România trebuie să răspundă, cât mai rapid, provocărilor legate de gestionarea deşeurilor, a declarat ministrul Economiei, Mihai Fifor la forumul “Deşeurile – de la pierdere la resursă”, organizat recent la Palatul Parlamentului.
„Pachetul privind Economia Circulară este un reper important spre o Europă mai eficientă din punct de vedere a utilizării resurselor. Pachetul răspunde preocupărilor de mediu şi oferă, totodată, potenţial economic pentru afaceri, având în vedere faptul că economia europeană ester dependentă foarte mult de resurse primare, importate de pe alte continente”, a declarat Mihai Fifor.
Economia Circulară se bazează pe armonizarea nevoilor de dezvoltare sustenabilă a statelor cu resursele existente, prin optimizarea consumurilor de resurse astfel încât să risipim cât mai puţin şi să refolosim cât mai mult, deci să se producă mai multă valoare economică. „Suntem conştienţi că România mai are de recuperat la capitolul concepţiei economice şi sociale europene ce promovează sustenabilitatea pe lanţul valoric, relaţiile între consumatori şi agenţii economici, comparativ cu alte state europene care implementează deja principiile actuale ale economiei circulare”, spune ministrul Fifor.
„Eficienţa utilizării resurselor prin promovarea produselor cu valoare adăugată mare”
Acesta este motivul pentru care au fost stabilite, prin pachetul „economiei circulare” obligaţii legale care nu se referă doar la deşeurile municipal şi serviciile de salubrizare ci, mai degrabă, la sectoarele industriale care introduce pe piaţă bunuri şi ambalaje ce ajung, ulterior folosirii, deşeuri ce trebuie recuperate pentru valoarea lor economică sau pentru minimizarea impactului asupra mediului.
În România, crearea cadrului necesar pentru implementarea principiilor Economiei Circulare în concordanţă cu politica UE, se face prin actualizarea legislaţiei specifice existente şi prin creşterea conştientizării actorilor din domeniu. „Consider că este esenţial să promovăm eficienţa utilizării resurselor prin promovarea produselor cu valoare adăugată mare şi a reciclării ridicate a aşa ziselor deşeuri. De aceea îmi propun ca, în perioada următoare, să identificăm soluţii pentru clarificarea legislaţiei din domeniu şi, dacă se consideră necesar, să organizăm şi alte întâlniri cu mediul economic”, a concluzionat Mihai Fifor, într-un comunicat de presă remis de Ministerul Economiei.