Administraţia comunei Maglavit, văzută de primarul Ion Dinu

0
385

Fiind o comună mare şi frumoasă, tot timpul se întreprinde ceva la Maglavit. Pentru a vedea ce li se mai pregăteşte locuitorilor din comună, am stat de vorbă – preţ de câteva minute doar, pentru că timpul nu i-a permis mai mult – cu primarul Ion Dinu.

– Domnule primar, ce proiecte aveţi în derulare pentru Învăţământ şi Cultură?

– În primul rând, ne-am ocupat de unităţile de învăţământ, deoarece elevii sunt în vacanţă şi trebuie să profităm de această perioadă în care putem să facem diferite lucrări. Am igienizat cele trei şcoli şi grădiniţele, asigurându-le şi necesarul de combustibil lemnos pentru anotimpului friguros. O lucrare importantă o derulăm la Şcoala nr. 1, unde se lucrează pentru montarea lambriurilor pe holuri. La şcoala din satul Hunia am ridicat un gard zidit şi, în scurt timp, vom finaliza şi amenajarea grupurilor sanitare pentru cadre didactice şi elevi. Spre deosebire de cele vechi, acestea sunt moderne, dotate cu apă curentă şi canalizare, fiind situate în incinta şcolii.

Un proiect mai vechi, la care ţin mult, este cel cu privire la realizarea unui muzeu al satului. Acesta va fi amenajat la Căminul Cultural, având dorinţa ca, pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, să reuşim să-l inaugurăm. Vă amintesc aici că am modernizat şi sala de spectacole a Căminului Cultural, mai ales că avem şi un ansamblu folcloric, „Crăiţele”, care a participat la o serie de concursuri şi spectacole naţionale şi internaţionale de gen. Cu ceva timp în urmă, s-a sfinţit Biserica „Sf. Nicolae”. Primăria a contribuit la realizarea lucrărilor pe exterior cu o sumă de 30.000 de lei.

– Aveţi şi alte proiecte comunitare pentru Maglavit?

– Am reuşit să achiziţionăm o autospecială pentru intervenţii în cazul unor incendii cu o sumă destul de mică, 60.000 de lei. Am realizat o magazie modernă pentru depozitarea lemnelor pentru clădirea Primăriei, care este prevăzută cu un compartiment separat pentru dispozitivele care ne sunt necesare în cazul unor intervenţii (generator, pompe submersibile etc.).

În ultimul trimestru al anului, am prevăzut achiziţionarea unui sistem de monitorizare video a comunei, fiind vizate instituţiile de învăţământ, Primăria, cabinetele medicale şi toată zona centrală.

– Care sunt lucrările prioritare?

– Avem ca prioritate amenajarea unui trotuar care să lege şcoala generală de satul nou, evitându-se astfel deplasarea copiilor pe carosabil, deoarece în ultima perioadă ne confruntăm cu un trafic extrem de intens, favorizat în special de noul pod Calafat-Vidin.

Am prevăzut şi realizarea unui punct de lucru pentru medicul de familie care îşi desfăşoară activitatea în Maglavit.

Tot anul acesta vom face o parcare nouă, în spatele Primăriei, pentru utilajele comunei, urmând ca zona în care sunt acum parcate maşinile să fie supusă unui proces de reabilitare cu pavele şi borduri noi.

CRISTIAN RUDĂREANU