Administratori de firme condamnaţi definitiv pentru fraude cu fonduri europene

0
479

Trei administratori ai unor societăţi comerciale, trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, în urmă cu trei ani, pentru înşelăciune şi fals în declaraţii, fiind acuzaţi că, folosind documente false, au obţinut ilegal aproape 3 milioane de lei, fonduri europene şi de la bugetul statului, au fost condamnaţi definitiv la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea a rămas definitivă marţi, 9 mai a.c., la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a majorat perioada termenului de încercare pentru inculpaţi până la 8 ani, timp în care nu au voie să comită alte infracţiuni. În plus, inculpaţii în solidar cu firmele folosite în activitatea infracţională trebuie să achite prejudiciul creat la care se adaugă dobânzi şi penalităţi.

curtea de apelReamintim că, în urmă cu aproape trei ani, mai exact pe 11 iunie 2014, la Tribunalul Dolj se înregistra dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova îi trimiteau în judecată pe Stelian Grecu, Adrian Andreca şi Elena Andreca, administratori ai unor societăţi comerciale, acuzaţi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei; uz de fals şi fals în declaraţii în formă continuată.

După cum au comunicat, la momentul respectiv, reprezentanţii DNA Craiova, la sfârşitul anului 2006, Stelian Grecu, în calitate de reprezentant legal al unei societăţi comerciale şi preşedinte al comisiei de analiză/evaluare oferte, a încheiat un contract cadru cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în condiţiile programului special de preaderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală – SAPARD, Măsura 3.1 – „Investiţii în exploataţii agricole”.

Au obţinut ilegal aproape 3 milioane de lei

Potrivit rechizitoriului DNA Craiova, pe 9 noiembrie 2006, cu ocazia depunerii dosarului la APDRP, în contextul derulării procedurilor de verificare a dosarelor de achiziţii şi de autorizare/decontare a cheltuielilor eligibile, inculpatul a folosit documente false, emise în numele altei societăţi comerciale, inducând în eroare funcţionarii APDRP, care altfel nu ar fi avizat favorabil procedura. De asemenea, nu ar fi autorizat ca eligibile cheltuielile efectuate (123.440,77 lei) şi nu ar fi dispus decontarea din fonduri nerambursabile europene a sumei de 46.290,91 lei şi fonduri din bugetul naţional de 15.430,67 lei obţinute pe nedrept de societatea comercială reprezentată de inculpat. Grecu Stelian, în aceeaşi calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor, în cadrul derulării unui alt contract cadru, a încredinţat inculpatului Andreca Lili Adrian declaraţii false pentru ca acesta din urmă să le prezinte la APDRP. Astfel, Andreca Lili Adrian a obţinut ilegal fonduri nerambursabile (1.272.343 lei – fonduri comunitare şi 318.086 lei – fonduri din bugetul naţional). La fel a procedat Grecu şi cu Andreca Elena, pe care a ajutat-o să obţină pe nedrept fonduri nerambursabile comunitare (1.021.468 lei) şi fonduri din bugetul naţional (255.367 lei), dar şi să inducă în eroare funcţionarii APDRP.

 „Prin săvârşirea infracţiunilor descrise mai sus, s-a cauzat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, respectiv Ministerului Finanţelor Publice, un prejudiciu de 2.928.983,89 lei. În cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului, până la concurenţa pagubei produsă prin infracţiunile reţinute în sarcina inculpaţilor, a bunurilor imobile înscrise în cartea funciară şi deţinute de inculpaţi”, au mai precizat reprezentanţii DNA Craiova.

După un an de judecată, pe 25 iunie 2015, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Astfel, cei trei administratori au fost găsiţi vinovaţi, fiind condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi achitarea prejudiciului creat APDRP. În plus, fiecare dintre inculpaţi are de achitat câte 1.500 lei cheltuieli judiciare către stat. În acelaşi dosar a fost condamnat şi Mihai Lungu, cel care i-a procurat lui Grecu Stelian o ofertă de bunuri, ce cuprindea date nereale, în scopul obţinerii pe nedrept, de către acesta din urmă, a unor fonduri publice nerambursabile. Lungu, care a semnat un acord de recunoaşterea a vinovăţiei cu procurorii DNA Craiova şi a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Atât inculpaţii, cât şi procurorii anticorupţie au declarata apel, soluţionat, marţi, 9 mai a.c., de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a majorat termenul de încercare în cazul celor trei inculpaţi, la câte 6 ani pentru Elena şi Adrian Andreca şi la 8 ani pentru Stelian Grecu, dispunând ca prejudiciul să fie achitat cu tot cu dobânzi şi penalităţi: „Obligă, în solidar, inculpaţii Grecu Stelian şi Andreca Lili Adrian şi în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. STEGRAL S.R.L. la plata sumei de 1.390.427,98 lei despăgubiri civile cu majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal.(…) Obligă, în solidar, inculpaţii Grecu Stelian şi Andreca Elena şi în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. DALETA S.R.L. la plata sumei de 1.341.964,87 lei despăgubiri civile cu majorări de întârziere. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.05.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.