Potrivit PÎCCJ – 92 de dosare penale vizând desfăşurarea referendumului în Oltenia

0
371

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, ieri, că în anul 2012 au fost înregistrate la unităţile de parchet din ţară un număr de 2.052 de dosare privind desfăşurarea alegerilor locale şi 632 dosare referitoare la desfăşurarea referendumului. Pe rolul parchetelor de pe raza Curţii de Apel Craiova s-au înregistrat 92 de cauze penale vizând desfăşurarea referendumului din luna iulie şi 151 referitoare la alegerile locale din iunie. Acestea sunt din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt, astfel că numărul lor nu este foarte mare.

Reprezentanţii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au făcut o comparaţie şi cu perioada 2008 – 2009 (când s-au desfăşurat alegeri locale, parlamentare, europarlamentare, prezidenţiale şi referendum), când au fost înregistrate, în toată ţara, 7.956 cauze penale, dintre care 56 au fost soluţionate prin rechizitoriu, dispunându-se trimiterea în judecată a 66 inculpaţi, faţă de 56 din aceştia pronunţându-se hotărâri de condamnare definitive. În 6.531 cauze s-au adoptat de către procurori soluţii de netrimitere în judecată, rămânând în curs de soluţionare un număr de 187 dosare.

Potrivit datelor statistice anunţate de PÎCCJ, în ceea ce priveşte cauzele penale referitoare la desfăşurarea alegerilor locale, parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare şi referendumului din perioada 2008 – 2009, pe rolul unităţilor din subordinea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au fost înregistrate 1.571 de cauze, din care au fost soluţionate 1.380. În 15 cazuri au fost întocmite rechizitorii prin care s-a dispus trimiterea în judecată a unor persoane, celelalte 1.365 de dosare fiind soluţionate cu netrimitere în judecată.

„Pe rolul aceluiaşi parchet (n.r.- Parchetul Curţii de Apel Craiova), referitor la cauzele penale privind desfăşurarea alegerilor locale din anul curent au fost înregistrate 151 de cauze, iar în legătură cu referendumul din anul 2012, au fost înregistrate 92 de cauze”, după cum se menţionează în comunicatul PÎCCJ. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au precizat că este vorba despre cauze înregistrate la parchetele locale din subordine, de pe toată raza de competenţă teritorială, respectiv judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt. Într-adevăr, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova sunt, în prezent, în lucru, un număr de 25 de dosare la legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, alte 13 fiind declinate către celelalte parchete locale din judeţ. Cele mai multe dintre plângerile ce stau la baza dosarelor au fost îndreptate, după cum aţi putut afla la momentul respectiv din paginile cotidianului nostru, împotriva unor preşedinţi ai secţiilor de votare, pentru că ar fi aprobat solicitări pentru urna mobilă, în condiţiile în care nu se impunea acest lucru. A mai fost şi un dosar pentru vot multiplu, şi sunt cercetate două persoane care au votat deşi nu aveau dreptul, după cum au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.