Primăria Craiova poartă negocieri încinse pentru factura la căldură

1
399

Primarul Lia Olguţa Vasilescu caută soluţii suplimentare pentru ca facturile la căldură ale craiovenilor să scadă. Pe lângă ştergerea penalităţilor şi scăderea preţului gigacaloriei – propuneri care sunt deocamdată în stand-by din cauza unui audit în derulare –, autorităţile pregătesc o campanie de reabilitare termică a blocurilor din Bănie pe bani europeni. În paralel se testează şi posibilitatea ca blocurile să fie încălzite prin metode alternative.

Specialistul-secret pe care autorităţile locale se pregătesc să îl instaleze la Regia de Termoficare Craiova a fost anunţat ieri: el se numeşte Alexandru Cristian Popescu şi este din Craiova. Are un CV impresionant, în care prezentarea profesională se întinde pe mai multe pagini. Este calificat pe partea de inginerie electrică, participând la punerea în funcţiune a staţiilor de înaltă tensiune, termocentralelor pe cărbune de mare putere, hidrocentralelor şi centralelor nucleare, atât în România, cât şi în ţări precum China, Egipt, Germania, Siria şi Vietnam. Ultima dată a lucrat în poziţia de inginer-şef la Termocentrala Vung Ang 1, din Vietnam, după ce, cu un an în urmă, a lucrat pentru Siemens România, post din care a trebuit să coordoneze mai multe centrale electrice din ţară.

Sistem de co-generare ca la Cluj

Autorităţile locale au reluat şi ieri informaţia că Alexandru Cristian Popescu s-a lăsat cu greu convins să se implice în activitatea de la Termoficare. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că acesta a acceptat să-şi asume funcţia de director pentru o perioadă determinată, staţionând la Regie doar o lună şi jumătate, timp în care va încerca să pună pe picioare un sistem alternativ de încălzire. Proiectul se bazează pe producerea de energie termică în co-generare, urmând să fie realizat după modelul de la Cluj. RA Termoficare Cluj-Napoca a implementat sistemul de co-generare în anul 1998, fiind primul furnizor de energie termică din ţară, care, cu o investiţie iniţială de circa 3 milioane de euro, a realizat „Insula de energie” Gheorgheni, producând în paralel energie electrică şi energie termică pentru 30 de puncte termice, locatarilor scăzându-le facturile cu 10%.

Discuţii cu asociaţiile de proprietari

O altă măsură pe care municipalitatea se pregăteştre să o lanseze se referă la reabilitarea în masă a blocurilor din Craiova. “Eu prevăzusem în bugetul pe 2013 suma de 15 milioane de euro pentru reabilitarea termică a 500 de scări de bloc, însă nu mai este nevoie, pentru că vom folosi fondurile europene. Vom avea şi noi o cotă de finanţare pe care o vom prevedea în buget”, a declarat, tot ieri, primarul Vasilescu. Potrivit acestuia, în prezent este în plină desfăşurare o analiză, împreună cu asociaţiile de proprietari, pentru a se vedea care este numărul de blocuri care pot fi incluse în acest proiect. “Strângem date tehnice, pentru a le avea atunci când vom scrie proiectul. Aşteptăm ghidurile de finanţare, pentru a vedea cum ne încadrăm în condiţiile de eligibilitate”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Regia de termoficare

Primul imobil va fi tras la sorţi

Autorităţile şi-au fixat ca obiectiv ca, în această toamnă, să fie reabilitat primul bloc de probă. Pentru a nu exista discuţii, acest imobil va fi tras la sorţi. “În toamnă vom alege ca model aleatoriu un bloc şi-l vom reabilita termic, vom realiza şi mutarea reţelelor termice de distribuţie pe orizontală. Acest bloc îl vom trage la sorţi”, a precizat primarul Craiovei. Marinela Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, a confirmat că reabilitarea termică a blocurilor se poate face, de acum încolo, şi pe bani europeni, dar că se aşteaptă încă ghidurile cu criteriile de eligibilitate. “Am informat primăriile despre această schemă de finanţare în cadrul POR, pentru a şti ce să facă. Ghidurile de finanţare sunt în elaborare la MDRT. Abia după elaborarea ghidurilor vom şti cu exactitate care sunt condiţiile de eligibilitate”.

Blocurile comuniste, aranjate pe bani europeni

Finanţările europene ar putea fi atrase pentru reabilitarea blocurilor de locuinţe construite în perioada 1950-1990. Conform autorităţilor, beneficiarii vor putea accesa fonduri pentru izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare cu tâmplărie performantă, termohidroizolarea terasei, precum şi a planşeului pentru ultimul nivel sau a celui situat deasupra subsolului, în cazul blocurilor care au locuinţe la parter. De asemenea, banii europeni ar putea fi folosiţi pentru demontarea şi remontarea instalaţiilor exterioare, lucrările de refacere a faţadelor anvelopate şi a celor cu potenţial de desprindere. Instalaţiile de încălzire sunt şi ele eligibile. Astfel, proprietarii vor putea moderniza instalaţiile de distribuţie a agentului termic aferente părţilor comune şi ar putea opta pentru instalaţii de producere a energiei regenerabile. Fondurile UE vor putea fi folosite şi pentru repararea, înlocuirea şi achiziţionarea centralelor termice de bloc/scară, dar şi a celor individuale.

1 COMENTARIU

  1. Doresc sa va prezint, pe scurt, situatia de la Asociatia de Proprietari nr. 3 Sarari – Siloz Craiova. Aici, in urma unor controale intreprinse de Primariein urma cu vreo 2 ani, s-a constatat ca D-na CHELU CORNELIA, administrator la vremea aceea, a delapidat o suma de aprox. 1 miliard de lei vechi. In vederea recuperarii acestei sume Asociatia nu prea mai face nimic, in schimb calculeaza tot felul de majorari la facturile locatarilor. Mi se pare total incorect ca locatarilor sa li se calculeze majorari pe motiv ca Asociatia are datorii fata de furnizori. Asociatia nu ar mai avea datorii daca si-ar recupera banii delapidati de sus-numita. Deci, consider ca Asociatia calculeaza in mod ilegal majorari locatarilor, fiindca datoriile nu sunt numai ale locatarilor ci, in mare parte, ale Asociatiei, rezultate din neputinta de a-si recupera banii delapidati de vechiul administrator.

Comments are closed.