Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că hotărârea de Guvern care prevede decontarea transportului cadrelor didactice este o “solicitare de bază și unanimă a sindicatelor din învățământ”.
Ministrul Educației a precizat că normele metodologice amintite “nu constituie altceva decât o reparație a prevederilor Legii 1 prin care s-au restrâns drepturile cadrelor didactice”. El a adăugat că “aceste norme constituie o solicitare de bază și unanimă a sindicatelor din învățământ” și că unul din scopurile sale este evitarea întârzierilor la plata decontului pentru că precizează ”foarte clar că decontul se face în luna următoare prezentării documentelor”.
Mai mult, ministrul a subliniat că, potrivit acestor norme, nu există un plafon al sumei de decont. “Se decontează integral transportul auto, feroviar sau naval. Pentru a se asigura de existența acestor sume în bugetele autorităților locale se prevede, pentru eliminarea discriminării, suplimentarea de la bugetul de stat, a bugetelor autorităților locale, tocmai pentru primăriile mai sărace”, a mai spus Câmpeanu.
Ministrul Educației a afirmat că aproximativ 65.000 de cadre didactice și auxiliare, majoritatea din mediul rural, sunt beneficiarii acestor norme. Reacția ministrului Educației vine în urma declarațiilor Ralucă Turcan (PNL) potrivit cărora hotărârea de guvern ce are ca subiect normele de decontare a transportului pentru cadrele didactice și cadrele auxiliare va “pune 65.000 de profesori în imposibilitatea de a-și ține orele”.
“Printr-un simplu HG, peste jumătate de milion de elevi pot rămâne fără cadre didactice la catedră. Ministerul Educației pregătește o surpriză majoră cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar navetist din toate școlile: decontarea abonamentelor lunare să se facă de către autoritățile locale”, a spus Turcan, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă presei, notând că una din problemele cauzate de această hotărâre ar putea fi întârzierea deconturilor.