Ministerul Educaţiei vrea ca din toamnă accesul elevilor în şcoli să se facă exclusiv pe baza unui card electronic ce va conţine toate datele de identificare ale acestora. Specialiştii spun însă că sistemul nu este convenabil, pentru că s-ar deteriora rapid şi, în plus, ar impune elevilor să se prezinte cu 30 de minute înainte de începerea orelor.
Dispozitivul care ar monitoriza accesul în şcoli al elevilor este invenţia unui profesor de Informatică de la Colegiul „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc şi ar costa aproximativ 1.500-1.800 lei pe unitate şcolară. Sistemul constă în fotografierea elevilor la începutul fiecărui an şcolar şi tipărirea pe card PVC a unei legitimaţii care are inscripţionat pe ea un cod de bare. Pe holul fiecărei şcoli se va instala o măsuţă cu un calculator, unde, la sosire, elevul se pontează scanându-şi legitimaţia. În acea clipă, pe monitorul computerului apar fotografia, numele şi clasa din care face parte elevul, precum şi ora scanării cardului. Datele vor fi validate însă de un profesor de serviciu, care va compara fotografia de pe monitor cu figura elevului.
Blocaj în pauze
Pentru ca toţi elevii să apuce să se ponteze, e obligatoriu ca aceştia să vină la şcoală cu o jumătate de oră înainte de începerea cursurilor şi să plece de la şcoală cu 30 de minute după terminarea acestora. În cazul pauzelor, situaţia se complică. Dacă, de exemplu, într-un liceu ar fi 240 de elevi şi toţi doresc să părăsească incinta liceului ca să-şi ia un covrig sau un suc, înseamnă că într-un interval de 10 minute aceştia trebuie să treacă prin filtru de două ori, o dată la ieşire şi o dată la revenirea în liceu, ceea ce înseamnă că timpul de scanare a fiecărui elev este 1,25 secunde. Potrivit specialiştilor, o astfel de performanţă ar fi imposibilă dacă ţinem seama de faptul că intrarea copilului în şcoală trebuie „validată” de profesorul de serviciu.
Sistemul cu turnicheţi, mai rezistent, dar şi foarte scump
Specialiştii în sisteme de securitate spun că uşa cu card se va defecta rapid din cauza traficului mare, iar soluţia ideală ar fi utilizarea porţilor de acces cu turnicheţi, folosită la metrou sau la clădirile de birouri, care implică însă şi costuri mai mari. Cei mai ieftini vin din Turcia sau China şi costă 2.000 de euro, iar cei mai buni, construiţi de producători de marcă, costă 5.000 de euro. Însă timpul de acces printr-un turnichet ca cei de la metrou este destul de lung, de 10 secunde. Adică nu pot intra decât maximum 6 elevi pe minut, ceea ce înseamnă că pentru un liceu cu 480 de elevi, care învaţă în două schimburi, e nevoie de doi turnicheţi, care costă minimum 4.000 de euro. Sistemul de pontaj costă încă 1.500 euro, sistemul de monitorizare video al porţilor de acces – alte 600 euro, iar mentenanţa lunară, absolut necesară, dat fiind traficul foarte mare al elevilor, costă minimum 200 euro.