La Craiova debutează astăzi cea de-a II-a ediție a Conferinței Internaționale „Politică. Diplomație. Cultură”, ale cărei lucrări se vor desfășura, timp de două zile, 11 și 12 iunie, în incinta Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Deschiderea oficială are loc la ora 10.00, în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a instituției. Conferința va reuni peste 130 de cercetători și profesori, temele propuse de aceștia avansând noi ipoteze și interpretări științifice. Alături de participanți din București, Cluj-Napoca, Târgoviște, Constanța, Alba Iulia, Galați și Craiova, la eveniment și-au anunțat prezența și invitați din Grecia, Turcia și Bulgaria. Programul conferinței va cuprinde, pe lângă susținerea lucrărilor, mai multe lansări de cărți, majoritatea publicate la Editura „Cetatea de Scaun” din Târgoviște.
Vreme de două zile, Craiova va fi scena unor dezbateri, prezentări și intervenții de cel mai ridicat nivel științific, subliniază Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. „Ediția din acest an a conferinței a fost pregătită cu convingerea că manifestările științifice și culturale reprezintă cele mai potrivite inițiative nu doar pentru lumea academică sau pentru cei implicați în mod nemijlocit în activitățile de cercetare sau predare, ci, mult mai important, pentru recăpătarea memoriei, a identității și demnității cetățenești”, a adăugat acesta.
În cadrul celor patru secțiuni ale Conferinței Internaționale „Politică. Diplomație. Cultură 2.0” vor fi dezbătute subiecte din sfera politică, diplomatică, culturală, istorică și filosofică. Dată fiind aria extrem de generoasă a temelor, organizatorii evenimentului își doresc ca, în scurt timp, acesta să fie recunoscut ca una dintre cele mai titrate și valoroase reuniuni științifice din țara noastră.
Alături de secțiunile „Istorie politică medievală și modernă”, „Istorie politică contemporană”, „Studii culturale” și „Diplomație și studii europene”, în program sunt incluse și alte evenimente. Astfel, nu mai puțin de 13 volume vor fi lansate în cele două zile ale conferinței. Totodată, cei prezenți în bibliotecă vor avea prilejul să viziteze expoziția de fotografie intitulată „Craiova Culturală”, realizată de fotojurnalistul Bogdan Dănescu. «Avem în vedere și participarea orașului nostru la competiția pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană a anului 2021. Biblioteca Județeană este una dintre instituțiile locale care generează proiecte culturale lună de lună, zi de zi, iar această conferință se înscrie în seria de evenimente culturale de anvergură desfășurate pentru acest proiect susținut de Consiliul Județean Dolj și Primăria municipiului Craiova», a adăugat managerul Lucian Dindirică.
Cea de-a II-a ediție a Conferinței Internaționale „Politică. Diplomație. Cultură” este organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Fundația „Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Academia Română – Institutul de Științe Socio-Umane „C.S. Nicolaescu Plopșor” din Craiova, Academia Oamenilor de Știință din România (Secția de Științe Arheologice și Istorice) și Universitatea din Craiova – Facultatea de Drept și Științe Sociale (Departamentul de Științe Sociale).
***
Prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, secretar al Secției de Științe Istorice și Arheologice a Academiei Oamenilor de Știință din România: «O astfel de manifestare științifică este un bun prilej de a schimba diferite puncte de vedere, argumentate documentar, asupra unor aspecte din domeniile politic, istoric și cultural. Rezultatele cercetărilor sunt introduse în circuitul științific și ajută la clarificarea anumitor probleme, mai mult sau mai puțin controversate, la avansarea anumitor ipoteze în domeniile deja menționate. Contribuie, în acest fel, nu numai la un util schimb de experiență între cercetători, ci și la îmbunătățirea calității cercetării. De altfel, organizatorii și-au asumat publicarea studiilor susținute de participanți în revista „Journal of Humanities, Culture and Social Sciences”, precum și într-un volum distinct».
***
Prima ediție a Conferinței Internaționale „Politică. Diplomație. Cultură”, organizată în 10-13 aprilie 2013, a reunit la Craiova numeroși cercetători, profesori universitari și personalități ale lumii științifice. «Numărul mare de participanți care a aplicat pentru lucrările conferinței noastre, precum și expertiza tuturor celor care au fost incluși în program confirmă trecerea și prestigiul de care se bucură manifestarea noastră. O altă explicație a participării masive trebuie căutată în oportunitatea de a publica articolele susținute în cadrul conferinței într-o revistă inedită: „Journal of Humanities, Culture and Social Sciences”. Lansăm, cu acest prilej, această revistă de studii și articole științifice, pe care o vedem crescând de la număr la număr», declară Lucian Dindirică.
Lansări de cărți în cadrul conferinței
Astăzi, 11 iunie
- Ora 11.00: „Ioan Hudiță. Jurnal politic. 1 septembrie – 31 decembrie 1946” (vol. XVIII), Editura „Cetatea de Scaun”, Târgoviște, 2015. Autor: acad. Dan Berindei.
- Ora 11.00: „Evoluția instituțiilor politice ale statului român din 1859 până astăzi”, Editura „Cetatea de Scaun”, Târgoviște, 2014. Autori: Sorin Liviu Damean, Dan Claudiu Dănişor, Mihai Ghiţulescu, Alexandru Oșca.
- Ora 13.30: „Cristos și misterul sfintei Treimi în scrierile sfântului episcop Atanasie de Alexandria”, „De decretis nicaenae synodi / Despre decretele conciliului de la Niceea (325)”, „Conciliile ecumenice: Niceea I și Constantinopol I. Monografii”, „Conciliile ecumenice: Efes și Calcedon. Monografii”, Editura „Galaxia Gutenberg”, Târgu-Lăpuș, 2015. Autor: Lucian Dîncă.
- Ora 18.30: „Navigatorii români şi amenințările pirateriei maritime”, Editura „Ars Docendi”, București, 2015. Autor: Nicolae Melinescu. Prezintă: Nicolae Melinescu, Sorin Liviu Damean.
- Ora 18.30: „Cărți cu zimți”, Editura „Aius”, Craiova, 2015. Autor: Mihai Ghițulescu. Prezintă: Mihai Ghițulescu, Nicolae Marinescu.
Mâine, 12 iunie
- Ora 11.45: „O istorie a romanilor. De la Tudor Vladimirescu la Marea Unire (1821-1918)”, Editura „Cetatea de Scaun”, Târgoviște, 2015. Autori: Sorin Liviu Damean, Iulian Oncescu.
- Ora 11.45: „Europa Centrală și tentația federalismului. Istorie și diplomație în perioada interbelică”, Editura „Cetatea de Scaun”, Târgoviște, 2015. Autor: Daniel Citirigă. Prezintă: Gheorghe Onișoru, Emanuel Plopeanu, Daniel Citirigă.
- Ora 17.00: „Maria a României. Regina care a iubit viața și patria”, Editura „Curtea Veche”, București, 2015. Autori: Adrian Cioroianu, Mihaela Simina.
- Ora 17.00: „Viața lui Ceaușescu. Tiranul” (vol. III), Editura „Cetatea de Scaun”, Târgoviște, 2015. Autori: Lavinia Betea, Florin Mihai Răzvan, Ilarion Țiu. Prezintă: Adrian Cioroianu, Gheorghe Onișoru, Cezar Stanciu.
- Ora 17.00: „Presa liberă?! (1989-1992) Presa în România post-comunistă”, Editura „Cetatea de Scaun”, Târgoviște, 2015. Autor: Matei Gheboianu. Prezintă: Adrian Cioroianu, Gheorghe Onișoru, Lavinia Betea.