IMM-urile, o posibilă soluţie pentru revitalizarea economiei

0
325

IMM-urile şi microîntreprinderile ar putea juca un rol major în depăşirea crizei financiare. Specialiştii în domeniul bancar le consideră a fi o soluţie dinamică pentru revenirea economică întrucât înregistrează cel mai ridicat volum de activitate, cel mai mare număr de angajaţi şi cel mai semnificativ potenţial de regenerare economică.  

În cadrul unei dezbateri pe teme economice organizate, ieri, la Craiova, specialişti din cadrul BCR au prezentat atuurile pe care le prezintă IMM-urile punctând la acest capitol flexibilitatea, piaţa nesaturată şi dezvoltarea rapidă a competenţelor.

Managerii din domeniul bancar vorbesc chiar de o dinamică pozitivă în ceea ce priveşte înfiinţarea de firme în regiunea Sud-Vest şi judeţul Dolj. Astfel, s-a înregistrat o scădere cu 50% a numărului radierilor de firme şi o creştere cu 7% a înfiinţărilor de companii, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în calcul fiind luată perioada ianuarie-mai. 43% reprezintă ponderea companiilor nou înfiinţate în judeţul Dolj în totalul pe regiunea Sud-Vest.

„IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei”

În prezent, numărul de IMM-uri din România reprezintă 99,7% din numărul total al întreprinderilor active în economie, acest procent majoritar fiind în faţa întreprinderilor mari fiind practic egal cu cel din Uniunea Europeană. Şi ponderea de 65,9% a numărului de angajaţi din IMM-urile româneşti se situează foarte aproape de media înregistrată de IMM-urile din Uniunea Europeană (66,9%). În plus, IMM-urile româneşti contribuie la valoarea adăugată brută din economie cu un procent de 50,24%, mai redus, totuşi, faţă de valoarea medie de 58,4% din Uniunea Europeană. De asemenea, procentul cel mai mare de unităţi nou înfiinţate este deţinut de întreprinderi din categoria IMM, care reprezintă aproape jumătate din numărul total, respectiv 62.735. Comparativ cu 2010, anul trecut, înmatriculările la Registrul Comerţului au crescut pe ansamblu cu 9%, iar în cazul IMM-urilor cu 30%.

„IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei. Au cea mai importantă contribuţie la crearea de locuri de muncă. În special în judeţul Dolj şi regiunea Sud-Vest, sectorul IMM are potenţialul de a atrage forţă de muncă disponibilizată în urma restructurării fostelor companii de stat şi de a reduce decalajul înregistrat în cifrele şomajului faţa de media naţională. BCR urmăreşte să îşi crească portofoliul de credite pentru IMM în judeţul Dolj, având în vedere potenţialul existent de dezvoltare a acestui sector. Printre sectoarele cu potenţial economic şi care prezintă interes din partea băncilor în judeţul Dolj se află agricultura, energiile regenerabile, IT sau producţia de subansamble auto”, a spus Radu Cîrstea, director regional corporate în cadrul BCR.

Băncile s-ar putea specializa tot mai mult pe servicii destinate IMM-urilor

În momentul declanşării crizei financiare, IMM-urile româneşti nu şi-au restructurat costurile financiare şi operaţionale, crezând că este vorba doar de o situaţie temporară. Multe companii şi-au blocat astfel lichiditatea în stocuri, creanţe şi investiţii în imobiliare. Tocmai din acest motiv, într-un moment de răscruce pentru viitorul economiei locale, specialiştii susţin că atât companiile, cât şi băncile se văd nevoite să schimbe abordarea pentru a dezvolta proiecte sustenabile.

Conform previziunilor, băncile ar urma să se specializeze din ce în ce mai mult pe servicii pentru IMM-uri. Iar creditul bancar rămâne principalul instrument de susţinere a afacerilor. Acesta va trebui să devină mai accesibil prin standardizare şi transparenţă.

Alături de acesta, viitorul aparţine dezvoltării de servicii non-bancare care să ofere posibilităţi de dezvoltare a afacerii. Portalul www.BCRclubantreprenori.ro poate să fie o soluţie în acest sens. Astfel, 83% din utilizatorii acestei aplicaţii evaluează calitatea generală a serviciilor ca fiind foarte bună şi bună. De asemenea, 70% folosesc portalul zilnic, la două-trei zile, săptămânal sau lunar şi îl consideră foarte util.