Deputat Alexandra Presură : Guvernul Cîțu anulează majorarea alocațiilor pentru copii prevăzută prin lege de la 1 iulie

0
347
Alexandra Presură, deputat PSD de Dolj susţine într-un comunicat de presă că puterea anulează majorarea alocațiilor pentru copii prevăzută prin lege de la 1 iulie, pe motiv că nu sunt bani în buget.
“Trist, dar adevărat, Guvernul Cîțu, cu cinismul bine cunoscut față de cetățeni, anulează majorarea alocațiilor pentru copii prevăzută prin lege de la 1 iulie. Versiunea adoptată de Senat a proiectului de lege anulează două din cele mai 5 tranșe de majorare prevăzute tot de Orban și Cîțu în OUG 123/2020, încălcând astfel  cu nerușinare promisiunile făcute înainte de alegeri că vor găsi resurse și vor dubla în final alocațiile, așa cum prevede legea adoptată prin votul PSD.
Nu e numai incapacitate de a gestiona resursele bugetare, ci o politică conștientă și bine pusă la punct de alocare a banului public către clientela politică.
În acest scop, fură din buzunarul profesorilor și pensionarilor cărora le-a anulat drepturile legale de majorare a veniturilor. Acum fură și de la gura copiilor, peste 500 de lei de la fiecare copil între 2 și 18 ani și peste 1000 de lei de la cei sub 2 ani.
Spun că nu au 2,1 miliarde de le pentru alocațiile copiilor, dar alocă 2,9 miliarde de lei prin PNRR pentru unul din sponsorii de partid.
Spun că nu au bani, dar zilnic domnul Cîțu se laudă cu creșterea economică și record de încasări bugetare. Ori se minte grosolan, ori banii merg la clientela politică.
Vorba proverbului, „Minciuna are picioare scurte”, acum când trebuie și justifice furtul de la gura copiilor, vin cu noi minciuni, cum că această „Coaliție își menține angajamentul de a realiza dublarea alocațiilor conform legii”. A promite fără acoperire este comportamentul obișnuit al coaliției de dreapta. Pe înțelesul părinților: anulăm două tranșe, dar le vom dubla în viitor, așa că așteptați câțiva ani.
Din păcate, realitatea este că vistieria guvernului Cîțu este cam goală. De un an, producția și produsul intern brut scad, pe fondul lipsei de măsuri eficiente de sprijinire a economiei.
Economia este în criză. Dacă în imaginația premierului Florin Vasile Cîțu  economia țării merge „fantastic”, în realitate, în ultimele 4 trimestre consecutive, PIB-ul României a fost mai mic decât cel din perioada similară a anului precedent. Tot mai multe afaceri se închid. Radierile de societăți au fost, în primele 4 luni din acest an, cu 44% peste cele din primele 4 luni din 2020. Șomajul continuă să fie ridicat. S-a ajuns aici din cauza incapacității actualei guvernări de a lua măsuri eficiente de sprijinire a economiei. Puținele măsuri promovate au rămas doar pe hârtie, pe motivul lipsei de fonduri. Pare că nu ar fi bani pentru ca actuala guvernare să-și onoreze propriile angajamente în privința copiilor. Fonduri ar exista, dar trebuie asigurate cheltuielile cu consultanța și cu studiile de fezabilitate, dar mai ales finanțări pentru localitățile cu primari de dreapta. Că urmează alegeri în PNL și USR-PLUS. Copiii mai pot aștepta.
Majorarea alocațiilor pentru copii reprezintă o urgență pentru sănătatea și educația copiilor dar și pentru viitorul României, din moment ce nașterile sunt la minimul ultimilor ani.
Tocmai de aceea, PSD a acționat pentru dublarea alocațiilor și pentru respectarea legii. Noi am depus un amendament la Legea bugetului de stat cu precizarea surselor de finanțare, dar ni s-a respins fără niciun argument. Acum vom depune o inițiativă legislativă care să oblige Guvernul să majoreze alocațiile.
Întotdeauna trebuie să existe fonduri pentru ca niciun copil să nu mai trăiască în sărăcie. Dar trebuie să existe voință politică și capacitate de a gestiona resursele. Acum 3 ani, noi am găsit soluții bugetare  și am dublat alocațiile pentru copii. Invităm guvernul Cîțu să facă la fel. Să oprească risipa banilor publici, să descurajeze sinecurile politice și să asigure fondurile pentru respectarea legii de majorare a alocațiilor…”