Bănia, lovită de prima pală de arşiţă

0
335

Craiovenii nu sunt pregătiţi pentru a face faţă unui val brusc de căldură. După mai multe zile de ploi, ieri a fost o zi de-a dreptul caniculară, căreia locuitorii din Bănie i-au rezistat cu mare greutate. Terasele umbroase, băncuţele din parcuri şi ţâşnitoarele au fost la mare căutare, dar şi aşa toropeala a cuprins, încet-încet, oraşul. Autorităţile locale susţin că sunt pregătite pentru a preîntâmpina zilele cu adevărat toride care sunt aşteptate abia de acum încolo.

Craiovenii au avut parte, ieri, de una dintre cele mai călduroase zile de până acum. Încă de dimineaţă, gradele au anunţat că vor urca simţitor de mult, astfel că, până la prânz, temperaturile erau destul de ridicate. Locuitorii din Bănie nu au avut altceva mai bun de făcut decât să facă faţă valului de căldurii care s-a instalat aproape pe neaşteptate. Băncile din parcuri au fost locurile preferate ale pensionarilor, aceştia îngrămădindu-se să prindă spaţiile cu multă umbră. Pentru a se mai răcori puţin, tinerii au ales să meargă la terase, spre bucuria patronilor care au simţit din plin beneficiile sezonului estival. Ţâşnitoarele din spaţiile publice au fost şi ele în centrul atenţiei, acestea prezentând avantajul că îi răcoreau pe trecătorii însetaţi… gratis!

Străzile din Craiova, răcorite cu furtunul

Temperaturile ridicate a pus pe gânduri municipalitatea craioveană, care a început să-şi revadă planul de acţiuni pentru combaterea toropelii din această vară. Pentru că e foarte cald, reprezentanţii Salubrităţii au reactivat programul pentru spălatul străzilor. Potrivit directorului Cristian Popescu, prin spălare se îndepărtează atât praful care apare în urma măturării, dar se răcoreşte cât de cât şi aerul. „Avem un program pentru spălatul automat al străzilor pe care îl vom continua până în luna octombrie. Este un lucru foarte bun pentru că, în felul acesta, mai scăpăm de praful foarte mult care apare pe artere după ce se mătură”. Conducerea Salubrităţii a precizat, de asemenea, că e pregătită să acopere foarte multe străzi, începând cu cele din centru şi terminând cu cele de la periferie.

Nedelescu vine cu detergentul

„Acţionăm în zilele în care nu plouă, începând de la capătul Severinului şi terminând cu Calea Bucureşti, din Bariera Vâlcii până în Romanescu, şi tot aşa cu fiecare cartier în parte. Cisternele noastre cu apă ajung şi în zonele mărginaşe, chiar şi până la Selgros”, a mai spus Cristian Popescu. Potrivit acestuia, spălatul străzilor începe de la ora 5.00 dimineaţa, cu patru maşini care acţionează concomitent. Angajaţii fac cu schimbul, acţiunea încheindu-se la ora 17.00 seara. „Când va fi foarte cald, ne-am propus să spălăm străzile şi în zilele de duminică, respectând acelaşi orar”, a mai afirmat Popescu. City-managerul oraşului, Gheorghe Nedelescu, a adăugat, într-o conferinţă de presă de săptămâna trecută, că va fi folosit şi detergent astfel încât curăţenia să fie… impecabilă.

Cozi la apa plată de Işalniţa

Cum cişmelele publice şi ţâşnitoarele sunt la mare căutare, reprezentanţii RAADPFL Craiova vor controla dacă toate sursele de apă sunt în stare bună de funcţionare. «Grija noastră este ca recipienţii să funcţioneze, să nu existe probleme tehnice cu ţâşnitorilor din parcuri, de pe străzi sau din staţiile de călători. De calitatea apei se ocupă apoi cei de la Compania de Apă „Oltenia”, care fac verificări periodice privind potabilitatea apei pe care o livrează prin aceste surse», a explicat Florin Lungu, directorul regiei. El a adăugat că, totuşi, în topul cişmelelor, se află fântâna cu apă de Izvarna de lângă Işalniţa, care a fost inaugurată recent şi de la care foarte mulţi craioveni se aprovizionează cu apă „aproape plată”.

Apa artezienelor va fi împrospătată mai des

Artezienele din centrul Craiovei sunt considerate adevăratele oaze de răcoare. Când temperaturile urcă foarte mult, granitul cu care este pavată piaţa se încinge, iar jocul de ape este printre singurele elemente care fac ca atmosfera să se mai răcorească. Pentru că au fost puse în funcţiune cu o lună în urmă, apa artezienelor a început deja să-şi piardă din prospeţime şi, pe lângă culoarea uşor verzuie, să prindă şi un miros nu tocmai plăcut. Conducerea regiei susţine însă că a luat în calcul şi golirea mai deasă a bazinelor din centrul oraşului şi spălarea lor. „E normal ca apa să nu se mai păstreze proaspătă şi curată dacă e foarte soare afară. Sunt tot felul de plăntuţe care se dezvoltă pe bazine, dar noi o să le îndepărtăm. Vom curăţi mai des artezienele şi le vom lăsa să funcţioneze mai multe ore atunci când căldurile devin îngrijorătoare”, a mai spus Lungu.