ADR Sud-Vest Oltenia susține competitivitatea întreprinderilor din sectorul ceramicii artistice de la nivel regional

0
538

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de partener al proiectului CLAY (Sprijin trans-sectorial pentru IMM-urile inovative și competitive ce activează în domeniul ceramicii artistice), finanțat prin Programul Interreg Europe, a organizat în data de 23 septembrie 2020, cel de-al cincilea eveniment de învățare interregională (Interregional Learning Event – ILE 5).

Reprezentanți ai instituțiilor implicate în proiect, dar și actori regionali relevanți din domeniul ceramicii artistice din toate cele șase țări în care se derulează proiectul (Italia, Finlanda, România, Franța, Portugalia și Spania) au luat parte la întâlnirea care a avut loc în mediul virtual, prin intermediul platformei Cisco Webex. Scopul organizării acestui eveniment a fost acela de a realiza un schimb de experiență și opinii între parteneri și reprezentanți ai acestui sector. Subiectele abordate au reliefat importanța promovării unicității și a specificului local în ceea ce privește ceramica artistică, precum și importanța investițiilor în acest sector pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă la nivel local.  Ulterior, fiecare partener implicat în proiect a prezentat conceptul adoptat, în vederea dezvoltării unui plan de acțiune durabil, care să conducă la îmbunătățirea sectorului ceramicii artistice existent la nivelul fiecărei regiuni aferente partenerilor CLAY.

Patru vizite virtuale….

Tabloul privind ceramica artistică de la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia, conturat în cadrul întâlnirii, a fost întregit de realizarea a patru vizite de studiu virtuale. Participanții au putut viziona mai multe videoclipuri filmate în Horezu, locul de unde pleacă arta olăritului. Prima vizită de studiu virtuală a fost realizată în atelierul meșterului popular, Sorin Giubega, din satul Olari, Horezu, recunoscut de către UNESCO pentru lucrările sale. Artistul a vorbit despre meșteșugul olăritului, moștenit din adâncul timpurilor, despre ceramica tradițională de Horezu și ne-a invitat să luăm parte la o scurtă demonstrație de prelucrare a lutului, descoperind, astfel, crâmpeie din munca sa prin care reușește să ducă mai departe obiceiul făuririi vaselor tradiționale din ceramică. Pentru cea de-a doua vizită de studiu virtuală, ne-au deschis porțile atelierului lor, artiștii Oana și Viorel Frigură. Oana Frigură este absolventă a Facultății de Arte Plastice din București și alături de soțul său, Viorel Frigură realizează atât obiecte de ceramică tradițională, cât și obiecte de ceramică modernă, prin reinterpretarea motivelor tradiționale în ceramica de Horezu. Îmbinând tradiția cu inovarea, studioul de printare 3D cu materiale ceramice, înființat de domnul Daniel Cîrjan, a reprezentat obiectivul celei de-a treia vizite virtuale. Obiectele printate, care pot fi atât obiecte funcționale, cât și decorative, trec printr-o procedură de uscare naturală, neforțată, care poate dura chiar și câteva zile, în funcție de grosimea printării tridimensionale. Pentru cea de-a patra vizită de studiu virtuală am trecut pragul magazinului soților Nicoleta și Laurențiu Pietraru, care sunt pasionați de tot ceea ce înseamnă ceramica tradițională. Artiștii au dezvoltat o afacere în acest domeniu printr-o metodă de marketing inedită. Domnul Laurențiu Pietraru ne-a prezentat spațiul inedit, special în care comercializează obiectele din ceramică – o construcție unică în zonă, care dezvăluie o oală uriașă, reprezentativă pentru ceramica tradițională din regiune.

CASETĂ :

Proiectul CLAY reunește 5 regiuni care au atât tradiții ceramice importante, cât și întreprinderi mici și mijlocii inovatoare și utilizează schimbul interregional pentru a identifica soluții în ceea ce privește provocarea de a asocia tradiția cu inovarea, prin îmbunătățirea programelor regionale de inovare.