Persoanele nevăzătoare, cu potenţial sprijin de la câini

0
647

O şansă în plus pentru persoanele nevăzătoare este dată de specialişti care le pot pune la dispoziţie câini ghizi de orientare, după o perioadă de dresaj specifică pentru aceştia. Ieri, la Craiova, au fost prezentate primele rezultate cu adevărat remarcabile.

caini (1)În 2009, a debutat programul dezvoltat de Fundaţia „Light into Europe”, pentru ajutorarea persoanelor nevăzătoare, astfel încât acestea să poate deveni independente şi să se poată deplasa fără a mai avea nevoie de ajutorul altor persoane.

„Am început, ca voluntar, în Anglia, am urmat mai multe cursuri şi acum sunt manager de proiect. Vorbim de dresarea unor câini – labrador, golden retriever şi ciobănesc german – care îi pot ajuta pe nevăzători să se deplaseze. Practic, aceste animale sunt pregătite şi primesc comanda de la persoana lipsită de vedere, pe care o conduce pe drum. Este un parteneriat, în primul rând afectiv, între om şi animal. Oamenii cu astfel de deficienţe apelează la noi, intră într-un program şi primesc, pentru câteva luni, un câine cu care trebuie să se obişnuiască, iar la vârsta de aproximativ un an şi două luni animalul este castrat şi intră în dresajul propriu-zis. Acum, am venit la Craiova şi că putem prezenta primul caz de acest fel, iar un alt beneficiar, pe care, de asemenea, vi-l arătăm, este cel al unei tinere din Alexandria”, a precizat Anca Vasile.

La rândul său, Stan Platt, preşedintele fundaţiei, a declarat: „Fără o legătură afectivă între om şi animal nu pot fi rezultate. Îi aşteptăm pe cât mai mulţi să apele la serviciile noastre. Vreau să le spun că nu-i costă nimic, fondurile pentru dresaj venind din sponsorizări. Ochii câinelui sunt, de fapt, vederea celui pe care îl conduce”.caini (2)

Două persoane mulţumite

Din Craiova, prima beneficiară este  Marta Mită, are 42 de ani şi, după ce a primit-o pe căţeluşa Breeehan, se simte bucuroasă: „Era greu până acum. Stăteam toată ziua să ies la plimbare când veneau soţul de la serviciu sau fata de la şcoală. Acum, am independenţă. Sigur, mai sunt probleme, care ţin, cred, şi de autorităţi. Sunt situaţii în care câinele nu poate respecta în totalitate comenzile din cauza maşinilor parcate aiurea sau din pricina lipsei semnalelor acustice la semafoare. Până în prezent, pot merge fără probleme pe trei rute şi sper să ajung la cât mai multe”.

La rândul său, tânăra Ecaterina Zgubea, 26 de ani, este din Alexandria, mai veche beneficiară a programului, şi a venit şi la Craiova, cu cel care o ajută de mai multe luni de zile, câinele Clint, şi crede că a avut noroc: „Chiar mă simt independentă, iar Clint este ca un adevărat frate pentru mine. Dacă nu eşti foarte apropiat de câine, nu ai nicio şansă să ai beneficii. Te simte imediat dacă nu-l iubeşti”. Altfel, o şansă în plus pentru nevăzători.caini