Dezbatere cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu: “Pericolul nuclear de la Kozloduy”

1
336

Asociaţia Pro Democraţia Club Craiova în parteneriat cu Fundaţia Orizont au organizat ieri, în parteneriat, dezbaterea publică cu tema:  “Pericolul nuclear de la Kozloduy”, avându-l ca invitat special pe europarlamentarul Marian Jean Marinescu. 

       Subiectele abordate în cadrul dezbaterii au vizat pe de o parte, legislaţia europeană în  domeniul securităţii utilizării enerigie nucleare şi drepturile  celor două state, România şi Bulgaria, în legătură cu centrala nucleară şi depozitul de deşeuri radioactive de la Kozloduy, iar pe de altă parte, impactul pe care îl poate avea un  referendum organizat la Craiova prin care se cere oprirea lucrărilor de la Kozloduy. Deputatul european a discutat şi despre depozitul de deşeuri radioactive  despre lipsa de transparenţă a consultărilor  publice organizate de Bulgaria dar şi despre modalităţile prin care pot fi monitorizate etapele de construire a depozitului şi extinderea centralei nucleare de la Kozloduy. Grupul de actiune civică din Craiova îşi exprimă protestul faţă de „modul nedemocratic şi total netransparent în care autorităţuile de mediu din România au gestionat procedura de informare şi consultare a populaţiei, referitoare la construirea megadepozitului de deşeuri radiocative de la radina, Kozlodui, atât în 2011, cât şi în 2015”. Coordonatorului Grupului de acţune civică din Craiova, dr.ing Luminiţa Simoiu, Departamentul de chimie, Facultatea de matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii duin Craiova, prezentă ieri, la dezbatere a susţinută că în acest mod au fost încălcate prevederile Convenţiei de la Aarhus pe care România a ratificat-o în anul 2000. „Un proiect controversat, foarte ambiguu, mai mult discriptiv, fără elemente de control. Noi, ca stat posibil afectat ar fi trebuit să avem mai multe elemente de control. Toate aceste aspecte eu le-am invocat cu ocazia tuturor dezbaterilor la care am fost invitată, inclusiv la Sofia, unde mi s-a solicitat chiar şi un interviu de presa bulgară, pe acest subiect. Al doilea obiectiv este construirea celui mai mare depozit de deşeuri nucleare din Europa, 350.000 de tone de deşeuri radioactuive de joase şi medie   activitate care se doreşte a fi amplasate în zona localităţii Radiana. Un proiect de asemenea extrem de controversat. Acest proiect, din punct de vedere ingineresc, practic nu există…Este adevărat că în descrierea de proiect pe care bulgarii au făcut-o menţionează că acest depozit este unul dintre cele mai sigure din lume şi fac o asemănare cu depozitul din Spania, dar fără să menţioneze că cel din Spania este amplasat într-o zonă muntoasă, nu aluvionară, aşa cum este cazul depozitului de la Kozloduy. Şi al treilea obieciv este prelungirea cu circa 20 de ani a celor două Unităţi 5 şi 6, precizând că Unitatea 5 va ieşi din funcţiune în 2017 şi cealaltă în 2019. Eu am lucrat şi eu în cercetarea ştiinţifică şi ştiu că un reactor nu poate să fie prelungit ca durată de viaţă…”, a subliniat dr.ing Luminiţa Simoiu.

Marian Jean Marinescu

Marinescu : „Este adevărat că Kozloduy nu este un subiect foarte liniştitor”

La rândul său, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a precizat că în activitatea sa la Parlamentul European s-a mai lovit de aceste subiecte şi chiar a participat la câteva din acţiunile organizate la Bruxelles. „Ştiţi că la Kozloduy au fost şase reactoare, patru care au tehnologie Cernobîl, două care sunt post-Cernobîl, iar prin Tratatul de aderare, Bulgaria a fost obligată să închidă patru, cu foarte multe probleme, sunt trei ţări în această situaţie, Slovacia, Lituania şi Bulgaria. Au primit bani ca să închidă aceste reactoare. Vă daţi seama, pentru Lituania a fost ceva… pentru că această centrală era cea mai mare din Europa şi asigura energie electrică. Am fost  raportor în PE pentru aceşti bani şi am avut foarte multe discuţii, şi cu slovacii, şi cu lituanienii, ca să vedem ce au făcut cu aceşti bani, au fost discuţii dure. Este adevărat că Kozloduy nu este un subiect foarte liniştitor, dar să nu uitaţi că avem şi noi Cernavodă. Şi să nu uitaţi că peste tot sunt centrale atomice, mai puţin Austria, unde nu acceptă acest lucru, iar dacă doriţi să avem o discuţie corectă, trebuie să vă spun că nu putem să împiedicăm pe nimeni, niciun stat să-şi facă o centrală atomică. Ceea ce putem să facem însă este să supraveghem, să urmărim, să facem tot felul de presiuni, ca ceea ce se întâmplă acolo să se facă în conformitate cu standardele şi regulile europene…Despre depozitul menţionat aici, trebuie să vă spun, că astfel de depozite se fac peste tot, acolo unde mai ales e o centrală în dezafectare, pentru că combustibilul nuclear se păstrează lângă reactor, băgat în nişte bazine de apă, tot în zona de radiaţii. În momentul în care dezafectezi o centrală trebuie să ai un astfel de depozit, în legătură cu cantitatea nu pot să vă dau un răspuns de ce este atât de mare, posibil să-şi fi calculat ce au nevoie de aici înainte, pentru că nu ştiu exact ce au în centrală, dar putem să aflăm până la urmă care este motivul ”, a subliniat Marian Jean Marinescu.

1 COMENTARIU

Comments are closed.