Nuclearelectrica a ales o companie chineză

1
435

Nuclearelectrica a selectat compania chineză General Nuclear Power Corporation să aibă acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavoda, a anunţat Daniela Lulache, directorul general al companiei producătoare de energie electrică. Practic, aceasta companie va avea acces la informaţii legate de cele două reactoare. Procesul de selecţie a durat doar două săptăâani, compania chineză fiind singura care a depus documentaţia necesară. De altfel, nu este o surpriză selectarea acestui investitor, fiind cunoscute desele întâlniri dintre reprezentanţii statului român şi cei ai companiei chineze din ultimii doi ani. Mai departe, potrivit calendarului de selectare a investitorilor, compania chineză va avea acces la date, după care va trebui încheiat un memorandum de înţelegere. Calendarul se finalizează cu momentul demarării negocierilor dintre Comisia de Negociere şi Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv şi Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect. Aceste negocieri ar trebui demarate pe 26 noiembrie, potrivit calendarului. Practic, la câteva zile după finalizarea alegerilor prezidenţiale. Din acel moment, totul devine incert. Negocierile se pot finaliza ori cu înfiinţarea unei noi companii de proiect, ori cu renunţarea din partea companiei chineze la orice implicare în proiectul Reactoarelor 3 şi 4. Întrebată în ce măsură poate fi eliminat riscul ca după accesul la informaţii, compania chineză să renunţe la proiect, Daniela Lulache a afirmat ca nu pot fi date garanţii în acest sens.

În cazul în care compania de proiect va fi, totusi, infiintata, urmeaza alte noi proceduri. Va trebui realizat un nou studiu de fezabilitate. “Un studiu de fezabilitate este valabil şase luni. Va trebui măcar o nouă actualizare a studiului de fezabilitate”, a spus Lulache. Apoi va trebui notificată Comisia Europeană pentru intenţia statului român de a acorda nişte facilităţi care pot fi considerate ajutoare de stat. Potrivit strategiei privind reactoarele 3 şi 4, statul român va acorda niste facilităţi. “Adoptarea de către autorităţile române a unor măsuri de reducere a riscurilor Proiectului şi crestere a atractivităţii acestuia, în paralel cu desfăşurarea procesului”, se arată în strategie. Mai precis, vor fi încheiate nişte “contracte pentru diferenţă”. Într-un fel, prin aceste contracte pentru diferenţa, statul garanteaza veniturile din vanzarile de electricitate, a explicat Lulache. “A pornit de la nevoia mare de investiţii, durata mare de construcţie care te pune în situaţia de a nu avea predictibilitate asupra preţurilor”, a spus Lulache. Va fi stabilit un preţ de referinţa. Însă, în cazul în care acesta va ajunge la un moment dat să fie mai mic decât cel de pe piaţa, statul român va veni cu o contribuţie care să acopere diferenţa. Alte facilităţi se referă la posibilitatea de a vinde energia înainte ca unităţile să obţină licenţa de producţie, chiar şi în afara bursei de energie OPCOM. În plus, ar putea fi acordate şi garanţii de stat. Toate acestea trebuie notificate la Comisia Europeană.

Dar până la acest moment trebuie creată noua companie de proiect. În acest moment mai există una, EnergoNuclear, dar care va fi desfiinţată. EnergoNuclear a fost înfiinţată în 2009 având ca acţionari mai multe mari companii europene. Nuclearelectrica deţinea o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalţi investitori în proiect având restul: RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ câte 9,15% iar ArcelorMittal şi Iberdrola câte 6,2%. Pe atunci, proiectul era evaluat la 4 miliarde de euro. ENEL şi ArcelorMittal au renunţat anul trecut în decembrie. Însă, atunci deja se vorbea de atragerea chinezilor în proiect. Nuclearelectrica a fost nevoită să răscumpere acţiunile companiilor care s-au retras, cheltuind cam 141 milioane de lei, după cum afirma Lulache. La această sumă s-ar putea adăuga şi altele, precum cheltuieli de personal, cu studii de fezablitate etc. În 2012, a mai fost realizat un studiu de fezabilitate, în urma caruia a fost stabilită o noua valoare a proiectului. Valoarea estimată a proiectului a crescut de la 4 miliarde de euro la 6,4 miliarde de euro. S-ar putea spune ca Nuclearelectrica a pierdut aceşti bani în condiţiile în care EnergoNuclear se va desfiinţa. Daniela Lulache spune ca nu. Banii se regăsesc în studii tehnice şi alte bunuri care ar putea fi valorificate în noua companie de proiect, spune Lulache. Dacă la EnergoNuclear, statul român ţinea neaparat să aibă o participaţie majoritară, la noua companie de proiect, investitorul privat va fi actionarul majoritar cu o cota de 51%. Daniela Lulache a mai spus ca în acest moment este selectat investitorul, nu constructorul. Însă, premierul Victor Ponta spunea când a fost în China că doar chinezii au capacitatea financiară şi tehnologica de a participa la construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

1 COMENTARIU

  1. suntfoarte dezamagit ca la aderarea rRominieI laUE SA AVEM ERRGIE ELECTRIA ==IEFTINA =SIGURA==SI NEPOLUANTA si ce avem en. electrica foarte scumpa [in fiecare an sa majorat pretul de 2 ori pe an in schimb d-na LULACHE afSI ACUM LA NUCLEAR ELECTRICA Fost diectorul FOND. PROPRIETATEA CU INDEMNIZATI FOARTE MARI CA ASA ESTE IN COLONIA ROMINIA

Comments are closed.