A început bacalaureatul! Elevii susţin prima probă orală

0
406

Emoţii pentru absolvenţii de liceu. Astăzi, la ora 12.00, începe prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) ce se va desfăşura în intervalul 11 – 13 iunie. Conform datelor Ministerului Educaţiei pentru susţinerea probelor de competenţe, care vor avea loc în liceele de provenienţă ale candidaţilor, la nivel naţional, s-au înscris peste 200.000 de elevi, din care 7.067 sunt din judeţul Dolj. 

Peste 1.800 de candidaţi, care susţin probele orale în judeţul Dolj, provin din rândul absolvenţilor de liceu din seriile anterioare care nu au reuşit să promoveze examenul. „În judeţul Dolj, la probele de evaluare a competenţelor  s-au înscris 7.067 de candidaţi, din care 5.197 sunt absolvenţi din seria curentă, iar 1.870 din seria anterioară. Aceştia vor fi evaluaţi în 43 de centre de examene la proba de limba şi literatura română s-au înscris 5.254 de candidaţi din seria curentă de absolvenţi la care se adaugă câteva zeci de absolvenţi din seriile anterioare”, a precizat Georgică Bercea- Florea inspectorul şcolar general al Inspectoratului Judeţean Dolj.

Conform metodologiei, candidaţii care au participat şi au fost respinşi la  sesiunile de bacalaureat organizate în anii 2010 şi 2011 pot solicita recunoaşterea probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi a probelor scrise susţinute în aceste sesiuni. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Camerele de supraveghere nu sunt obligatorii la oral

Potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Ministerului Educaţiei, la probele orale camerele de supraveghere video nu sunt obligatorii. În fiecare judeţ ministerul va trimite reprezentanţi pentru monitorizarea acestor evaluări.

Candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă, pe baza documentului de identitate. În sala de examen fiecare candidat extrage un bilet şi primeşte o coală de hârtie ştampilată pentru ciornă. „Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea  subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare”, se precizează în metodologia de examen.

15 minute pentru rezolvarea subiectelor

Timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor este 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, se acordă alte 10 – 15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba materna nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin nivelului de competenţă: mediu, avansat si experimentat. Nivelul de competenţă lingvistică se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori  examinatori.

Probele de competenţe se derulează până pe 27 iunie

Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului, proba A, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va desfăşura în perioada 11-13 iunie, fiind urmată de proba B, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, să se deruleze în intervalul 13-15 iunie. Proba D, privind evaluarea competenţelor digitale, se va derula între 18 şi 22 iunie, iar proba C, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, va avea loc în perioada 25-27 iunie. Proba de evaluare a competenţelor digitale, se va desfăşura doar în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal.

Examenele scrise vor debuta pe 2 iulie

Pe 2 iulie vor începe probele scrise, care se vor desfăşura pe parcursul a patru zile. Prima evaluare scrisă este la limba şi literatura română, şi va fi urmată pe 3 iulie, proba scrisă la limba şi literatura maternă. Proba scrisă obligatorie corespunzătoare profilului va fi susţinută în data de 4 iulie, iar ultima probă scrisă, cea la alegere profilului şi specializării, va avea loc pe 6 iulie a.c..

Prima sesiune a înregistrat un total de 338.000 de candidaţi

Ministrul interimar al Educaţiei Liviu Pop a precizat că, înaintea începerii probelor scrise, mai multe echipe ale instituţiei pe care o conduce vor merge în teritoriu pentru a verifica dacă în toate unităţile de învăţământ unde se susţine Bacalaureatul au fost montate camere de supraveghere.

Potrivit datelor înregistrate de Ministerul Educaţiei pentru prima sesiune de bacalaureat, la nivel naţional, s-au înscris peste  338.000 de candidaţi, 25% dintre aceştia fiind elevi care nu au promovat examenul anul trecut

Rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat vor fi afişate la 8 iulie, iar eventualele contestaţii se pot depune la 9 iulie, în intervalul orar 8:00-12:00. Rezultatele finale vor fi afişate la 13 iulie.