Primăria Craiova a preluat construcţiile de la chinezi

0
128

Primăria Craiova a finalizat preluarea tuturor construcţiilor existente, precum şi a documentaţiei tehnice de la cartierul de locuinţe de pe strada „Caracal”. Autorităţile locale au anunţat că urmează ca aleşii locali să ia act de rezilierea contractului de concesiune cu firma Shandong Ningjiang din China, în felul acesta fiind îndeplinite toate formalităţile şi deschisă calea pentru găsirea unei soluţii pentru finalizarea celor 1.800 de apartamente.

genoiu
Mihail Genoiu

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat, şi în conferinţa de presă de miercuri, că municipalitatea a întrerupt contractul de concesiune cu firma Shandong Ningjiang din cauza neîndeplinirii condiţiilor contractuale din actul adiţional nr. 2, care avea ca termen data de 31 iulie pentru depunerea în cont a banilor necesarii terminării construcţiilor. „Nerealizarea acestei condiţii a dus, obligatoriu, la denunţarea contractului. Probabil că în prima şedinţă de Consiliu Local se va lua act de acest lucru, consilierii locali vor stabili că acest contract a fost denunţat şi se va trece în patrimoniu public tot ceea ce s-a realizat în strada Caracal”, a declarat Mihail Genoiu.

Chinezii, interesaţi de o nouă colaborare

cartier chinezesc (2)Edilul-şef al Craiovei a prezentat şi o scrisoare a societăţii Shandong, trimisă primăriei din China şi tradusă aici, pe care a lecturat-o integral. În scrisoare, foştii parteneri chinezi spuneau că regretă faptul că nu au reuşit să găsească banii necesari şi au cerut, în schimb, o nouă şansă de cooperare chiar pentru terminarea cartierului de locuinţe. „Vă informez că, în ultima vreme, situaţia pieţei construcţiilor din China se ameliorează, iar situaţia financiară a companiei noastre se va îmbunătăţi treptat. În prezent, noi lucrăm în continuare pentru a căuta fonduri şi, odată ce vom avea bani suficienţi, dorim să colaborăm cu primăria din Craiova pentru a duce la bun sfârşit proiectul nefinalizat. Dorim din toată inima să ne păstraţi o şansă de colaborare cu dumneavoastră”, se mai arată în scrisoarea expediată de reprezentanţii firmei Shandong Ningjiang.

Preluarea, realizată într-o săptămână

 cartier chinezesc (1)Autorităţile de la Craiova au răspuns că, dincolo de aceste cuvintele „frumoase”, conform legislaţiei, odată încheiat acest contract este imposibil de a fi dus mai departe. Primarul Craiovei a prezentat, tot în conferinţa de miercuri, şi procesul-verbal de predare-primire a construcţiilor realizate până acum pe şantier – apreciate de chinezi la 10%, procent de realizare, şi 8 milioane de euro, ca şi investiţie. „Cu această ocazie au fost predate, pe baza unor ridicări topo, construcţiile şi toată documentaţia – autorizaţia de construcţie, inclusiv. Este aproape o sală plină de hârtii”. Potrivit primarului, au fost recepţionate toate construcţiile, în stadiul lor, şi s-a stabilit la fiecare stadiul de execuţie; au fost făcute verificări topometrice pentru a verifica dacă dimensiunile din documente bat cu cele de pe teren. De asemenea, a fost preluat şi proiectul-tehnic, studiul de fezabilitate şi autorizaţia de construcţie.

Se caută soluţii pentru terminarea lucrărilor

cartier chinezesc (3)Odată încheiată procedura de preluare a amplasamentului, cu toate construcţiile de acolo, autorităţile locale sunt pregătite să continue construcţia apartamentelor şi se caută acum o soluţie în acest sens. Există o comisie din cadrul primăriei, înfiinţată prin dispoziţie de primar, care are în lucru modalităţile de a continua această investiţie. „Probabil că în cursul zilei de luni vom avea prima discuţie vizavi de modul de lucru, în continuare, pentru finalizarea acestui obiectiv”, a anunţat edilul-şef al Craiovei, care a precizat că funcţionarii de la Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Craiova urmează să meargă la Oficiul de Cadastru pentru a înscrie proprietatea asupra clădirilor în cartea funciară. Reamintim că proiectul imobiliar a fost întârziat doi ani, timp în care aproximativ 2.000 de craioveni aşteaptă, cu cereri depuse la Primărie, să cumpere un apartament în cartierul respectiv.