Camera Agricolă Dolj, din nou prima pe ţară!

0
366

Încă o dată, Camera Agricolă Dolj s-a clasat pe locul I la nivel de ţară datorită celui mai mare număr de proiecte întocmit pe Măsura 1.1.2. „Instalarea tinerilor fermieri” în sesiunea din luna iulie a.c., respectiv 200, după ce anterior a reuşit aceeaşi performanţă pe Măsura 1.4.1. „Modernizarea fermelor agricole de semisubzistenţă”, cu 620 de proiecte. Lucru lăudabil, mai ales că, în cele din urmă, agricultura doljeană are de câştigat, la fel şi fermierii noştri.

„Cele aproximativ 30 de persoane care lucrează în cadrul Camerei Agricole au abordat cu toată fermitatea programul Uniunii Europene, prin care se pot atrage în Dolj cât mai mulţi bani europeni. Sunt alături de doi oameni tineri – Laurenţiu Ivanovici, directorul executiv al Camerei Agricole Dolj, şi Aurel Stanciu, directorul adjunct –, pe care doresc să-i laud astăzi, pentru că în cursul acestui an, pentru a doua oară consecutiv, s-au clasat pe primul loc în România şi, practic, au adus până la această dată peste 8 milioane de euro, pentru ca tinerii noştri să nu mai bată pe la porţile din Spania sau Italia, ci să se poate aşeza aici, acasă. Le mulţumesc tuturor celor din cadrul Camerei Agricole Dolj, deoarece au depus eforturi deosebite şi au situat din nou judeţul Dolj pe primul loc. Mai sunt multe de făcut în acest domeniu, însă îi invit pe toţi cei care doresc să depună proiecte să bată la o uşă care li se deschide şi îi asigur că atât colegii noştri de la Camera Agricolă, cât şi cei din Consiliul Judeţean sunt alături de ei pentru a putea obţine pentru judeţul nostru cât mai mulţi bani”, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, instituţie în subordinea căreia se află Camera Agricolă.

„Practic, în judeţ au fost atrase până la această dată peste 8 milioane de euro, pentru tinerii care se stabilesc în judeţ şi vor să lucreze în agricultură şi care, astfel, nu mai bat pe la porţile din Spania sau Italia, pentru că au primit până la 25.000 de euro”, spune Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Media pe ţară a fost de 30 de proiecte.

„Într-adevăr, Camera Agricolă Dolj a continuat seria performanţelor obţinute la nivelul camerelor agricole judeţene, privind numărul de proiecte întocmite şi depuse. În urma încheierii sesiunii de depunere a proiectelor din luna iulie, pe Măsura 1.1.2., am reuşit să ocupăm prima poziţie la nivel naţional, cu 200 de proiecte, cu o valoare totală de 3.509.000 de euro”, a declarat şi Laurenţiu Ivanovici, directorul Camerei Agricole (CA) Dolj. Cifra este cu atât mai importantă având în vedere că în 2010 la ambele sesiuni au fost depuse 145 de proiecte pentru tinerii fermieri. Pe de altă parte, la nivelul camerelor agricole din celelalte judeţe, media de depunere s-a situat undeva la 30 de proiecte, faţă de cele 200 care sunt la nivelul Doljului, după cum a precizat Aurel Stanciu, directorul adjunct al CA Dolj.

Bineînţeles, odată cu solicitările şi câştigurile instituţiei au crescut: „Veniturile s-au dublat faţă de anul precedent şi asta datorită numărului mare de proiecte şi a serviciilor acordate în acest sens de specialiştii noştri”, a afirmat şeful CA Dolj. Această poziţie ocupată la nivel naţional a fost făcută cunoscută în urmă cu câteva zile, la o întâlnire a reprezentanţilor camerelor agricole, care a avut loc la Constanţa.

Proiectele vor trece prin procese de selecţie

Pentru sesiunea de depunere a proiectelor din luna iulie au fost alocate 50 de milioane de euro, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, iar numărul proiectelor la nivel naţional a fost foarte mare, respectiv 4.083 de dosare conforme, cu o valoare totală de 83,5milioane de euro. „Asta înseamnă că se depăşeşte bugetul aprobat pentru această Măsură şi, pentru prima oară, proiectele vor intra într-un proces de selecţie. Asta înseamnă că toate vor fi selectate din punctul de vedere al punctajului şi vor fi finanţate în ordinea descrescătoare a acestora”, a explicat Laurenţiu Ivanovici. „Dacă nu se va suplimenta bugetul, cu părere de rău nu toate proiectele vor fi finanţate, chiar dacă vor fi eligibile”, a conchis acesta.

Fermieri, asociaţi-vă!

Referitor la criteriile de departajare a dosarelor, un aspect important şi îndelung mediatizat, dar, din păcate, prea puţin pus în aplicare, este asocierea fermierilor. În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean îi sfătuieşte pe fermieri să se asocieze: „Pornim o ofensivă la nivelul judeţului Dolj, ştiind că alţi bani care să ne vină de la Guvernul României vor fi foarte greu de obţinut. Iată că 20.000 de ferme pot să obţină finanţare în judeţ fără eforturi extraordinare şi, totodată, un număr foarte mare de tineri pot primi aceşti bani. Un alt beneficiu al acestor măsuri este asocierea. Oamenii trebuie să ştie că pe tronsonul financiar 2014-2020 se estimează că vor fi sume duble, triple, faţă de ceea ce am avut până în prezent. Foarte mulţi bani vor veni pentru cei care se asociază. Aşadar, nu trebuie să ne ferim de asociere, de cooperativizări – nu este vorba de cooperativizarea de pe vremuri. În toată Europa, cu cât terenurile sunt mai strânse, cu atât se obţin mai mulţi bani”.

***

Aurel Stanciu, director adjunct al Camerei Agricole Dolj:

«Referitor la suma care va fi obţinută prin aceste proiecte – adică peste 8 milioane de euro –, aceasta va fi investită în economia reală. Banii vor ajunge în 820 de exploataţii agricole, care, astfel, se vor dezvolta şi se moderniza. Nu vor ajunge la terenuri de sport sau în parcuri. Banii ajung în economia reală.

Noi sperăm că impactul real al acestor Măsuri se va vedea peste un an, doi, întrucât cu aceşti bani, prin planul de afaceri pe care şi l-au asumat conducătorii exploataţiilor agricole, vor trebui să se facă nişte investiţii în utilaje agricole, ei îşi vor dezvolta activitatea, astfel încât în câţiva ani, impactul va fi vizibil».

***

Laurenţiu Ivanovici, directorul Camerei Agricole Dolj:

«Pentru Măsura 1.1.2., sprijinul acordat pentru sesiunea din luna iulie a fost cuprins între 10.000 şi 25.000 de euro, în funcţie de dimensiunea economică a fermei şi sperăm ca la sesiune următoare, din luna noiembrie a.c., să se aprobe de către Comisia Europeană modificare acestui sprijin, astfel încât să fie cuprins între 12.000 şi 40.000 de euro».

 

«Deţinătorii de ferme agricole de semisubzistenţă trebuie să ştie că pentru Măsura 1.4.1. sesiunea anunţată iniţial pentru luna octombrie a.c. se amână pentru începutul anului 2012. În această perioadă oricum noi o să lucrăm la proiecte, o să primim deja documentele necesare pentru a le întocmi; aşadar, cei interesaţi se pot adresa deja specialiştilor camerei agricole, atât la centrele locale din teritoriu, dar şi la sediul nostru din strada „Bibescu” nr. 3»

***

Întrucât valoarea proiectelor conforme depuse pe Măsura 1.1.2. în sesiunea din vară depăşeşte cu mult bugetul alocat, dosarele vor intra într-un proces de selecţie, în baza punctajelor obţinute. Astfel, şansele de finanţare cresc considerabil dacă solicitanţii:

– deţin o fermă de semisubzistenţă (se încadrează între 6 şi 8 UDE) – 20 de puncte;

– deţin o exploataţie agricolă într-o zonă defavorizată (în Dolj, 31 de localităţi se încadrează în această categorie) – 15 puncte;

– au în proprietate exploataţia agricolă – 30 de puncte;

– fac parte dintr-o formă asociativă, recunoscută de legislaţia în vigoare – 20 de puncte;

– au aplicat voluntar pentru un angajament de agromediu, pentru o durată de cinci ani – 15 puncte.

***

Potrivit directorului adjunct al CA Dolj, Aurel Stanciu, la nivelul judeţului Dolj circa 20.000 de ferme de semisubzistenţă s-ar încadra în acest moment, fără a se impune alte modificări, la depunerea proiectelor pe Măsura 1.4.1 „Modernizarea fermelor agricole de semisubzistenţă”. Acesta a exemplificat: „Un fermier care are 60 de ari de pământ poate înfiinţa cu solar, proiect în baza căruia poate obţine maximum 25.000 de euro. De asemenea, cei care au o suprafaţă de 6-7 ha, în condiţiile în care înfiinţează culturi de legume, pot opta şi obţine aceşti 25.000 de euro”.