Cinci ani de puşcărie pentru autorul tentativei de omor din „1 Mai”

0
255

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa, în cazul tentativei de omor petrecută pe 22 august anul trecut, în cartierul craiovean 1 Mai. Atât agresorul, craioveanul Alin Gheorghe Dinu, de 38 de ani, cât şi victima, Dantes Parnică zis Vialis, de 30 de ani, au fost condamnaţi, primul la 5 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor, iar cel de-al doilea la 11 luni de închisoare cu suspendare şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au acuzat pe Dinu că l-a lovit în mod intenţionat cu un autoturism pe Dantes Parnică, apoi cu o sabie în zona capului şi a coapsei stângi, provocându-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 120-140 zile îngrijiri medicale, apoi a fugit din ţară, fiind prins câteva luni mai târziu. Victima a avut şi calitate de inculpat, întrucât a tras un foc de armă în maşina agresorului, ca să scape, cu un pistol deţinut ilegal.

justitieReamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit că tentativa de omor s-a petrecut pe 22 august 2016, dimineaţa, în jurul orei 4.00, la intersecţia străzilor „Dr. Dimitrie Gerota” cu „Dr. Constantin Severeanu” din Craiova, în cartierul 1 Mai. A fost vorba despre un conflict între Alin Gheorghe Dinu zis Alin Ursaru, de 38 de ani, şi Dantes Parnică zis Vialis, de 30 de ani, acesta din urmă suferind leziuni la nivelul capului şi piciorului stâng. Astfel, potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, la începutul anului 2015, Ionuţ Parnică, de 20 ani, fratele lui Dantes Parnică zis Vialis, a cunoscut-o pe fiica lui Alin Gheorghe Dinu zis Alin Ursaru şi au avut o relaţie care s-a încheiat în vara anului 2016, când acesta a început o relaţie de concubinaj cu o altă fată.

Dinu a aflat şi a vorbit cu unul dintre liderii comunităţii romilor din cartierul craiovean Faţa Luncii pentru a organiza o mediere în care să fie chemat un membru al familiei Parnică. Mai mult, Dinu a susţinut că fiica sa a luat de acasă 8.300 euro, fiind influenţată de Ionuţ Parnică. În timpul discuţiilor purtate, Dinu şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la faptul că Ionuţ Parnică nu s-a căsătorit cu fiica sa, astfel că el a rămas cu ruşinea în rândul comunităţii romilor, însă la final au ajuns la înţelegere. Numai că, în noaptea de 21/22 august 2016, fata lui Alin Gheorghe Dinu a plecat de acasă, iar membrii familiei au hotărât să o caute prin oraş. Dinu şi ginerele său au plecat de  acasă cu un autoturismul marca Mercedes şi l-au aşteptat pe Parnică Dantes în apropierea târgului de săptămână din Craiova, la intersecţia străzilor „Dr. Constantin Severeanu” şi „Dr. Dimitrie Gerota”, unde acesta avea un apartament, fiind convins că fiica lui a venit aici. „Vialis” şi concubina sa au ajuns acasă în jurul orei 3.30, au coborât din autoturism şi au pornit către blocul V 2.

 “În timp ce traversau strada, inculpatul a pus în mişcare autoturismul şi l-a lovit cu partea frontală pe Panică Dantes care s-a prins cu mâinile de capotă. Inculpatul a continuat deplasarea pe o distanţă de câţiva metri cu persoana vătămată – inculpat agăţată cu mâinile de capotă până a lovit cu partea stânga faţă un autoturism marca Daewoo Matiz, Parnică Dantes fiind prins între cele două autoturisme. Inculpatul a coborât de la volanul autoturismului şi l-a lovit cu un obiect tăietor-înţepător pe Parnică Dantes în zona capului şi coapsa stângă. În acest context, persoană vătămată – inculpat a tras un foc de armă cu un pistol pe care-l avea asupra sa, proiectilul din cauciuc lovind în capota autoturismului inculpatului”, se arată în rechizitoriul Parchetului. Alin Dinu împreună cu ginerele său au fugit de la locul conflictului.

Agresorul a fost prins în Italia

puscarieParnică a fost transportat la spital, iar din raportul de expertiză medico-legală emis de Institutul de Medicină Legală Craiova a rezultat că avea “leziuni de violenţă ce pot data din 22.08.2016, leziunile s-au putut produce prin lovire cu şi de corpuri dure, lovire cu corpuri tăietoare şi călcare-târâre. Leziunile de la nivelul gambei stângi s-au putut produce prin târâre-călcare de către un autoturism. Loviturile au putut fi aplicate din faţă, spate, lateral stânga, dreapta, iar leziunile de violenţă necesită circa 120-140 zile îngrijiri medicale”, după cum s-a mai reţinut în rechizitoriu.

După săvârşirea faptei, inculpatul Alin Gheorghe Dinu a părăsit teritoriul României, fiind dat în urmărire la nivel internaţional în baza mandatului de arestare preventivă emis în lipsă pe numele său şi a fost prins de autorităţile italiene pe 2 noiembrie 2016. A ajuns în arestul IPJ Dolj, iar de atunci este în spatele gratiilor. Pe 20 ianuarie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Alin Gheorghe Dinu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru tentativă de omor, iar victima sa, Dantes Parnică, a avut dublă calitate, de parte vătămată, dar şi de inculpat, întrucât este acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, deoarece deţinea ilegal pistolul cu care a tras în timpul conflictului.

Victima şi agresorul condamnaţi împreună

Magistraţii Tribunalului Dolj au soluţionat, ieri, cauza şi au pronunţat sentinţa, ambii craioveni fiind găsiţi vinovaţi de infracţiunile reţinute în sarcina lor. Astfel, Alin Gheorghe Dinu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor, iar Dantes Parnică a primit 11 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii: „Condamnă pe inculpatul Dinu Alin Gheorghe la pedeapsa de 5 ani închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Dinu Alin Gheorghe, perioada arestării preventive de la 02.11.2016 la zi şi menţine măsura arestării preventive a acestuia… Condamnă pe partea civilă – inculpat Parnică Dantes la pedeapsa rezultantă 11 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 90 zile de muncă neremunerată la Primăria Municipiului Craiova – Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fond Locativ Craiova sau o altă unitate care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune Dolj”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

În plus, judecătorii craioveni au mai dispus ca Dinu să achite cheltuielile de spitalizare ale victimei, respectiv 32.974,76 lei şi să-i plătească lui Dantes Parnică 70.000 lei despăgubiri civile şi 3.116 lei daune materiale, la care se adaugă 6.000 lei cheltuieli judiciare către stat.