Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” şi-a deschis porţile la Craiova

0
708

Timp de patru zile, Craiova găzduieşte Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”. Află la cea de-a IV-a ediţie, manifestarea se bucură de prezenţa unor oameni de cultură şi poeţi recunoscuţi, care au venit din Europa, America şi Amercia Latină pentru a celebra poezia în Cetatea Banilor. Ieri, în deschiderea festivalului, Academia Internaţională „Mihai Eminescu”, care organizează această întâlnire a poeţilor, a decernat premiile festivalului.

premii (2)Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” a luat naştere, în urmă cu patru ani, la Craiova, şi este considerat cea mai importantă manifestare de acest gen din Europa. Muzeul de Artă a găzduit, ieri, festivitatea de deschidere în cadrul căreia au fost primiţi oameni de cultură şi artă din toate colţurile lumii. Preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, Ion Deaconescu, le-a urat invitaţilor să se bucure de acest eveniment care a fost creat pentru a celebra poezia. „Poezia trebuie să fie scrisă cu alfabetul inimii. Este cel mai mare dar lăsat de Dumnezeu şi trebuie să îl păstrăm pur, prin intermediul cuvântului. Sunt alături de noi poeţi semnificativi ai lumii care vor deveni ambasadori culturii şi spiritualităţii româneşti. Avem foarte mare nevoie de poezie pentru că altfel riscăm să fim singuri şi trişti”, a afirmat Ion Deaconescu, în deschiderea festivalului de poezie.

Poeţi din lumea întreagă

În sală s-au aflat poeţi şi scriitori din Spania, Italia, Belgia, Chile, Peru, Mexic, SUA, dar şi Republica Moldova, academicianul Nicolae Dabija fiind unul dintre invitaţii de onoare ai acestui festival. În rândul oaspeţilor, a fost evidenţiată prezenţa poeţilor Justo Jorge Padron, din Spania, care este nominalizat la Premiul Nobel pentru Poezie şi poetul şi jurnalistul Ataol Behramoglu, din Turcia, a cărui poezie se bucură de o mare apreciere în ţara sa natală. Sculptorul italian Vincenzo Bianchi, care este propus la Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2016, se află şi el la Craiova. ”Poezia a înviat! Aici, la Craiova, se naşte ziua de mâine a poeziei. Cei mai mari poeţi ai lumii au venit pentru a onora oraşul Craiova. Dacă Mihai Eminescu ar fi aici acum, cu siguranţă şi-ar modifica puţin calificativul şi ar spune că sunteţi aici nişte regi ai poeziei”, a mărturisit academicianul Nicolae Dabija.premii (1)

Lucian Dindirică, premiat pentru Managment Cultural

Tot ieri, Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” şi-a decernat şi premiile, care au fost acordate pe secţiuni. Premiul pentru Poezie al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” a fost atribuit poeţilor Risto Vasilevski din Macedonia şi Jeton Kelmendi din Kosovo. Premiul pentru traducere a fost decernat lui Mario Roberto Antonio Castro Navarrete, din Chile, care este considerat „cel mai subtil traducător al poeziei lui Mihai Eminescu în limba spaniolă”. Premiul pentru Arte Plastice a fost atribuit artistului plastic Dan Cioca din Republica Moldova. Premiul pentru Istorie a fost decernat tânărului istoric craiovean, Mihai Ghiţulescu. În cadrul festivalului, a fost acordat şi Premiul pentru Managment Cultural Internaţional cu care a fost decernat lui Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”. La categoria ştiinţe, s-a acordat Premiul pentru Știinţă care a fost atribuit lui Nicolae Victor Zamfir, doctor în fizică şi iniţiatorul „Extreme Light Infrastructure”, centru european pentru cercetări în domeniul laserelor.premii (3)

Poetul turc Ataol Behramoglu a primit Premiul Opera Omnia

Premiul Opera Omia a fost acordat poetului turc Ataol Behramoglu, căruia, în ţara sa, i s-a ridicat o statuie pentru aprecierea talentului poetic deosebit. „Cea mai măreaţă statuie a unui poet este însăşi opera”, a mărturisit acesta. Ataol Behramoglu s-a născut la Istanbul şi este considerat, după anul 1989, „vocea cea mai amplă şi reprezentativă a poeziei turce de azi, dar şi a celei europene”. În 1995 a fost ales preşedintele Sindicatului Scriitorilor din Turcia, desfăşurând şi o bogată activitate de profesor, jurnalist şi dramaturg.

Premiul Opera Omnia pentru Arte Plastice a fost atribuit artistului plastic japonez Hirato Namba. A primit numeroase premii naţionale şi internaţionale pentru creaţia sa artistică şi a organizat, în 2011, simpozionul „Pacea Mondială în Hiroshima”.PAGINA UNU

Lecturi de poezie în Centrul Vechi al Craiovei

Prima zi a manifestării dedicate poeziei s-a încheiat cu o seară deosebită. Oaspeţii festivalului au fost invitaţi la Filarmonica Oltenia pentru un recital special, care a fost oferit de celebrul artist român, Gheorghe Zamfir. Astăzi, festivalul continuă la Teatrul Naţional din Caracal unde actorul Emil Boroghină va recita din opera lui Mihai Eminescu. La Biblioteca Judeţeană, vor fi lansate volume semnate de Yong Tae Min, Daniel Arturo Corcuera, Risto Vasilevski, Dante Maffia, Jeton Kelmendi şi Marian Niţă. Joi, invitaţii festivalului merg la Palatul Cultural „Theodorescu Costescu” din Drobeta Turnu Severin. Oaspeţii străini vor fi invitaţii autorităţilor locale, vineri şi sâmbătă, şi vor susţine lecturi poetice nocturne în Centrul Vechi al Craiovei.