Aleşii au intrat în vacanţă cu multe restanţe

0
291

Aleşii ţării au plecat în vacanţă fără să voteze cele mai „delicate” proiecte de lege ale sesiunii: statutul minorităţilor, modificarea Constituţiei, eutanasierea maidanezilor sau interzicerea consumului de etnobotanice. Actualului Legislativ a repus pe tapet, în ultimele două luni, statutul minorităţilor naţionale, blocat la Camera Deputaţilor de aproape şapte ani. Ca de fiecare dată, rediscutarea lui a fost motiv de gâlceavă între politicienii români şi cei maghiari. Nici măcar PDL – care şi-a luat angajamentul în protocolul de guvernare că va ajuta UDMR să-şi treacă legea –  nu a fost de acord cu anumite articole, în forma propusă de maghiari. Este vorba despre prevederea care interzicea statului să reorganizeze teritorial-administrativ o zonă locuită de minorităţile naţionale. Şi reglementările cu privire la autonomia culturală au fost motiv de dispută între deputaţi, drept pentru care adoptarea statutului, care părea iniţial o urgenţă, a fost amânat până în septembrie.

Deşi o prioritate pentru şeful statului, modificarea legii fundamentale – al cărei text a ajuns la Parlament cu nici două săptămâni înainte de vacanţă – nu va fi realizată decât în a doua parte a anului şi asta numai cu ajutorul opoziţiei. Iniţial, parlamentarii jurişti trebuiau să se întâlnească peste vară şi să dezbată proiectul în paralel la Senat şi la Camera Deputaţilor. Numai că, Biroul Permanent al Camerei a respins solicitarea comisiei juridice de a se întruni pe perioada vacanţei, iar la Senat, din cauza absenţei senatorului Radu Berceanu, PDL nu a reuşit să impună trimiterea proiectului la comisia juridică. Oricum, şansele ca proiectul de revizuire a Constituţiei să treacă de plenul reunit sunt mici, întrucât este nevoie de majoritatea a cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Ori, arcul guvernamental nu deţine nici pe departe o asemenea majoritate.

Tot deputaţii au blocat, la final de sesiune, şi legea care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân. La presiunile ONG-urilor care au protestat împotriva proiectului, de fiecare dată când se afla pe ordinea de zi, parlamentarii au decis retrimiterea lui la comisia de specialitate. Asta chiar cu câteva momente înainte de a se da votul final. Anterior, pedeliştii ceruseră vot secret, pentru a nu-şi asuma încă o măsură negativă, care le-ar afecta imaginea.

Un alt proiect de lege lăsat restant de deputaţi este cel care interzice comercializarea plantelor etnobotanice. Actul, adoptat de curând de Senat, instituie condiţii dure pentru autorizarea magazinelor şi permite autorităţilor să confişte marfa şi să suspende temporar activitatea unor comercianţi.

Şi legea referendumului, care va permite demiterea preşedintelui cu majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi pe listele electorale, va fi discutată abia în toamnă.