Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin AM POS Mediu, a organizat la începutul acestei săptămâni o reuniune privind “Programul Operaţional Sectorial Mediu – progres în implementarea 2010-2011”. Evenimentul a avut ca scop comunicarea, către beneficiari, a modificărilor legislative care au apărut ca urmare a necesităţii accelerării procesului de accesare a fondurilor europene, precum şi discutarea problemelor întâmpinate în procesul de implementare a proiectelor. Ministrul Mediului şi Pădurilor (MMP), László Borbély, a atras atenţia asupra necesităţii unei dezbateri interactive, prin care conducerea MMP şi a Autorităţii de Management a POS Mediu să fie informatã cu privire la problemele întâmpinate în implementarea proiectelor.
“Ministerul Mediului este pe primul loc în Europa şi în România în ceea ce priveşte contractarea. Anul acesta am realizat deja cota de contractare aferentă anului 2011, dar stăm mai prost cu implementarea. Şi aici – trebuie să o spunem – este responsabilitatea beneficiarilor. Ar trebui să atragem fonduri europene de 40-50 de milioane de euro pe lună, raportat la numărul şi valoarea contractelor pe care le avem semnate, dar nu se întâmplă aşa. Vom trece la retragerea prefinanţării dacă beneficiarii primesc banii şi nu îi utilizează”, a spus Borbély. De asemenea, Ministrului Mediului şi Pădurilor a atenţionat de sumele atrase până la finele acestui an depinde modul de alocare a bugetului pentru ţara noastră la nivel comunitar: “Dacă nu suntem capabili să absorbim cât mai mulţi bani, la începutul anului viitor, când se va discuta la nivelul Uniunii Europene bugetul pentru 2013-2020, vom avea o problemă”.
“Faptele înseamnă implementare”
Beneficiarii proiectelor, respectiv autorităţile judeţene şi locale, au fost atenţionaţi că implementarea şi creşterea ritmului de absorbţie a fondurilor este responsabilitatea concretă şi directă a fiecărei autorităţi în parte”. Din 5,6 miliarde de euro prin proiecte, s-au făcut plăţi efective de 186 milioane de euro. E foarte puţin şi nu mai e timp de vorbe. Faptele înseamnă implementare. Trebuie sã cheltuim aceşti bani până în 2015 şi de aceea vă rog să apelaţi la specialiştii AM POS Mediu şi ai MMP, ori de câte ori simţiţi că întâmpinaţi obstacole în bunul mers al derulării proiectelor”, a încheiat ministrul Mediului şi Pădurilor. În timpul dezbaterii, reprezentanţii AM POS Mediu au prezentat condiţiile de acordare şi retragere a prefinanţării, în conformitate cu noile reglementări legislative naţionale şi au atras atenţia asupra respectării graficelor de rambursări şi a graficelor de achiziţii publice. De asemenea, beneficiarii au fost informaţi cu privire şa criteriile de calificare şi de atribuire, precum şi despre procedurile de achiziţii publice. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai AM POS Mediu şi ai Unităţilor de Implementare a Proiectelor cofinanţate din POS Mediu, experţi din cadrul ANRMAP (Autoritatea Naţionalã pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), UCVAP (Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice), ACIS (Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale) şi ACP (Autoritatea de Certificare şi Plată), precum şi reprezentanţi ai altor autorităţi de management.
veniti sa vedeti mormanele din reziduri de asfalt rutier de la intrare in comuna Leu deseuri depozitate ilegal fara aprobarea decat a unuia care a avut interes personal,ce impact au aceste reziduri asupra solului si asupra sanatatii cetatenilor,ce spun cei de la protectia mediului si de aceste gunoaie si de cele care au infundat canalele de desecare ,nu ducem lipsa de pasari moarte si animale si atunci sa ne mai scieti de proiectele pentru protectia mediului.De unde atata protectie,mai bine faceti reportaje cu impactul acestor reziduri asupra MEDIULUI ,SOLULUI PANZEI FREATICE SI SANATATII NOASTRE CA SI ASA SUNTEM DESTUL DE AFECTATI DIN CAUZA POLUARII.Va multumesc astept rasdpunsul vizibil prin reportajul care va aparea in ziar in urma acestui comentariu.VENITI IN COMUNA LEU CA NU STITI CE PIERDETI……..
Comments are closed.