„Noaptea albă a experimentului ştiinţific”

0
417

Universitatea din Craiova organizează mâine, începând cu ora 18.00, „Noaptea albă a experimentului ştiinţific”. Manifestarea se adresează tuturor celor care, indiferent de categoria de vârstă, doresc să înţeleagă mai bine lumea înconjurătoare, să o explice şi să se bucure de farmecul ei. Evenimentul face parte din calendarul manifestărilor aniversare organizate în anul 2017 sub egida „70 de ani de învăţământ academic – tradiţie, performanţă, viziune”.

afisPrin experimente distractive şi prezentări interactive care vor reuni inspiraţia şi creativitatea cu rigoarea ştiinţei, organizatorii îşi propun să apropie publicul de ştiinţă şi de cercetare, să demonstreze că ştiinţa poate fi spectaculoasă şi atractivă: analize microscopice, autonomous Car, Scanare 3D cu ajutorul Artec™ Eva 3D Scanner, modul experimental care permite producerea hidrogenului din apă cu ajutorul unui electrolizor alimentat de la un panou fotovoltaic, experiemente lingvistice şi comunicaţionale, experiment studenţesc concepere, realizarea şi integrare monopost în competiţii, sistem electromecanic de reabilitare a mobilităţii membrului superior, cercetarea substituţiei osoase cu materiale biocompozite fabricate prin tehnici specifice metalurgiei pulberilor, laseri, difracţii pe diverse tipuri de aperturi, interferenţă, reflexii, refracţii şi dispersii pe diverse medii transparente şi multe altele.

„Cucerirea spaţiului cosmic”

afis1Rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, va oficia deschiderea evenimentului, în Sala Albastră din clădirea centrală a Universităţii din Craiova. În aceeaşi locaţie va urma expunerea „Cucerirea spaţiului cosmic” a prof. univ. dr. Dumitru Vulcanov (Universitatea de Vest din Timişoara). Experimentele vor fi prezentate publicului în holul central al clădirii. În paralel, Facultatea de Ştiinţe derulează ciclul de manifestări „Zilele fizicii la Universitatea din Craiova”, ciclu care va continua sâmbătă, 13 mai 2017. Cu începere de la ora 10.30  se vor desfăşura în Sala Albastră trei ceremonii speciale:  acordarea titlului DOCTOR HONORIS CAUSA cercetătorului dr. Mihai Vişinescu de la IFIN Bucureşti; festivitatea de premiere a câştigătorilor de la concursului de fizică adresat elevilor şi studenţilor, „Liviu Tătar” şi festivitatea de premiere a câştigătorilor de la concursului de fizică adresat elevilor, PROFIZ.