Vară incendiară

0
618

Cu incendiile de vegetație nu e de joacă, iar acest lucru se vede cel mai bine în Grecia sau Turcia! Nici România nu scapă de astfel de evenimente, chiar dacă acestea sunt la o dimensiune mult mai mică! Dacă oamenii ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge să se distrugă bunuri sau vieți! În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzând se află locuințe.

În perioada 07 – 10.08.2021, echipaje de pompieri doljeni, au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea a 54 de incendii de vegetație uscată, miriște, reziduuri menajere și litieră la nivelul județului Dolj. “În urma acestor incendii, au fost afectate peste 247 ha.  Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor,a precizat Florin Cocoşilă,  purtător de cuvânt al ISU DOLJ. Prezentăm regulile care trebuie respectate.

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
  • Înainte de ardere miriştile se parcelează în fâşii arate, izolând zona de ardere în scopul preîntâmpinării propagării focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale ş.a.m.d. Atunci când suprafaţa de ardere depăşeşte 5 ha se va asigura la faţa locului un plug, o cisternă de apă, mijloace de tractare corespunzătoare;
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.