Primăria Craiova suflă și în iaurt pentru 34 de blocuri

1
441

Pentru a nu se lovi de aceeași problemă a întârzierii lucrărilor, Primăria Craiova a decis să îi ceară constructorului să se gândească bine: ori termină lucrarea în cele trei lunile care au mai rămas, ori așteaptă să încheie contractul de execuție începând cu anul viitor.

Este vorba de un lot de 34 de blocuri care, potrivit primarului Craiovei, are toată documentația gata și s-a făcut și pasul următor în ceea ce le privește. Execuția a fost deja scoasă la licitație și adjudecată de o firmă de construcții. Problema este acum că firma a licitat pentru un termen de finalizare mai mare, dar practic nu ar mai avea la dispoziție decât trei luni pentru execuție. „Mai avem până la sfârșitul anului de depus un proiect care a fost deja licitat. Practic trebuie să semnăm contractul cu firma care a câștigat acest contract, însă, la documentația de licitație, termenul de execuție era mai mare decât a rămas până la finalul acestui an, adică trei luni de zile”, a explicat primarul.

„Nu este vina noastră, un an proiectul a fost blocat la ADR”.

Primăria Craiova a găsit varianta de a se pune la adăpost de această dată. Edilul Craiovei a precizat că autoritățile locale nu vor încheia totuși contractul de lucrări decât după ce se va re-negocia cu constructorul termenul de finalizare. „Dacă firma nu își asumă, la semnarea contractului, că poate să execute în trei luni cele 34 de blocuri, este foarte clar că vom intra pe ciclul financiar următor, deci începând cu anul viitor”, a precizat Olguța Vasilescu. Primarul a explicat că această situație s-a creat din vina ADR Sud-Vest Oltenia. „Nu este vina noastră, până la urmă, că timp de un an proiectul respectiv a fost blocat la ADR”.

Alte șantierele sunt întârziate

Pe de altă parte, nici constructorii care lucrează la reabilitarea termică a blocurilor nu se prea țin de termene. Un exemplu sunt lucrările care se fac acum chiar la primul lot de blocuri din Craiova. Firmele AB Tehnica SRL și SC Remex SRL lucrează la anveloparea blocurilor M13, M14, M15 scara b și M26 din cartierul „1 Mai”. Firma AB Tehnica SRL a deschis șantierul în aprilie și ar fi trebuit să îl finalizeze în luna iulie, dar nu a terminat nici acum. Pentru că termenele de finalizare a lucrărilor au fost depășite, firma care a contractat lucrările este penalizată pentru fiecare zi de întârziere. Problema este că dacă lucrările nu se termină până la sfârșitul anului, fondurile europene se pot pierde.

311 blocuri vor fi reabilitate

Municipalitatea a demarat procesul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe în 2012. Din cele peste 3.600 de blocuri existente în Craiova s-au înscris în procesul de reabilitare termică un număr de 311 blocuri. Autoritățile le-au împărțit în șase loturi, care vor intra pe rând în program, pe măsură ce se întocmesc documentațiile. Partea de proiectare, respectiv auditul termic pentru fiecare bloc în parte, nu a fost scutit de probleme. Serviciile de proiectare au costat 3,2 milioane de lei și au fost licitate pe parcursul anului 2013. Pentru loturile 2,4 și 5, cu un total de 150 de blocuri, s-a ajuns în instanță, o firmă care a licitat și a pierdut (IDP Proiect SA Craiova) făcând contestație. Faptul acesta a amânat o parte a programului de reabilitare.

Anveloparea primelor 19 blocuri costă 10,14 milioane de lei

Cert este că, în mai 2013, CLM Craiova a aprobat documentația de avizare pentru primele locuințe. A fost vorba de 19 blocuri de locuințe din cartierele „1 Mai” și „Craiovița Nouă”, cu un număr de 311 apartamente, valoarea contractului fiind de 10,14 milioane de lei. Al doilea proiect vizează reabilitarea termică a 36 blocuri de locuințe din cartierele Spania – Mircești, Lăpuș, Calea București, cu un număr total de 590 apartamente – o valoare de 17,7 milioane de lei. Cel de-al treilea proiect se referă la reabilitarea termică a 12 blocuri din cartierele Craioviţa Nouă și Sărari, cu un număr total de 264 apartamente, aici fiind vorba de o finanțare de 5,95 milioane de lei.

Lucrările de reabilitare termică vizează, printre altele, completarea termopanelor și închiderea balcoanelor, termoizolarea teraselor, termoizolarea planșeurilor peste subsol și peste ultimul nivel, reparații la acoperiș și la instalațiile termice. Conform fișelor de proiect, această investiție va ajuta la scăderea facturilor, având în vedere că mai mult de 50% din proprietarii din fiecare bloc au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 350 de euro.

1 COMENTARIU

  1. În cartierul Sărari,pe strada Ludovic Mrazec,blocul M31cred că este printre primele blocuri,dacă nu este chiar primul,construit în acest cartier în anii ’78-’80 și a cărui fațadă nu seamănă cu a nici unui alt bloc din tot cartierul,având culoarea gri murdar ! Invit reprezentanții primăriei,sau pe d-na primar,măcar să-vadă !

Comments are closed.