carne. În aceste condiţii, cei care au realizat investiţia spun că preparatele ce ajung în farfuriile pacienţilor sunt gătite conform normelor europene.

După ce şi-au asumat reabilitarea blocului alimentar prin contractul de externalizare, reprezentanţii firmei Elcomex, care se ocupă de prepararea hranei la spital, au inaugurat, ieri, noile spaţii, la trei luni după demararea lucrărilor. „Renovările au vizat două componente: investiţia asupra clădirii şi cea pentru dotarea blocului alimentar. Nu numai interiorul a fost renovat, ci toată clădirea, inclusiv exteriorul acesteia. Spaţiile sunt compartimentate conform normelor europene. Blocul alimentar este acreditat din punctul de vedere al siguranţei alimentare. Această renovare înseamnă şi un meniu mai bun pentru pacienţii spitalului, pentru că s-au schimbat ustensilele şi vor fi alte condiţii de preparare”, a declarat Doru Mitrache, administratorul firmei care se ocupă de prepararea hranei la Spitalul Judeţean din Craiova.

Hrană pentru 27 de secţii

La rândul lor, reprezentanţii Spitalului Judeţean din Craiova au explicat că prin intermediul acestei investiţii se aşteaptă ca pacienţii să se bucure de mâncare mai bună, iar costurile să fie mai mici pentru unitatea sanitară. Economie s-a făcut fie şi numai ţinând cont de faptul că toţi cei 23 de salariaţi ce lucrau în blocul alimentar şi înainte de externalizare nu mai sunt plătiţi de spital, ci de firmă, care a mai angajat în plus alte 19 persoane.

„În cadrul Spitalului Judeţean s-a finalizat modernizarea blocului alimentar de către firma care a preluat prepararea hranei pentru bolnavi. Este vorba de serviciul de hrană care a fost externalizat. Conform contractului pe care l-am încheiat, firma s-a angajat să efectueze modernizarea serviciului de preparare a hranei în spital. Este vorba de lucrări capitale, pentru că a fost modernizat tot cursul tehnologic de la nivelul bucătăriei. Pe lângă reparaţia propriu-zisă ca şi construcţie, reabilitarea a implicat şi dotarea cu cele necesare pentru prepararea hranei. Toate acestea au menirea să creeze şi un grad de siguranţă mai mare al alimentaţiei pentru bolnavi, pentru că sunt condiţii igienico-sanitare conform normativelor în vigoare. Aici se pregăteşte mâncarea pentru cele 27 de secţii ale spitalului”, a precizat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Meniuri în funcţie de boală

Zilnic, în bucătăria celui mai mare spital din Oltenia sunt preparate peste 1.000 de meniuri, verificate atent de specialişti, care au obligaţia să facă în prealabil un control al alimentelor pe linie dietetică. În funcţie de afecţiunile de care suferă, bolnavii pot primi un meniu special, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul bolnavilor de diabet sau cancer. Şi sumele de bani pe care unitatea sanitară le alocă diferă în funcţie de acest lucru. Pentru bolnavii cu astfel de afecţiuni sumele cheltuite depăşesc 10 lei pentru un meniu, în timp ce pentru bolnavii cu meniu comun preţul este de 7 lei.