„Satana”, în fieful „diavolilor roşii”

0
274

Belgia – România

Liege, stadion: „Maurice Dufresne”, ora 21.45 (în direct la Antena 1)

Belgia: Courtois – Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vertonghen – Defour, Witsel, Hazard, Fellaini – Mertens, Vossen. Selecţioner: George Leekens.

România: Tătăruşanu – Luchin, Goian, Chiricheş, Raţ – C. Lazăr, Cociş, Tănase – Torje, D. Niculae, Stancu. Selecţioner: Victor Piţurcă.

În timp ce alte echipe îşi testează loturile pentru Europeanul din vara viitoare, iar altele se luptă pe viaţă şi pe moarte în baraj pentru a ajunge acolo, Piţurcă a apelat la o naţională experimentală pentru amicalul cu Belgia de la Liege. Nici „dracii roşii” antrenaţi de George Leekens nu au ajuns la turneul final, fiind depăşiţi în grupă de Germania şi Turcia, deşi beneficiază de o generaţie deosebit de talentată. Chiar dacă au jucători la Manchester City, FC Porto, Ajax, Chelsea, Everton, Lille, Benfica, Bayern Munchen sau Arsenal, belgienii nu au reuşit să închege şi o echipă puternică. Adolescentul Lukaku, recent adus pe „Stamford Bridge”, stoperul lui City, Kompany, şi „noul Scifo” Eden Hazard (foto), sunt liderii noii generaţii de „diavoli”. „Jucăm împotriva unei naţionale cu puţine nume mari” spunea ieri Leekens, conştient de superioritatea echipei sale. Piţurcă încearcă să aleagă şi el din ce oferă Liga I, mult mai puţin productivă decât campionatul belgian. „Principalul scop este implementarea unor jucător noi în echipa naţională. Vrem să avem 50-60 de jucători la dispoziţie din care să alegem un lot care să atace la victorie următoarele preliminarii” a declarat selecţionerul la conferinţa de presă susţinută aseară la Liege. Din lotul convocat iniţial, Bourceanu a fost înlocuit pe ultima sută de metri cu Nicolae Grigore, în timp ce Radu Ştefan nu va putea evolua, fiind suspendat. În 1973, pe stadionul „Sclessin” (actualul „Maurice Dufresne”), Universitatea pierdea cu 2-0 în faţa lui Standard Liege în turul al doilea al Cupei UEFA, belgienii având să se califice după 1-1 în retur. Tot la Liege, România remiza cu Germania la Europeanul din anul 2000, scor 1-1. Palmaresul întâlnirilor România – Belgia este egal, cu 4 succese de fiecare parte şi 2 egaluri, ultima întâlnire fiind în 1999, 1-0 pentru români la Bucureşti.