Dublă lansare de carte la Biblioteca judeţeană

0
442

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, a găzduit ieri, în cadrul Galeriei de Artă pentru Copii şi Tineret, o serie de manifestări culturale, menite să dezvăluie creativitatea, talentul şi priceperea copiilor ce se exprimă prin artă. În cadrul acestei activităţi a avut loc o dublă lansare de carte. Este vorba de “Copacul din drumul cunoaşterii” de Lucia Delevedova şi “Abecedaria” de Elena Cărăvan, ambele autoare fiind profesori pentru învăţământul primar în cadrul Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Ţiţeica” din Craiova.

“Creaţia înseamnă să şti să cobori inteligenţa în sufletul şi inimă”

Cartea “Copacul din drumul cunoaşterii” este descrisă de către autoarea Lucia Delevedova ca o întreagă poveste a activităţilor pe care le-a desfăşurat de-a lungul anilor împreună cu elevii, reuşind în acest fel să-i ajute să-şi descopere potenţialul nativ. “Evenimentul care se desfăşoară astăzi are conotaţii foarte importante pentru mine. Nu este neapărat o lansare de carte, ci, mai degrabă, o prezentare a acestei lucrări. Mi-am imaginat în urmă cu câţiva ani că voi realiza această carte pe care am perceput-o ca pe un adevărat album. În momentul când am mers cu materialele la editura care i-a dat valoare – AIUS – domnii de acolo mau încurajat şi în felul acesta a luat naştere cartea intitulată în mod sugestiv «Copacul din drumul cunoa şterii», un titlu deloc întâmplător. Copacul este simbolistica excepţională care se foloseşte încă de la geneză. Este un simbol cu profunde influenţe terestre şi universale. Am vrut să reprezinte copacul roditor – adică roadele copiilor care nu înseamnă doar rezultatele concursurilor şcolare, ci şi activităţile extraşcolare. De-a lungul anilor am avut de-a face cu învăţarea activă, cu o dezvoltare a potenţialului nativ al fiecărui copil în aşa fel încât micuţul să se regăsească drept omul potrivit la locul potrivit. Prin activităţile extracuriculare interesante pe care eu le-am întreprins împreună cu micuţii, am urmărit dezvoltarea tuturor simţurilor şi în acelaşi timp o echilibrare între ele. Lucrul acesta nu se poate realiza decât prin activităţi extracuriculare. Proiectele care au stat la baza acestei cărţi au fost unele grandioase, constituind hrana sufletească. M-am gândit şi la hrana spirituală, aşa cum este lectura. Am început implementând două proiecte mari, apoi au venit şi altele la fel de frumoase care se regăsesc în această carte pe care o lansez astăzi în prezenţa minunaţilor mei elevi, cărora mie îmi place să le spun «copiii mei». Până la urmă, creaţia înseamnă să şti să cobori inteligenţa în sufletul şi inimă pentru a crea acest frumos echilibru. Acest lucru l-am urmărit pe tot parcursul meu didactic”, a afirmat autoarea cărţii “Copacul din drumul cunoaşterii”, Lucia Delevedova, profesor pentru învăţământul primar în cadrul Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Ţiţeica” din Craiova. Spusele dascălului au fost întărite de către foştii elevi, care, deşi emoţionaţi, au povestit doar lucruri frumoase despre omul care le-a îndrumat paşii timp de patru ani.

“Abecedaria” – povestea literelor

Tot ieri a fost lansată şi cartea “Abecedaria”, a cărei autoare este Elena Cărăvan, profesor pentru învăţământul primar în cadrul Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Ţiţeica” din Craiova. “Abecedaria” este o carte care ne introduce în lumea literelor, o poveste despre primii paşi în viaţă ai micuţilor şcolari, care pornesc chiar de la litere. Copiii au fost de fapt autorii, ei imaginându-şi pentru fiecare literă o poveste şi transformând-o într-un personaj. “Povestea cărţii Abecedaria începe la fel ca toate poveştile – cu «a fost odată ca niciodată» – cu un septembrie cald şi frumos ce împlinise vârsta şcolii, iar copiii, mereu alţii, păşeau pe poarta unităţii de învăţământ, pătrundeau într-o lume nouă în care îşi făceau prieteni sau prietene, acestea fiind chiar literele. Au aflat că le puteau da viaţă şi chiar personaliza, luând viaţă în acest fel o viaţă colorată. Timpul a trecut, povestea a crescut odată cu copiii, şi era necesar să fie scrisă, să intre în rândul poveştilor care să rămână pentru viitor. Din acest motiv ne aflăm aici, pentru sărbători împreună lansarea acestei cărţi”, a afirmat Elena Cărăvan, autoarea cărţii “Abecedaria”.

 

Tot în cadrul evenimentului de ieri a avut loc şi vernisajul expoziţiei de picturã “Dincolo de curcubeu”, ce conţine lucrãri ale elevilor de la Şcoala Gimanzialã “Gheorghe Ţiţeica” din Craiova (Diana Brabete, clasa a II-a B, Elisa Coman, clasa a II-a B, Andreea Petcu, clasa a II-a B, CezarGrigorescu, clasa a V-a B).