Certificate Youthpass pentru experienţe educative europene

0
472

«Prin proiectul „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art” am descoperit nu doar locuri superbe, ci şi oameni minunaţi. Am învăţat o mulţime de lucruri despre fotografie şi tradiţie. Nu am descoperit doar frumuseţea Vidinului, ci şi istoria acestuia». „Mi-a plăcut să învăţ cât mai multe despre istorie, limba bulgară, tradiţii şi mâncăruri, am învăţat unii de la alţii dansuri populare”. „A fost o experienţă minunată, din care am avut foarte multe de învăţat: am clădit prietenii noi, am învăţat multe despre fotografie, inclusiv cea realizată cu telefonul mobil, am învăţat să modelăm pănuşi”. „Discuţiile despre efectele pozitive şi negative ale utilizării noilor tehnologii, activităţile de socializare, vizitele educative în România şi Bulgaria, pictura pe tiugi, arta pănuşii au făcut din vara trecută una pe care nu am să o uit niciodată! Nu credeam că o să mă înţeleg atât de bine cu un om a cărui limbă nu o cunosc aproape deloc, dar am învăţat…”. Sunt doar câteva dintre impresiile celor 30 de tineri români şi bulgari – din comuna doljeană Poiana Mare şi din zona Vidinului – participanţi la proiectul „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art”, derulat prin programul Erasmus+. Competenţele obţinute după implicarea în activităţi se regăsesc în Certificatele Youthpass, recunoscute la nivel european, pe care aceştia le-au primit de curând.

Proiectul bilateral „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art” a fost implementat pe parcursul unui an, în perioada 1 mai 2017 – 30 aprilie 2018, de Asociaţia „EU vreau” din Craiova şi Casa de Cultură „Sf. Teofana Basarab” din Vidin. Scopul a fost eficientizarea utilizării instrumentelor digitale şi dezvoltarea de competenţe în rândul tinerilor, mizând pe valenţele fotografiei etnografice şi valorizând dialogul intercultural şi tradiţiile în contextul culturii europene.

Între obiectivele urmărite s-au numărat îmbunătăţirea nivelului de competenţe-cheie pentru cei 30 de tineri români bulgari prin implicarea lor în activităţi cu caracter nonformal ce valorizează tradiţiile prin tehnica şi potenţialul artistic al fotografiei şi prin ateliere de artă populară, precum şi conştientizarea acestora cu privire la efectele pozitive ale utilizării noilor tehnologii şi cele negative aduse de dependenţa de gadgeturi şi mediul online. De asemenea, activităţile din proiect – desfăşurate în perioada 11-20 august 2017 la Calafat (România) şi 25 august – 3 septembrie 2017 la Vidin (Bulgaria) – au urmărit dezvoltarea de abilităţi şi cunoştinţe în domeniul fotografiei digitale, cu accent pe comunicarea verbală şi nonverbală, precum şi pe comunicarea în mediul virtual, stimularea creativităţii şi imaginaţiei în arta fotografică, în general, şi încurajarea pasiunii pentru fotografia etnografică, în special. 

În această perioadă, tinerii au luat parte la ateliere de fotografie şi sesiuni de documentare în comunităţi, cu prilejul sărbătorii de Sf. Maria ori Zilei Limbii Române, împreună cu fotografii Remus Badea şi Mihai Nechita, la ateliere de pictat tiugi şi împletit pănuşi, cu artiştii Bogdan Bobin, Corina Matei şi Camelia Bănică, la vizite tematice la Muzeul Olteniei (Secţia de Etnografie) şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, din Craiova, Muzeul de Artă şi Etnografie Calafat, cetatea Baba Vida şi alte obiective culturale din Vidin, precum şi la numeroase jocuri, toate în spiritul educaţiei nonformale. Lucrările realizate la atelierele de artă populară, însoţite de fotografii realizate de tineri în cadrul activităţilor din proiect, au făcut obiectul unor expoziţii, prezentate anul trecut, dar şi recent, în încheierea proiectului, la Liceul „George Şt. Marincu” din comuna Poiana Mare şi la Casa de Cultură „Sf. Teofana Basarab” din Vidin, cu prilejul înmânării Certificatelor Youthpass.

Document de recunoaştere a activităţii de formare şi mai ales a competenţelor obţinute, Certificatul Youthpass le-a oferit tinerilor posibilitatea de a descrie ce au învăţat (în termeni de activităţi, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini) prin participarea la proiectul „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art”. Cu alte cuvinte, Certificatul Youhpass presupune recunoaşterea participării lor directe şi active într-un context european, punând accent pe abilitatea de a învăţa din această experienţă interculturală şi de a se dezvolta personal şi profesional. Certificatul Youthpass poate deveni o parte importantă din portofoliul unui tânăr, cu atât mai mult pentru cei care nu şi-au încheiat educaţia formală.