Senat: Robert Cazanciuc preia conducerea Comisiei Juridice. Mihai Fifor, la şefia Grupului PSD

0
379
Mihai Fifor (C) este votat de delegatii social democrati in timpul sedintei Consiliului National al PSD, desfasurata in sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului din Bucuresti, marti, 9 februarie 2016. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Mihai Fifor (C) este votat de delegatii social democrati in timpul sedintei Consiliului National al PSD, desfasurata in sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului din Bucuresti, marti, 9 februarie 2016. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Robert Cazanciuc preia conducerea Comisiei Juridice din Senat, înlocuindu-l pe Şerban Nicolae, au decis membrii PSD, reuniţi, ieri, în şedinţa Consiliului Naţional Executiv, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Tot ieri, aceştia au hotărât ca Mihai Fifor să preia şefia Grupului PSD din Senat. Mihai Fifor este preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi a fost luat în calcul pentru propunerea de premier, după alegerile din decembrie 2016. Robert Cazanciuc a fost ministru al Justiţiei în Cabinetul Ponta.

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD s-a reunit, ieri, la Bucureşti, la cererea liderului Liviu Dragnea, pentru a decide dacă şi în ce mod vor fi sancţionaţi senatorul Şerban Nicolae şi deputatul Nicolae Bacalbaşa, dar şi pentru a valida candidaturi la alegerile parţiale din 11 iunie.Preşedintele PSD Liviu Dragnea a venit la şedinţă însoţit de senatorul PSD Mihai Fifor şi de primarul Capitalei, Gabriela Firea. Dragnea le-a spus jurnaliştilor, înainte de a intra în sala de şedinţă, că îşi menţine declaraţiile anterioare potrivit cărora Şerban Nicolae trebuie sancţionat.

Dragnea a declarat public că este „nemulţumit” de modul în care Şerban Nicolae a gestionat lucrările Comisiei juridice din Senat în ceea ce priveşte Legea graţierii, în condiţiile în care acesta a propus, iar senatorii PSD din Comisie au votat, graţierea faptelor de corupţie, deşi atât el, cât şi premierul Grindeanu au avut declaraţii publice prin care s-au poziţionat împotriva acestei propuneri. Surse din PSD au precizat că „nemulţumirea” lui Dragnea ar avea la bază faptul că Şerban Nicolae le-ar fi transmis senatorilor PSD din Comisia juridică informaţii greşite despre decizia politică a partidului.

„Pe mine m-a interesat ca acele amendamente (privind graţierea faptelor de corupţie, n.r.) să nu fie adoptate. Eu am înţeles – dar vreau să discutăm în mod deschis şi transparent în CExN asta – că li s-a spus (senatorilor PSD din Comisia juridică, n.r.) că e în regulă cu acele amendamente. Când au văzut poziţia mea, şi-au dat seama că, de fapt, nu era o informaţie corectă”, a spus Dragnea, săptămâna trecută.

Mai mult, Dragnea şi Şerban Nicolae au avut un schimb de replici, desfăşurat prin intermediul presei, care a culminat cu o declaraţie „dură” a liderului PSD la adresa lui Nicolae, privind faptul că „părerile personale” se pot exprima „în baie”. Dragnea a apelat, totodată, şi la argumentul autorităţii pe care i-o dă funcţia de lider al partidului. „Dacă nu mai am autoritate în partid, o să văd, o să plec şi o să mă apuc de pescuit în mod profesionist”, a declarat, public, liderul PSD.

În cursul zilei de marţi, s-a adăugat, în mod inopinat, o altă temă de discuţie pe ordinea de zi a CExN de miercuri, tot la categoria „Sancţiuni”. Este vorba de cazul deputatului PSD Nicolae Bacalbaşa, care, în timpul unui discurs susţinut în faţa plenului comun al Parlamentului, a folosit gesturi şi cuvinte obscene, triviale. Dragnea s-a sesizat imediat şi a declarat public că CExN va lua în discuţie această „speţă”, mai ales că Bacalbaşa nu este la prima „ieşire” de acest gen, deşi a vorbit personal cu acesta şi i-a solicitat să se abţină.

În ceea ce îl priveşte pe Bacalbaşa, surse din PSD au precizat că este posibil ca CExN să decidă suspendarea sa din partid, pe o perioadă determinată, aşa cum s-a întâmplat în cazul deputatului Cătălin Rădulescu, care a devenit notoriu în urma declaraţiilor sale publice privind posesia unei mitraliere AKM.