Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” Craiova nu se dezice de ceea ce scrie pe frontispiciul clădirii: “Aici se învaţă carte”, sub semnătura academicianului Radu Voinea, absolvent al prestigioasei școli. În urmă cu câteva zile, au fost premiaţi cei mai merituoşi elevi, unii dintre ei fiind medaliaţi la competiţii naţionale şi, mai ales, la cele internaţionale.
“Avem în spate 142 de ani de performanţă. Ne lăudăm, deocamdată, cu 150 de premii obţinute la fazele judeţene, naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor şcolare, la toate disciplinele. Ne mândrim cu toţi participanţii la competiţii, cărora le aducem mulţumiri, atât lor, cât şi părinţilor şi profesorilor coordonatori. De remarcat premiile obţinute de două eleve ale noastre la Olimpiada Naţională de Matematică, cu efecte benefice, la nivel internaţional. Multiplă medaliată internaţional la Matematică, Gabriela Pîrvulescu îi va preda ştafeta, poate impropriu spus, Anei Teodora Chisăr, care se pregăteşte să treacă în cls. a VI-a, dar care, timp de doi ani, a participat la competiţii la un an de învăţământ mai mare decât al ei”, precizat prof. Ileana Didu, director al CNFB.
Matematica, la putere
Cele două fete, Gabriela şi Ana Teodora, sunt foarte volubile în faţa mass-media. “Nu puteam reuşi fără sprijinul cadrelor didactice, iar aici îi mulţumesc d-nei prof. Teodora Rădulescu. Ana este, dacă se poate spune aşa, continuatoarea mea. A spus d-na Didu că este un fel de predare a ştafetei, dar, aşa cum spunea şi dumneaei, deocamdată, nu poate fi în mod oficial. Ana este extraordinară”, a precizat Gabriela. Când o vezi pe Ana, zici că este un copil. Realitatea este cu totul alta: “Păi, mie îmi place Matematica. Îl am pe tatăl meu, care este profesor de Matematică (la Colegiul Naţional “Elene Cuza” din Craiova – n.r.) şi cred că de la el am moştenit această dragoste. Pentru mine, este o fericire să particip la aceste concursuri, iar Gabriela m-a ajutat foarte mult. De doi ani particip la aceste competiţii la grupe de vârste mai mari decât a mea”.
Ambele eleve merită o scurtă prezentare. Gabriela: în acest an, Medalie de Aur la Olimpiada Europeană de Matematică pentru fete. În anul precedent, a obţinut Medalia de Argint. În perioada 2021 – 2024, a fost prezentă în Lotul Naţional al României, la Matematică. Ana Teodora – în acest an, Medalie de Aur, la competiţie, după ce, în 2023, a obţinut aceeaşi performanţă. De reamintit: Ana a performat la competiţii la care au participat copiii mai mari decât ea ca vârstă.
Premii de peste tot
Dar nu sunt singurele performanţe obţinute la CNFB. Prof. Laura Noreanu a fost coordonatoarea lotului de la CNFB care a obţinut rezultate la Olimpiada Naţională de Argumentare, Dezbatere şi Gândire Critică, care s-a desfăşurat, în luna mai, la Constanţa. Aceasta a fost concisă în declaraţii: “Cred că cel mai bine este să vorbiţi cu elevii care au fost la concurs”. Doi dintre ei ne-au povestit din experienţe. “Am obţinut premiul I şi am fost prezent şi la competiţii internaţionale. Am fost vicecampion european la Dezbatere şi voi merge mai departe. În perioada 10 – 14 iulie voi fi prezent la o competiţie internaţională, la Praga, unde anul trecut am fost premiat, iar între 16 – 26 iulie voi fi prezent la Campionatul Mondial de la Belgrad”, a spus Dragoş Matei, elev în cls. a XI-a. Andrei Pau este în cls. a X-a şi are o oarecare timiditate, dar a reuşit să treacă peste ea şi, cât a putut, s-a destăinuit: “Sunt cam timid, dar m-au învăţat prietenii mei, Raluca Guran şi Velicovici Dariceanu, care m-au luat pe lângă ei. Şi, cu sprijinul lor şi al d-nei Noureanu, am obţinut locul al II-lea, la debutanţi, individual”. Dar, aşa cum aminteam, lista premianţilor de la “Fraţii Buzeşti” este foarte mare, însă tot am mai vorbit cu unul dintre ei. Se numeşte Cristian Muscalu, elev în cls. a IX-a, care a luat Medalia de Bronz la Olimpada Naţională de Limbi clasice – Latină, care ne-a precizat: “Îmi place să studiez, auzisem de Latină, dar, fără sprijinul d-nei prof. Carmen Ţugui, nu reuşeam. Practic, îmi plac toate materiile, dar aş merge spre Drept”.