Scriitoarea canadiană Alice Munro, laureata Premiului Nobel pentru Literatură

0
84
Alice Munro

Scriitoarea canadiană Alice Munro (82 de ani), descrisă ca fiind „un maestru al prozei scurte contemporane”, este laureata Premiului Nobel pentru Literatură pe 2013, a anunţat, ieri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei Regale de Știinţă din Suedia. Este primul cetățean din Canada care obține această distincție și a 13-a femeie din palmares.

Alice Munro a devenit celebră scriind nuvele ancorate în viața de la țară din Ontario, ceea ce i-a atras și comparația cu Cehov. În ciuda succesului și a unei colecții impresionante de premii literare pe care le obține de peste 40 de ani, a rămas discretă. „Nu este un scriitor monden, este văzută rareori în public, nu aleargă între lansări”, notează David Homel, scriitor, traducător și critic literar american stabilit la Montreal. Alice Munro s-a născut la 10 iulie 1931, la Wingham, în vestul provinciei Ontario, iar prima sa nuvelă a fost publicată în 1950, când era studentă la Universitatea Western Ontario.

În 2012, Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan, pentru modul său „de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul”. Laureaţii din acest an vor primi câte o medalie din aur şi 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care le vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.