Cu „Teatru peste tot” în comunele doljene

0
283

În urmă cu un an, mai exact în iunie 2011, Asociaţia „I.S. Drăgulescu” a demarat proiectul “Teatru peste tot” – un fel de turneu ce are ca scop promovarea valorilor culturale în mediul rural. Timp de două săptămâni, actorii de la „Teatrulescu Junior”, dar şi cei ai Companiei „Teatrulescu” au adus bucuria pe chipurile micuţilor din mai multe localităţi doljene. Aşadar, după 1.100 de kilometri parcurşi şi 11 comune, în care peste 10.000 de spectatori s-au putut bucura de prezenţa actorilor care au interpretat personaje din piesele lor favorite, Asociaţia „I.S. Drăgulescu” a pus la cale un nou turneu “Teatru peste tot” – ediţia a II-a.

“Am întâlnit în drumul nostru oameni care au participat pentru prima oară în viaţă la un spectacol de teatru. Am întâlnit oameni care şi-au dăruit viaţa educaţiei în mediul rural, oameni împreună cu care am reuşit să descreţim frunţile sătenilor. Am întâlnit parteneri care au înţeles demersurile noastre şi au făcut posibil ca zone defavorizate din Oltenia să poată aplauda un spectacol de teatru. Datorită expertizei şi analizei efectuate asupra rezultatelor din ediţia precedentă putem garanta reuşita acestei ediţii. Echipa noastră a dat dovadă de înalt profesionalism şi de o extraordinară capacitate de implementare. Trecând prin acest proiect au acumulat multă experienţă, de care dorim să ne folosim în această a II-a ediţie. În concluzie, proiectul nostru nu a reprezentat doar o mişcare socio-culturală, ci şi o puternică acţiune de formare profesională”, a declarat Vlad Drăgulescu, preşedintele Asociaţiei „I.S. Drăgulescu”.

Spectacole pentru toate vârstele

Cea de-a II-a ediţie a proiectului “Teatru peste tot” începe astăzi, în localitatea doljeană Terpeziţa, şi continuă pe 12 iulie la Seaca de Câmp, la Calopăr ajunge pe 13 iulie, iar sâmbătă, 14 iulie, la Mischii. Programul nu se încheie aici, ci continuă până în luna august în alte comune din judeţul Dolj. Spectatorii, cu mic, cu mare, se vor bucura de spectacolul pentru copii “Ciuf şi Ileana Cosânzeana” şi se vor distra la “Certuri conjugale”, care este o comedie pentru toate vârstele. Totodată, oamenii vor putea participa şi la seminarii pe tema spectacolului de teatru. «Pentru că asociaţia noastră a identificat lipsa informaţiei şi lipsa accesului la evenimentele cultural din mediul rural, scopul proiectului este tocmai acela de promovare a valorilor culturale în rândul oamenilor care provin din aceste zone. O societate civilă sănătoasă trebuie să se construiască în jurul accesului la informaţie. Deoarece sectorul rural a fost neglijat în ultimii ani, încercarea noastră este aceea de stimula iniţierea unor proiecte asemănătoare cu cel prezentat de noi şi în acest fel să redăm accesul la evenimente culturale cetăţenilor din mediul rural. “Teatru peste tot” reprezintă, practic, un turneu în 15-20 de sate din Oltenia, unde vom desfăşura activităţi culturale. Pentru aceasta ne-am propus să le oferim sătenilor două spectacole de teatru si un seminar pe tema spectacolului de teatru. Fiecare sat va avea alocată o zi. Dimineaţa va avea loc un spectacol pentru copii bazat pe basme româneşti, iar seara va avea loc un spectacol – colaj bazat pe textele lui Tudor Muşatescu. Între cele două spectacole va avea loc seminarul, în care cetăţenii vor fi invitaţi să participe activ la un miniatelier de teatru şi la discuţii despre arta spectacolului», a mai precizat Vlad Drăgulescu.


Înainte de începerea spectacolului pentru copii va fi reconstituită intrarea în sat a unei trupe ambulante de teatru din epoca medievală, cu oameni pe picioroange, jonglerii şi muzică medievală. Cu o zi înainte, sătenii vor fi informaţi cu surle şi trâmbiţe, exact ca în epoca medievală, despre evenimentul ce urmează să aibă loc.

 

Vlad Drăgulescu, preşedintele Asociaţiei I.S. Drăgulescu: “Cei şase ani de experienţă în domeniul evenimentelor socio-culturale, culturale şi umanitare şi cele peste 50 de evenimente create în aceşti ani ne permit să credem că acest proiect se va bucura de un succes real în rândul beneficiarilor, echipa noastră profesionistă asigurând cel mai înalt grad de seriozitate şi implicare”.