„Craiova Muzicală”: O ediție open air, cu 42 de evenimente în 9 zile și artiști din 15 țări!

0
1027

„Suntem pregătiți să oferim Craiovei cel mai mare festival muzical în aer liber organizat vreodată în Oltenia!”, afirmă Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”, referindu-se la apropiata ediție, a 42-a, a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”, care se va desfășura între 29 august și 6 septembrie. O ediție open air, căci majoritatea concertelor vor avea loc în centrul istoric al orașului, ca și în Parcul „Nicolae Romanescu”.

Ca o noutate absolută – pe lângă faptul că are loc vara și nu în toamnă, așa cum își obișnuise publicul –, festivalul va fi structurat pe cinci secțiuni: concerte pentru copii, concerte de muzică de cameră, concertele-etalon (ora 20.00), concerte de jazz și blues, concerte de fanfară. În total, 42 de evenimente (în acord cu numărul ediției!), care vor oferi un generos spaţiu de manifestare unor artişti renumiţi pe plan naţional şi internaţional. Muzicieni din 15 țări, din Europa și SUA, sunt așteptați la Craiova, printre ei regăsindu-se membrii reputatei Orchestre de cameră „Tharice Virtuosi”, sub conducerea binecunoscutului Liviu Prunaru, concertmaestrul Royal Concertgebow din Amsterdam, care vor deschide festivalul, ca și violonistul Graf Mourja și chitaristul Dimitri Illarionov, invitați în concertul de închidere.

Festivalul craiovean se dorește a fi, timp de 9 zile, o mare și complexă sărbătoare a muzicii de calitate, promovând în egală măsură muzica românească și pe cea universală într-un impresionant mozaic de stiluri, genuri și exprimări artistice. „Suntem interesați și să aflăm cât de pregătiți sunt craiovenii pentru un eveniment de o asemenea dimensiune”, mai spune Vlad Drăgulescu. Ediția a 42-a are loc în anul în care se vor împlini 111 ani de la primul concert al Societății Filarmonice din Craiova și în care Filarmonica „Oltenia” va demara Stagiunea EUROPA (2015-2016), la rându-i o premieră absolută în spațiul cultural internațional.

Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I și este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și Asociației „Craiova – Capitală Europeană a Culturii 2021”.

        • Artişti invitaţi: Festivalul dedică un generos spaţiu de manifestare unor artişti renumiţi pe plan naţional şi internaţional, fiind onorat de dirijorii Theo Wolters (Olanda), Gheorghe Costin, Cristian Oroşanu, Mihail Ștefănescu, Constantin Grigore, Anna Ungureanu; soliştii Liviu Prunaru, Stefan Tarara, Graf Mourja (Federația Rusă) – vioară, Răzvan Suma (violoncel), Dan Kajetanowicz (Austria), Andrei Licareț, Remus Manoleanu, Rebeca Omordia, Inna Oncescu (pian), Dimitri Illarionov (Federația Rusă) – chitară, Barbara Kajetanowicz (Austria), Bianca Manoleanu și Diana Țugui (soprane), Claudia Codreanu (mezzosoprană).
        • Ansambluri simfonice şi formaţii camerale invitate: Orchestra de cameră „Tharice Virtuosi” – Elveția, Corul Național de Cameră „Madrigal” și Camerata Regală – București, Kamerata Kronstadt – Brașov, Orchestra și Corala Academică „Euphonia” ale Filarmonicii „Ion Dumitrescu” – Râmnicu Vâlcea, Cvartetul Transilvan și Ansamblul de muzică veche „Flauto Dolce” – Cluj-Napoca, Ansamblul de suflători „Horn Quartet”, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” și Muzica Militară a Garnizoanei Craiova.

Manifestare artistică de tradiţie, emblematică pentru reprezentarea identităţii culturale a oraşului Craiova, Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” va cuprinde evenimente de tipologii şi stiluri diferite: concerte simfonice şi vocal-simfonice (ale căror programe pun în valoare titluri celebre ale muzicii clasice şi romantice, dar şi pagini de referinţă din repertoriul modern, inclusiv lucrări prezentate în primă audiţie naţională), muzică veche readusă în lumina cunoaşterii graţie fascinantelor instrumente şi costume de epocă, muzică de cameră, recitaluri instrumentale, ateliere muzicale pentru copii, concerte de muzică blues, rock, folk şi jazz.

Din 42 de evenimente muzicale, 30 vor avea loc în aer liber

„Am numit-o open air edition pentru că, din 42 de evenimente muzicale, 30 vor avea loc în aer liber. Asta spre deosebire de ediţiile precedente…”, spune managerul Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu, precizând că majoritatea se vor desfăşura în Piața „Frații Buzești” din centrul istoric al orașului. „Am dorit o ediție în aer liber pentru că, în felul acesta, la evenimente au acces foarte mulți oameni. În sală sunt doar 400 de locuri; în schimb, în aer liber pot veni mii de persoane. Adresabilitatea va fi, după calculele noastre, la peste 100.000 de oameni. Gândiți-vă că sunt nouă zile, fiecare cu câte patru-cinci evenimente care se adresează tuturor categoriilor de public!”, a adăugat Drăgulescu. 200 de scaune vor fi amplasate în piață, un loc costând 15 lei. „Pentru ceilalți, care vor sta în picioare sau își vor aduce scăunelul de acasă, accesul va fi gratuit”, a mai spus acesta.

Deși, din punct de vedere tehnic, festivalul înseamnă o adevărată provocare pentru organizatori, managerul Filarmonicii spune că „merită toate eforturile!”. „Vom folosi tot ce va însemna tehnologie și resursele pe care le avem. De altfel, le-am și testat la concertul Dabyeot Youth Wind Orchestra, din Coreea de Sud, din iulie, când 80 de suflători au urcat pe scena amplasată în aer liber”.

Vlad Drăgulescu

„SymphoKIDS”: ateliere muzicale pentru copii în fiecare dimineață

Un alt element inedit îl reprezintă împărțirea manifestărilor în cinci secțiuni distincte: „Clasic” (concerte simfonice, vocal-simfonice și corale), „Cameral” (recitaluri de tip solo, duo și cvartet desfășurate în incinta somptuoasă a Muzeului de Artă), „SymphoKIDS” (ateliere muzicale pentru copii), „Extra” (concerte de blues, jazz, rock și muzică medievală) și „Alternativ” (concerte cu muzică de divertisment și alternativ-experimentală).

O veritabilă călătorie în lumea copilăriei propun în fiecare dimineață a festivalului, de la ora 11.00, sub genericul „SymphoKIDS”, muzicianul Bogdan Uță și colegii săi din formația Casual Band. De o manieră atractivă și interactivă, întâlnirea cu micii melomani va avea toate „ingredientele” necesare unei comunicări directe nesofisticate, pe înțelesul copiilor, ca și antrenul și buna dispoziție. Ultimul dintre ateliere va fi susținut de Mădălina Amon, o reprezentantă de marcă a muzicii folk din România.

Night-club în aer liber, sâmbătă seara!

Pentru a treia oară invitată în cadrul festivalului, Muzica Militară a Garnizoanei Craiova, ansamblu condus de locotenent-colonelul Florin Enache, va putea fi ascultată, pe 1, 2, 3 și 4 septembrie, de la ora 16.00, fie în Parcul „Nicolae Romanescu”, fie în Piața „Frații Buzești”. În aceeași secțiune „Alternativ” vor avea loc și două concerte nocturne, ambele cu începere de la ora 24.00. «Vor fi două nopți dedicate îndeosebi tinerilor, ambele în centrul vechi. Un fel de „pre-petrecere” pentru cei care preferă clubul și muzica de club…», a precizat managerul Vlad Drăgulescu.

Sâmbătă, 29 august, craiovenii îi vor asculta pe componenții Riot Jazz Brass Band, din Marea Britanie, un ansamblu de notorietate internațională, cu o activitate densă. Sâmbăta următoare, pe 5 septembrie, Angel Rusu (DJ Blanilla, numele de scenă) și o formație camerală a Filarmonicii „Oltenia”, sub conducerea muzicală a violonistului Sabin Laviniu Penea, ne invită într-o lume muzicală ce îmbină clasicismul, arhaicul și modernismul de o manieră pe cât de interesantă, pe atât de accesibilă publicului meloman.

Nouă concerte camerale găzduite de Muzeul de Artă Craiova

În cadrul secțiunii „Cameral”, festivalul propune în cele nouă zile tot atâtea recitaluri, găzduite, cu începere de la ora 18.00, de Muzeul de Artă Craiova. Un atractiv program de muzică vieneză va fi interpretat de duo-ul Dan  Kajetanowicz (pian) și Barbara Kajetanowicz (soprană), din Austria. Un alt duo, format din violoncelistul Răzvan Suma și pianista Rebeca Omordia, va evolua pe 31 august. Între invitați se mai află    „Flauto Dolce” – ansamblu din Transilvania care impresionează la fiecare apariție în public prin profesionalismul și ineditul sound-ului, Cvartetul Transilvan, Horn Quartet, duo Bianca Manoleanu (soprană) și Remus Manoleanu (pian), duo Claudia Codreanu (mezzosoprană) și Inna Oncescu (pian). Un recital de pian, cu totul special, va fi susținut, pe 5 septembrie, de Denisa Curtașu, o tânără speranță în domeniul muzicii instrumentale. În vârstă de 17 ani, ea dorește să studieze muzica în Italia, însă îi lipsesc resursele financiare. Un sprijin va veni, cu prilejul festivalului, din partea Asociației „Craiova Muzicală”.

      • Deschiderea celei de a 42-a ediții Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” revine unui renumit ansamblu cameral din Elveția, „Tharice Virtuosi”, condus de binecunoscutul muzician Liviu Prunaru (concertmaestrul Royal Concertgebow din Amsterdam), în dubla ipostază de violonist și dirijor. Orchestra de coarde este formată din artiști de primă linie ai vieții muzicale internaționale, printre care și violoniștii români Vlad Stănculeasa și Bogdan Zvorișteanu. Distinșii muzicieni oferă publicului meloman un program de o diversitate evidentă (Vivaldi, Șostakovici, Bridge ș.a.) în „conexiuni” de doi până la opt interpreți (de la duo la octet).
      •  Închiderea festivalului va aparține orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia” și dirijorului timișorean Gheorghe Costin. La pupitrul solistic se vor afla doi dintre cei mai interesanți concertiști ai momentului pe plan internațional: violonistul Graf Mourja și chitaristul Dimitri Illarionov, ambii din Federația Rusă. Ei ne propun trei lucrări de primă audiție: Concertul rus pentru vioară de Lalo, Concertul nr. 2 pentru chitară de Eduardo Angulo și Dublul concert pentru vioară și chitară de Mauro Giuliani (arr. Nikita Koshkin). Ineditul acestor lucrări, luxuriante din punct de vedere solistic, poate fi pus în „balanță”, pentru a asigura „echilibrul” gusturilor publicului avizat, dar și a celui mai puțin inițiat, cu seriozitatea și aplombul cuceritoare ale Uverturii-fantezie „Romeo și Julieta” de Ceaikovski.

„Clasic” – una dintre cele mai consistente și bine reprezentate secțiuni

 „Clasic” este una dintre cele mai consistente și bine reprezentate secțiuni din festival. Melomanii se vor convinge încă de la primul concert, susținut de un renumit ansamblu cameral din Elveția, „Tharice Virtuosi”, condus de Liviu Prunaru, în dubla ipostază de violonist și dirijor.        Orchestra de coarde este formată din artiști de primă linie ai vieții muzicale internaționale, printre care și violoniștii români Vlad Stănculeasa și Bogdan Zvorișteanu.

Pe scena festivalului vor mai urca Orchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia”, Orchestra „Camerata Regală” din București – care activează, din anul 2009, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României,   Corul Național de Cameră „Madrigal” – fondat în anul 1963 de maestrul Marin Constantin și apreciat ca „etalonul mondial al muzicii corale camerale”,     Kamerata Kronstadt – Camerata din Brașov. O autentică seară de cântec românesc va oferi renumita orchestră a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, condusă de dirijorul Nicu Crețu.

Închiderea festivalului va aparține orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia” și dirijorului timișorean Gheorghe Costin. La pupitrul solistic se vor afla doi dintre cei mai interesanți concertiști ai momentului pe plan internațional: violonistul Graf Mourja și chitaristul Dimitri Illarionov, ambii din Federația Rusă. «Dimitri Illarionov a pășit pentru prima oară în România pe scena Filarmonicii „Oltenia”, iar acum vine pentru a doua oară tot la invitația noastră», a precizat managerul Vlad Drăgulescu.

Jazz și blues, în fiecare seară, de la ora 22.00, în Piața „Frații Buzești”

Deosebit de atractive pentru public vor fi, cu siguranță, evenimentele din secțiunea „Extra”, care se vor desfășura în fiecare seară de festival, cu începere de la ora 22.00, pe scena din Piața „Frații Buzești”. Seria recitalurilor va fi deschisă cu blues cântat într-o formulă inedită, de Marcian Petrescu (voce, muzicuță) și Florin Giuglea (chitară). Vor urma un concert jazz-rock susținut de grupul „Youvenis”, format din tineri muzicieni, „JazzCoverNight” cu Casual Band, un concert de jazz cu Irina Popa & „The Sinners”, „Sambe și bossa-nove” cu Sorin Zlat Trio. De asemenea, publicul se va mai bucura de seri de blues cu „Tomaselli” Blues Band (3 septembrie), de jazz cu Oltenia Big Band (4 septembrie) și de acustic-medieval cu trupa „AD HOC” din Oradea (6 septembrie).

***

„Propunem valoare, în același timp programe accesibile și o organizare așa cum merită un astfel de eveniment”, subliniază Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii craiovene. „Ne dorim ca lumea să afle că are în Craiova al doilea festival ca vechime din România, cu 42 de ediții. Unul singur, atât de longeviv, mai există în țară, la Cluj-Napoca. E important să știe oamenii de el, să fie bucuroși și mândri că aici are loc un asemenea eveniment”, a mai spus acesta.

Vlad Drăgulescu a mai precizat că festivalul se bucură de întreg sprijinul financiar al municipalității și că, totodată, au fost atrase și sponsorizări. „Primăria și Consiliul Local Craiova dau dovadă că sunt cu adevărat alături de cultură. Eu sunt convins că în următorii ani se vor vedea rezultatele atenției pe care o acordă acestui gen de evenimente și culturii, în general”, a încheiat acesta.