Proiecții de filme pentru copii, astăzi și mâine, la Teatrul „Colibri”

0
338

Prima caravană de filme pentru copii din România, CINEMATOUR KIDS, poposește, pentru două zile, și la Craiova! Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Craiova și Asociația ENKIDU împreună cu Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021” și Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” și se desfășoară astăzi și mâine, 12 septembrie. Destinată, în special, copiilor instituționalizați și celor de etnie rromă, caravana aduce la Craiova șase filme, care pot fi vizionate gratuit în sala Teatrului „Colibri”. Proiecțiile încep astăzi, de la ora 14.00, și se vor încheia mâine, ora 17.00.

„În 1989 erau 874 de cinematografe în România. În 2015 mai sunt doar 29 de cinematografe. În unele orașe acestea s-au transformat în săli de jocuri sau spații de petrecere înainte ca vreunul dintre copiii și adolescenții de astăzi să se nască. În ultimii 25 de ani în România nu s-a produs niciun film pentru copii!”. Este semnalul de alarmă tras de organizatorii caravanei CINEMATOUR KIDS și, totodată, principalul motiv al inițierii acestui eveniment care a căpătat formă datorită finanțării nerambursabile din cadrul Programului „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Preferată a fost piața nordică de film, care are producții curajoase, cu succes la public, cu povești care nasc eroi ce pot deveni repere și pentru copiii din România. La Craiova, vizionate vor fi șase pelicule produse în Norvegia și Islanda: „Thor – Legenda din Valhalla”, „Magia timpului” (astăzi, 11 septembrie, de la ora 14.00), „Supertata şi Pele”, „Casper şi Emma – cei mai buni prieteni”, „Ploddy, maşina de poliţie, la datorie”, „Portar la Liverpool” (mâine, 12 septembrie, de la orele 10.00, 12.00 și 17.00). Caravana va porni, apoi, spre București, Teleorman, Râșnov, Buzău, Alexandria, Prahova și Brașov, urmând a se încheia la sfârșitul lunii octombrie. Programul complet al proiecțiilor poate fi găsit pe www.cinematour.ro.

Asociaţia ENKIDU a luat fiinţă în 2011 din inițiativa unui grup eterogen de profesioniști, membrii săi activând în domeniul cinematografiei, televiziunii și dreptului. Activitățile asociației au ca scop promovarea, realizarea, stimularea și susținerea de activități în domeniul cultural și educativ în vederea îmbunătățirii actului educațional și lărgirii sferei de interes a copiilor și tinerilor cu privire la activitățile artistice, organizarea de festivaluri, promovarea cinematografiei etc.

„Thor – Legenda din Valhalla” / „Legends of Valhalla – Thor” (Islanda, 2011; regia: Oskar Jonasson, Toby Genkel, Gunnar Karlsson, scenariul:  Friorik Erlingsson, 74 minute, film de animație): Tânărul fierar Thor trăiește fericit cu mama sa într-un sătuc liniștit. Legenda spune că el este fiul lui Odin, regele zeilor. De aceea consătenii săi cred că înfricoșătorii Giganți nu-i vor ataca niciodată. Dar se înșeală! O armată de Giganți distruge satul. Thor vrea să își salveze prietenii cu ajutorul ciocanului magic Crusher!

 

„Casper și Emma – cei mai buni prieteni” / „Casper & Emma – Best Friends” (Norvegia, 2013; regia: Arne Lindtner Næss, Ina Bye-Hansen; scenariul: Line Fougner Christensen, 74 minute, film de ficțiune): Emma își dorește de ziua ei un cadou despre care mama ei crede că nu este pregătită. Împreună cu Casper, noul ei prieten de la grădiniță, va reuși să aibă o petrecere reușită și plină de surprize plăcute.

Liverpool goalie” / „Portar la Liverpool” (Norvegia, 2010; regia: Arild Andresen, scenariul: Lars Gudmestad adaptat după romanul „Keepern til Tunisia” de Lars Mæhle; 90 minute, film de ficțiune): O comedie despre fete şi băieţi care joacă fotbal. Cu prietenii complicate, mame anxioase, antrenori prea exigenţi şi Jo – un băieţel de 12 ani care încearcă să evite fetele, mamele şi antrenorii.

 

„Magia timpului” / „The Magic Rime” (Norvegia, 2013, regia și scenariul Kine Aune, 10 minute): Filmul spune povestea unui pui de ren și călătoria sa spre maturitate, drumul pe care îl parcurge pentru a deveni un ren alb.

„Supertata și Pele” / „Superdad and Pele” (Norvegia, 2011; regizor, scenarist, producător: Annette Saugestad Helland; 10 minute): Pele se distrează foarte mult cu tatăl său în week-end, iar lunea încearcă să se prindă de bicicleta lui. Tatăl este însă foarte ocupat și nu are timp să îl asculte și să se joace cu Pele.

„Ploddy, the police car on the case” / „Ploddy, mașina de poliție, la datorie” (Norvegia, 2013; regizor Rasmus A. Sivertsen, Rune Spaans, scenariul Arthur Johansen pornind de la un personaj creat de Age Magnussen; 72 minute, film de animație): Ploddy, mașina de poliție, trebuie să păzească cele mai mari atracții ale parcului din Bodo – o mamă vultur și oul ei. Când mama vultur este furată, Ploddy trebuie să ia în grija lui puiul de vultur. Viața lui liniștită se schimbă radical și încercarea de a readuce mama lângă pui devine din ce în ce mai aventuroasă.