Consens în CLM Craiova, pentru schimbarea gazonului

0
634
Consilierii municipali au votat, ieri, în unanimitate pentru schimbarea gazonului de pe stadionul „Ion Oblemenco”. Și aleșii opoziției au fost întrutotul de acord cu soluția tehnică aleasă de municipalitate – de înlocuire a gazonului natural cu unul hibrid – și, implicit, cu o cofinanțare de 297.500 de euro, care urmează să fie alocată de la bugetul local.
Toți consilierii municipali, chiar și cei ai PNL, au fost de acord cu înlocuirea gazonului de pe stadionul „Ion Oblemenco” și au decis să meargă pe mâna primăriei. Flavius Sirop, consilier liber, a spus că actualul gazon arata foarte rău și nu mai putea fi folosit. „Am fost pe stadion la meciul de Cupă și am văzut starea gazonului, la fața locului. Deși am ridicat de multe ori această problemă, acum, când doriți să propuneți o soluție, nu ne vom opune. Vom susține soluția dumneavoastră, deși pare oarecum costisitoare, dar este o problemă stringentă, s-a pus foarte multă presiune pe acest subiect. Am fi preferat să fie schimbat în totalitate pe garanție, dar o să ne explicați de ce nu se poate. Dacă s-ar fi putut, probabil că o făceați”, a afirmat liberalul.
Ce garanții avem?, au întrebat liberalii
Consilierul PNL, Marinel Florescu, a salutat și el această decizie a primăriei, spunând că schimbarea gazonului trebuia să se facă mai demult. „La un stadion așa de frumos, se merita mai demult un gazon. Bine că se întâmplă și acest lucru acum, nu este niciodată prea târziu. Voi vota pentru acest proiect”, a spus Florescu.
Colegul său, Doru Câplea, care a votat și el proiectul, a cerut, în schimb, autorităților să arate ce garanții sunt oferite pentru noul gazon. „Am urmărit toată documentația aferentă acestui proiect, toate cele 233 de pagini. Înțelegem că poate să fie vina proiectantului care nu a prevăzut un gazon tocmai potrivit sau vina celor care au montat prima dată gazonul. După montarea noului gazon, ce garanție avem? Cine își asumă întreținerea și ce garanții avem pentru montarea noului gazon. Am văzut suma care este solicitată primăriei, care este cofinanțator pentru această operațiune, dar care este suma pe care o va pune CON-A?”, a întrebat consilierul liberal.
Grijă mare la montaj
Alesul PNL, Adriana Ungureanu, și-a exprimat susținerea pentru acest proiect, dar a cerut, în schimb, municipalității să aibă grijă cum va fi montat noul gazon. „Ne bucurăm foarte mult că schimbăm gazonul. Am fost pe stadion de la primul meci al fotbaliștilor de la CSU și am văzut că s-a stricat foarte repede acest gazon. Nu știm care este cauza. Din primul meci, în momentul în care se făcea o alunecare, sărea brazda, pur și simplu, din acest gazon. Sperăm să fie un gazon mult mai bine prins și vă rugăm să aveți grijă ca cei care îl vor pune să răspundă dacă se strică într-un timp scurt, întrucât banii nu se pot recupera așa ușor și, după cum vedeți, pierderea este tot a noastră”, a subliniat consilierul liberal.
Gazonul arăta „deplorabil”, la începerea campionatului
Primarul Mihail Genoiu le-a relatat consilierilor, înainte de vot, întreaga poveste, cu toate demersurile care s-au făcut pentru schimbarea gazonului. „Problema gazonului a existat din prima zi și s-a tot amplificat. Până în luna martie 2018, a fost sub mentenanța constructorului. De atunci și până în luna iulie 2018, a fost o perioadă în care noi am refuzat să preluăm mentenanța gazonului pentru că nu era în stare corespunzătoare. L-am preluat, totuși, pentru că constructorul abandonase stadionul și luase și oamenii pentru întreținere. La un moment dat, gazonul a dat semne că își revine. După perioada de caniculă din lunile iulie și august, anul acesta, am avut surpriza să găsim în toamnă, la reluarea campionatului, un gazon într-o stare deplorabilă. În acel moment, am luat hotărârea să-l schimbăm”, a spus Genoiu.
Prima idee: gazon natural – montat de primărie, decontat de constructor
Reprezentanții municipalității spun că, din acel moment, au început să curgă zeci de adrese către CNI, care le trimitea mai departe către constructor, în toate solicitările deplângându-se starea proastă a gazonului și necesitatea înlocuirii lui. „Răspunsul nu a venit niciodată favorabil, așa că, în final, am luat hotărârea să schimbăm noi acest gazon. Am adunat informații și s-a întocmit un caiet de sarcini pentru un gazon natural, cu o valoare undeva la 250.000 de euro, fără TVA. La acest gazon natural, se adaugă întotdeauna și lucrările de montaj și tot ce înseamnă decopertare, pregătirea terenului pentru montarea celuilalt gazon”, a mai adăugat primarul Craiovei.
O întâlnire decisivă, cea din 27 septembrie
Înainte de a demara lucrările pe cont propriu, autoritățile locale și-au propus să mai aibă o ultimă discuție la CNI, cu care urmau să stabilească recuperarea sumelor din garanția constructorului. „A avut loc întrunirea din 27 septembrie de la stadionul Ion Oblemenco, la care au participat reprezentanți ai CNI, ai constructorului și ai Primăriei Craiova. Și clubul a avut acolo un reprezentant care a prezentat problemele pe care le-au avut jucătorii în toată această perioadă, din cauza gazonului. La această întâlnire, noi am mers foarte bine documentați, cu toate articolele din presă de la primul meci cu Slavia Praga și până la ultimul meci, cu filme de la fiecare meci, cu înregistrări video de la toate comentariile fotbaliștilor, antrenorilor și specialiștilor de fotbal. Discuția a durat șapte-opt ore și, în tot acest timp, i-am transmis constructorului că acest gazon trebuie schimbat în garanție, nu altfel”, susține edilul Craiovei.
Constructorul a încercat să dea vina pe primărie
Autoritățile spun că, la momentul acela, constructorul a încercat să dea vina pe municipalitate că nu ar fi asigurat o mentenanță corespunzătoare și gazonul s-ar deteriorat puternic, ca atare nu avea de ce să-și mai asume schimbarea ierbii, pe banii din garanție. „Am ieșit din zona în care încerca el (n.r. – constructorul, CON-A Sibiu) să ne ducă, cu mentenanța dacă s-a făcut bine sau nu, și am venit cu evoluția gazonului, din prima și până în ultima zi. Constructorul și-a luat un termen, până miercurea următoare, ca să ne dea un răspuns: de a schimba în garanție sau de a renunța la schimbarea lui în garanție, urmând ca noi să obținem acceptul de la CNI să-l schimbăm în garanție, fără pierderea garanției pentru întregul stadion. Și cu promisiunea că toate cheltuielile se vor întrepta și recupera de la constructor”, a relatat Genoiu.
A doua idee: gazon natural, înlocuit și plătit de constructor
În final, constructorul a fost de acord să schimbe gazonul din garanție. Oferta CON-A Sibiu a fost atunci să monteze un gazon natural, care era conform specificației din caietul de sarcini din 2014. Adică un gazon absolut identic cu cel actual, doar că era unul nou. „Aveam posibilitatea ca firma constructoare să schimbe, în garanție, cu un gazon care a mai fost. Dar am văzut filmări cu gazonul de pe Arena Națională, care a fost montat acum cândva timp, după concertul Metallica. La inaugurare, constructorul spunea că acest gazon va rezista un an de zile, ceea ce este foarte, foarte puțin”, a mai spus Genoiu. Municipalitatea a luat atunci decizia de a nu mai merge pe gazon natural și a venit cu propria variantă: gazon hibrid. Constructorul a fost de acord, dar cu condiția ca diferența de preț să fie asigurată de municipalitate. „Noi am agreat varianta aceasta. Ne plasăm în aceeași sumă cu care voiam schimbăm gazonul cu unul natural. Și am agreat varianta în care suma pe care ne-a transmis-o CNI (n.r. – o cofinanțare de 297.500 de euro) se apropie, este cam tot pe acolo. Practic, în suma pe care noi o alocasem pentru acel tip de gazon natural, acum, cu aceeași sumă, și în garanție, și cu condițiile păstrate, și cu absolut totul intact vizavi de garanția întregului stadion, vom avea acest gazon hibrid”, a explicat Genoiu care ar fi câștigul acestei soluții.
A treia idee: gazon hibrid – montat de constructor și plătit de primărie
Autoritățile locale spun acum că soluția cu gazon hibrid, montat de către constructor este cea mai bună, pentru că prezintă câteva avantaje. În primul rând, banii sunt investiți într-un gazon de calitate superioară, „un gazon ranforsat, despre care toată lumea fotbalistică spune că este cel mai bun, la această oră”. Pe de altă parte, faptul că gazonul va fi montat de constructor, și nu de primărie, care ar fi lucrat cu un alt constructor, face să nu se piardă garanția stadionului, care este asigurată pe cinci ani. În plus, autoritățile mai spun că, la solicitarea lor, acest gazon va fi purtător de o altă garanție, care nu va afecta întreaga garanție a stadionului, care rămâne intactă, pe 5 ani. „Noul gazon va avea o garanție proprie, iar constructorul va menține mentenanța timp de 6 luni. După acest termen, ca să nu mai avem discuții, le voi propune celor de la Patrimoniu ca mentenanța să o dăm aceluiași producător de gazon. Bineînțeles, va fi o procedură, dar ar fi foarte interesant, ca să nu mai dăm vina pe mentenanță. Un gazon care e ok timp de 6 luni, e ok și după aceea. Dacă nu e ok, nu e ok de la început. Dacă după 6 luni începe să se strice, atunci, într-adevăr, este problema mentenanței”, a avansat modalitatea prin care noul gazon hibrid va fi întreținut după montarea lui și expirarea celor șase luni în care CON-A Sibiu se va ocupa de mentenanță.