Aproape 50 de specialişti în domeniu din ţară discută la Craiova despre „Stat şi societate în Europa”

0
390

Reprezentanţi ai unor importante centre universitare din ţară iau parte, pe parcursul a trei zile, la Craiova, la lucrările Simpozionului ştiinţific naţional „Stat şi societate în Europa”. Ajuns la cea de-a V-a ediţie, evenimentul este găzduit de Muzeul Olteniei şi se desfăşoară pe patru secţiuni: „Arheologie, Istorie antică şi medie”, „Istorie modernă”, „Istorie contemporană”, „Diplomaţie, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene”. Între invitaţi se numără şi prof. univ. dr. Ioan Scurtu – preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu, membru corespondent al amintitei instituţii şi cadru didactic la Universitatea din Craiova, ale căror comunicări în plen au urmat, ieri, deschiderii oficiale a simpozionului.

Simpozionul ştiinţific naţional „Stat şi societate în Europa” este organizat în acest an de Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova, în colaborare cu Muzeul Olteniei, Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, sub egida Consiliului Judeţean Dolj.

Participă cu lucrări aproape 50 de profesori din întreaga ţară – de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Universităţile „Spiru Haret” şi „Hyperion” din Bucureşti, Universitatea din Oradea, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” din Bucureşti, Muzeul Naţional Cotroceni, Serviciul Judeţean Mehedinţi al Arhivelor Naţionale. Craiova este reprezentată de specialişti în domeniu de la Universitate, Muzeul Olteniei, Institutul de Cercetări „C.S. Nicolăescu-Plopşor” al Academiei Române şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. Doi invitaţi vin din Vidin (Bulgaria) şi Chişinău (Republica Moldova).

„Pentru noi este foarte important să ţinem legătura cu mediul academic. Muzeele, în general, sunt depozitarele unor importante fonduri de patrimoniu, care pot fi valorificate ştiinţific împreună cu cadrele universitare. Muzeul Olteniei are numeroase colaborări cu Universitatea din Craiova, a găzduit, de-a lungul timpului, manifestări, dar şi practica studenţească”, a menţionat, ieri, în deschiderea simpozionului, dr. Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Alături de acesta, au transmis mesaje de salut invitaţilor prof. univ. dr. Daniela Tarniţă – preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Dolj şi prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean – directorul Departamentului de Istorie şi Relaţii Internaţionale al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova. „Nu credeam că vom avea o tradiţie atât de lungă în ceea ce priveşte acest simpozion, dar iată-ne la a V-a ediţie, pentru organizarea căreia care pot spune că efortul a fost unul consistent. Rezultatele cercetărilor azi nu prea mai interesează pe nimeni, de aceea o manifestare ca aceasta are menirea de a le face cât mai cunoscute. Ca şi în anii trecuţi, comunicările prezentate vor fi publicate în volum”, a precizat Sorin Liviu Damean. Acesta a apreciat că cercetarea ştiinţifică la Craiova începe să fie cunoscută şi să se impună pe plan naţional şi internaţional şi că se va reuşi poate, cu un efort susţinut, ca Simpozionul ştiinţific „Stat şi societate în Europa” să capete în anii următori caracter internaţional.

După prezentarea comunicărilor şi dezbaterile pe temele vizate de cele patru secţiuni, pe parcursul zilelor de ieri şi de astăzi, participanţii la eveniment vor porni mâine, 12 octombrie, într-o excursie documentară la Vidin.